LAMAX X7.1 Naos recenzia

Lamax X7.1 Naos titulka

Dámy a páni, dovoľte, aby sme Vám predstavili akčnú kameru od spoločnosti Lamax. Nesie označenie X7.1 Naos a ide o modernejšiu sestričku predchádzajúcej kamery X7 Mira. Čo sme pri testovaní zistili a aké sú naše pocity z používania? To zistíte v nasledujúcich riadkoch.

Lamax X7.1 Naos

Prosím, zoznámte sa

Hneď vo chvíli ako sme uchopili krabicu do rúk nás zaskočila slušná váha. Po následnom rozbalení sme zistili prečo to tak bolo. Spoločnosť Lamax je známa tým, že príslušenstvom ku svojim výrobkom nešetrí. Tu sme však zostali stáť na mieste s otvorenými ústami.

Samotné balenie je rozdelené do dvoch samostatných škatúl. Tá hlavná obsahuje kameru, ktorú je pekne vidieť cez plastové priesvitné okienko. Ďalej tam nájdeme dve menšie krabičky, ktoré obsahujú veľké množstvo rôznych nástavcov a redukcií, nejaké nálepky s logom spoločnosti a manuál. Druhá škatuľa taktiež obsahuje rôzne doplnky, ale každého určite najviac zaujme diaľkové ovládanie. To má tvar hodiniek a stačí si ho jednoducho pripnúť na ruku a môžeme ho ihneď začať používať.

Doplnkov je skutočne mnoho, veď posúďte sami.

Lamax X7.1 obsah balenia
Takmer sa to všetko nevošlo na stôl

Technický kútik alebo čo kamera dokáže

X7.1 Naos je kvalitne spracovaná či už po technickej stránke alebo dizajnovej. Výrobca stavil na jednoduchý, ale nápaditý dizajn. Na kamere nájdeme hlavné tlačidlo, ktoré je červenej farby, tlačidlo na zapnutie/vypnutie zariadenia na prednej strane a dve tlačidlá na boku. Na druhej strane sa nachádza vstup pre SD kartu, ktorej maximálna veľkosť je 64 GB. Taktiež je tu USB vstup pre nabíjanie a HDMI vstup. Zadnej strane dominuje 2 palcový displej, ktorý je veľmi praktický a dostačujúci na to, aby ste mali prehľad o všetkom čo sa pred vami nachádza.

Lamax X7.1 Naos puzdro
Parádne praktické puzdro

Kamera je dodávaná v praktickom odolnom puzdre, ktoré je vodotesné. Práve vďaka nemu si môžete vychutnať aj natáčanie pod vodou. Kto by potreboval niečo nafilmovať a popritom chce mať voľné ruky, využije náhlavnú súpravu. Keď do toho ešte započítame diaľkové ovládanie, dostaneme naozaj parádnu kombináciu doplnkov, ktoré uľahčia používanie. V balení nájdeme ešte niekoľko druhov úchytov, ako napr. na oblečenie, prilbu, bicykel alebo aj do auta. Samotná kamera ponúka režim automobilu, takže motoristi ju taktiež môžu využiť.

O chod zariadenia sa stará batéria o veľkosti 900 mAh, čo vystačí na natáčanie vo FullHD cca 90 minút. Výdrž to vôbec nie je zlá a nabíjanie do plnej kapacity zaberie 2 hodiny. Veľká pochvala patrí Lamaxu aj za prehľadné menu, ktoré navyše komunikuje aj v slovenčine.

Testovanie v teréne – video + foto

Pri testovaní Naosu sme použili dve rozlíšenia. Prvým bolo klasické 1080p pri 60 snímkach za sekundu. Musíme uznať, že kamere jednoznačne najviac svedčalo. Obraz bol veľmi pekný a plynulý, a preto ho určite odporúčame používať ako predvolené.

Druhým rozlíšením bol práve ťahák Naosu a to 2.7K, ktoré beží maximálne na 30 snímkach za sekundu. Tu začínal byť menší problém s trhaným obrazom. Nieže by bolo video nepozerateľné, ale oko si už všimne menšie záseky. 30 snímok za sekundu kvalite určite nepridáva, ale na druhej strane je v podstate 60 snímok za sekundu pri tomto rozlíšení vysoký nárok.

Suma sumárum, kamera dokáže natočiť naozaj kvalitné video vo FullHD rozlíšení pri 60 FPS. Komu nevadia mierne záseky môže pokojne natáčať v 2.7K, ale je vidieť, že hardvér na to nie je úplne dostačujúci. A to sme ešte nezmienili fakt, že kamera ponúka videá v 4K, ale do toho sme sa radšej ani nepúšťali. Samozrejme toto zhodnotenie vôbec netreba brať celkom negatívne. Sú to len fakty, ktoré treba zobrať do úvahy pri kúpe a ide o naše poznatky, ktoré sme nadobudli počas testovania. Keďže je lepšie raz vidieť ako 100-krát počuť (čítať), nižšie nájdete video s krátkymi ukážkami.

Zhotovené fotografie sú už na tom podstatne horšie. Pri dostatku svetla a najmä v exteriéroch je možné nafotiť vcelku pekné fotky. V interiéroch je situácia zlá dokonca aj pri dostatočnom svetle. Fotky pôsobia neostro a bez farieb. Opäť to však nie je zásadné mínus Naosu, pretože konkurencia od iných značiek trpí rovnakým neduhom. Pre príležitostné fotenie a momentky je to v poriadku, ale pre fotky do albumu si treba zaobstarať poriadnejší fotoaparát. Testovacie fotografie sú nafotené v maximálnom rozlíšení 16Mpix.


Nezabudni si nastaviť odber nášho nového YouTube kanála!


Verdikt – Lamax X7.1 Naos

Lamax X7.1 Naos je veľmi podarenou akčnou kamerou a nezostáva nám nič iné ako ju srdečne odporúčať. Určite nie je dokonalá a nejakú chybičku nájdeme, ale svoju prácu si plní veľmi dobre.  Natáčanie videa je veľmi jednoduché a ovládanie kamery si každý rýchlo osvojí. Veľkým plusom Naosu je jeho pomer ceny a výkonu. Za veľmi peknú sumičku dostaneme kvalitný výrobok, ktorý nikoho nesklame.

Hodnotenie: 89%

Výhody: 

  • spracovanie a dizajn
  • množstvo príslušenstva
  • diaľkové ovládanie
  • vodotesnosť
  • výdrž batérie
  • kvalitné video 1080p
  • 720p slow motion
  • menu obsahuje slovenčinu

Nevýhody: 

  • videá v 2.7K mierne trhané
  • slabší fotoaparát

Parametre: akčná kamera, displej 2 palcový, video od 720p 30 FPS do 4K 30 FPS, MP4, kodek H. 264, fotoaparát max. 16 Mpix., JPG, batéria 900 mAh, výdrž cca 90 min., nabíjanie 2 hodiny, microSDHC do 32 GB, micro SDXC do 64GB, rozmery 59,2 x 41 x 29,8 mm, hmotnosť 58 g, Wifi, HDMI, microUSB 2.0

Cena: 105

Akčnú kameru Lamax X7.1 Naos poskytla spoločnosť Lamax-electronics.

O autorovi

Marek Krahulec
Marek Krahulec
Hráč hier srdcom aj dušou. Fanúšik nových technológií.

Pridaj komentár