OnePlus 6 recenzia – bližšie k high-end mainstreamu

Od vydania prvého OnePlus smartfónu prešli už 4 roky a spoločnosť sa evolučnými zmenami dopracovala k piatej generácii svojho smartfónu – OnePlus 6. Tentokrát s novým displejom s kontroverzným výrezom (notch-om) a skleneným telom. Pozreli sme sa lepšie na OnePlus 6 vo verzii Midnight Black s 8GB RAM a 128GB úložiskom.

Spomenutá Midnight Black verzia má zadnú stranu tela matnú, zatiaľ čo Mirror Black má zadnú stranu tela vysoko lesklú.  Obe verzie sú ponúkané v konfigurácii s 8GB RAM a 128GB úložiskom, pričom Mirror black (lesklý) navyše v najnižšej s 6GB RAM a 64GB úložiskom a Midnight Black (matný) v najvyššej s 8GB RAM a 256GB úložiskom. Čoskoro by do predaja mala prísť aj Silk White s bielym telom a prvkami vo farbe ružového zlata, ktorá môže zaujať najmä nežnejšie pohlavie.

Balenie

Žiadne prekvapenia sa nedejú a balenie je veľmi podobné predchádzajúcim generáciám.

Balenie OnePlus 6
Balenie OnePlus 6

Balíček je relatívne malý, ale z balenia je dobrý pocit. Musíme však poznamenať, že nedostatok baliacieho materiálu okolo samotnej krabičky viedlo k miernemu poškodeniu rohov. Samotný obsah bol ale úplne v poriadku. Na krabičke nájdeme nový slogan “The Speed You Need” a, rovnako ako aj vo vnútri, prvky v typickej červenej farbe.

V balení sa nachádza OnePlus 6, dokumentácia, SIM nástroj, ale aj rýchlonabíjačka a priehľadné púzdro.
V balení sa nachádza OnePlus 6, dokumentácia, SIM nástroj, ale aj rýchlonabíjačka a priehľadné puzdro.

Pribalené sú nielen nevyhnutné dokumenty či nástroj na vloženie SIM, ale aj jednoduché priehľadné puzdro a rýchlonabíjačka. Ani jednu z týchto položiek výrobcovia nemusia vždy pridať (pozeráme sa na teba, Apple). V balení sa však nenachádzajú slúchadlá. Na OnePlus 6 je už od výroby aplikovaná ochranná fólia predného skla.

Dizajn a konštrukcia

Práve pri konštrukcii nastali najväčšie zmeny oproti predchádzajúcim modelom. Vymenený bol hliník, ako hlavný materiál, a nahradený bol sklom, ktoré teraz nájdeme nielen na prednej, ale aj na zadnej strane.

Pri OnePlus 6 hliník nahradila prémiová konštrukcia zo skla.
Hliník nahradila prémiová konštrukcia zo skla.

Konkrétne bolo použité Corning Gorilla Glass 5. OnePlus tvrdí, že vďaka tomu je telo odolné a ľahšie tvarovateľné. Zvyšok konštrukcie naďalej tvorí hliník čím prispieva k výslednej hmotnosti 198g s pribaleným puzdrom.

Zadná strana OnePlus 6 v matnom vyhotovení "Midnight Black".
Zadná strana v matnom vyhotovení “Midnight Black”.

Zadná strana je viac zaoblená aby pomohla s držaním telefónu. Pomoc určite oceníte, pretože s rozmermi 155,7 x 75,4 x 7,8 mm a 6,28-palcovým displejom sa neradí medzi malé smartfóny. Na nami testovanom modeli s matnou zadnou stranou vidieť aj jemný detail v podobe písmena S, ktoré môžno vidieť pod istým uhlom. Celkovo sa jedná o prémiovú konštrukciu, ktorá sa určite vyrovná alebo predčí iné vlajkové lode. Telefón pôsobí veľmi dobrým a decentným dojmom, ale neohúri možno tak, ako nové farebné prevedenia smartfónov od spoločnosti Huawei (recenzia už čoskoro). Keďže sa ale vždy jedná o sklenú konštrukciu a aj samotný výrobca naznačil, že odporúča použitie púzdra pribalením jedného, odporúčame tak určite spraviť a v recenzii uvidíte fotografie väčšinou s puzdrom (o ktorom sa dočítate viac neskôr).

Zaoblené tenké telo OnePlus 6.
Nechýba zaoblené tenké telo.

Na prednej strane osloví veľký 6,28-palcový displej s veľmi malými rámčekmi a výrezom pre neslávne známy “notch”. Ten vytvára miesto pre senzory, reproduktor a prednú kameru.

Na OnePlus 6 je výrez v displeji.
Prítomný je kontroverzný výrez v displeji.

Na zadnej strane sa nachádza v strede dvojica kamier: 16 MP (f/1.7, 27mm, 1/2.6″, 1.22µm, gyro-EIS, OIS) a 20 MP (f/1.7, 1/2.8″, 1.0µm) pod ktorými nájdeme duálny blesk a senzor odlačku prstov. Senzor odtlačku prstov je tentokrát oválny a menší. Aj keď bol počas nášho testovania rýchly, bolo ťažsie ho prstom nájsť a nefungoval už pri mierne vlhkých rukách. O kamerách sa dočítate pri konci recenzie.

Na zadnej strane OnePlus 6 je dvojica kamier, blesk a snímač odtlačku prstov.
Na zadnej strane dvojica kamier, blesk a snímač odtlačku prstov.

Na spodnej strane nájdeme 3,5mm jack, mikrofón, USB C konektor a reproduktor. Telefón podporuje dve karty SIM, ale pamäťovú kartu namiesto jednej zo SIM kariet použiť možné nie je.

Na dolnej strane OnePlus 6 je 3,5mm jack, USB C a reproduktor.
Na dolnej strane je 3,5mm jack, USB C a reproduktor.

Napriek tomu, že sme testovali matnú verziu, ktorá bola vyhotovená mikrokoróziami skla na zadnej strane, telefón bolo aj tak relatívne náročné držať.

Pribalené puzdro a tlačidlá smartfónu

Spoločnosť OnePlus pomerne netradične pribalila priehľadné puzdro, ktoré poteší každého kto nechce vidieť svoj telefón rýchlo poškodený.

Pribalené priehľadné púzdro OnePlus 6.
Pribalené priehľadné puzdro.

Vypracované je pomerne kvalitne a do najmenších detailov. Po obvode je drsnejšie na dotyk aby pomáhalo s držaním OnePlus 6 a nechýba ani pripomenutie, že sa jedná o originál “Designed by OnePlus”. Vnútro ma tiež výraznú štruktúru, takže telefón sa v ňom pohybovať nebude.

Detail púzdra OnePlus 6.
Možno vidieť dôraz na detaily.

Na pravej strane je označené tlačidlo pre vypnutie a zapnutie. Nad ním je výrez pre “alert slider”, ktorý ovplyvňuje profil a má tri polohy – zvonenie, vibrovať, tichý. Sme radi, že OnePlus naďalej zahŕňa tento prvok do svojich telefónov, keďže podľa nás je veľmi praktický. Je veľmi tuhý a nedôjde tak k náhodnému prepnutiu. Na druhú stranu sa nám však stávalo, že sme pri prepínaní stláčali omylom aj tlačidlá na nastavenie hlasitosti, ktoré sa nachádzajú na opačnej strane.

Označené tlačidlo pre zapnutie a vypnutie a tradičný "alert slider" na OnePlus 6.
Označené tlačidlo pre zapnutie a vypnutie a tradičný “alert slider”.

Tie sú podobne označené na pribalenom puzdre pomocou znakov “+” a “-“.

Tlačidlá pre ovládanie hlasitosti sú na ľavej strane OnePlus 6.
Tlačidlá pre ovládanie hlasitosti sú na ľavej strane.

Ďalším zaujímavým detailom je malé vyvýšenie hrán puzdra. Horné hrany sú trocha vyššie, dolné nie až tak, aby neboli nepríjemné pri používaní smartfónu.

Prevýšenie rohov púzdra na OnePlus 6.
Zaujímavým detailom je prevýšenie rohov púzdra.

Celkovo sedí telefón v puzdre veľmi dobre a je prekvapivo kvalitné na niečo, čo je pribalené v cene. Palec hore pre OnePlus!

OnePlus 6 v pribalenom púzdre.
OnePlus 6 sedí v púzdre veľmi dobre.

Paremetre OnePlus 6

Nič iné ako tie najlepšie dostupné komponenty na trhu sme nečakali a OnePlus 6 nás nesklamal.

Výkon a displej

Telefón je poháňaný najvýkonejším osemjadrovým Snapdragon 845 z dielne spoločnosti Qualcomm a sekunduje mu úctyhodných 6GB až 8GB RAM. Spolu s rýchlym UFS 2.1 úložiskom s veľkosťou 64 až 256GB je možné, že sa parametrami vyrovná vášmu počítaču.

OnePlus 6 so zapnutým displejom na pracovnom stole.
Výborný spoločník na každodenné používanie.

Optic AMOLED displej s uhlopriečkou 6,28″, zaoblenými rohmi a výrezom zaberá až cca. 84% tela a ponúka výborné tmavé farby aj viditeľnosť v tieni alebo na priamom slnku.

OnePlus 6 displej v tieni.
Displej ľahko čitateľný v tieni.

Nechýba podpora gest na vypnutom displeji, ktoré sa dajú ľubovoľne nastaviť na rôzne funkcie, ako pozastavenie alebo spustenie hudby, zapnutie LEDky a podobne.

Tmavá scéna na displeji OnePlus 6 na priamom slnku
Rovnako ako na priamom slnku s tmavou scénou.

Rozlíšenie displeja zostáva aj naďalej 1080p, konkrétne 2280 x 1080 pri pomere strán 19:9 čo je síce o trocha menej ako pri väčšine konkurenčných vlajkových lodí, ale zlepšuje výdrž batérie. Rozdiel si pritom nevšimnete, pokiaľ sa nepozriete na displej veľmi zblízka.

OnePlus 6 detail na displej.
Rozlíšenie displeja nie je až také vysoké ako u väčšiny konkurencie.

Displej je od výroby kalibrovaný a softvér ponúka možnosť zmeny farebného profilu medzi predvoleným, sRGB, DCI-P3, adaptívnym alebo dokonca vlastným profilom. Vyrábaný je spoločnosťou Samsung a ľahko sa vyrovná ktorejkoľvek inej vlajkovej lodi.

Konektivita, batéria a ďalšie

Nájdete tu všetko čo patrí k pravému high-end telefónu, ako podpora mimoriadne rýchleho 1Gbps LTE, WiFi, NFC, či bluetooth 5.0. Chýba však možnosť bezdrôtového nabíjania či certifikácia IP (odolnosť voči prachu a vode). Spoločnosť OnePlus však tvrdí, že telefón je testovaný aj v nepriaznivých podmienkach a niečo by vydržať mal. Nabíjanie je veľmi rýchle vďaka technológii “Dash charger”. Keď sme zabudli OnePlus 6 pred spaním nabiť, ráno stačilo 40 minút a batéria bola nabitá takmer na maximum a vydržala počas celého dňa. Výdrž akumulátora s kapacitou 3300 mAh sa z našich skúseností pohybuje na úrovni 24 hodín s využitím obrazovky 8 hodín. Nie je to rekordná výdrž, ale určite postačujúca.

OnePlus 6 v ruke s odomknutým displejom.
Batéria musí napájať výkonné high-end komponenty.

Softvér

Nájdeme tu najnovší, pravidelne aktualizovaný Android s miernou nadstavbou, ktorá prináša zopár funkcií, ale hlavne prispôsobiteľnosť navyše. Samotný systém je veľmi rýchly s príjemnými animáciami a počas používania sme nazaznamenali žiadne zaváhanie či softvérovú chybu.

Detail na odomknutie tvárou na OnePlus 6.
Prítomné je aj odomknutie tvárou.

Za zmienku stojí funkcia “face unlock”, ktorá sa naučí rozoznať vašu tvár a slúži ako alternatívna metóda odomykania. Zapne sa hneď po prebudení telefónu a odomknutie je väčšinou také rýchle, že si ani neuvedomíte, že je nastavené. V slabších svetelných podmienkach môže odomknutie trvať len o trochu dlhšie – inak ste presmerovaní priamo na plochu. Problém mu nerobí ani keď máte telefón otočený na šírku. Dobre tak nahrádza o čosi ťažšie použiteľný senzor odtlačku prsta.

Snímok obrazovky z rýchlych nastavení na OnePlus 6.
Dostupných je niekoľko funkcií navyše oproti čistému Androidu.

Nechýba “nočný režim” alebo “režim čítania”, ktoré prispôsobia displej pre menšie namáhanie očí. Taktiež “režim hra”, ktorý uprednostňuje práve spustenú hru, alebo aj “Lift Up Display”, ktorý je náhradou za režim “Ambient” od konkurencie. Za dobré nápady, ale horšie vykonané, považujeme klonovanie aplikácií a navigovanie gestami. Klonovanie má umožniť použitie rôznych účtov pre rovnakú aplikáciu, ale podporovaných je len zopár aplikácií. Gestá sú inšpirované tými na iPhone X a nahrádzajú softvérové tlačidlá, ale vyhotovenie je kostrbaté a gestá nefungujú dostatočne spoľahlivo.

Výrez v displeji je vyriešený veľmi dobre. Väčšinou si ani neuvedomíte, že tam je. Niektoré aplikácie dokážu využiť plnú výšku a prispôsobia sa, ostatné sa zobrazujú pod stavovým riadkom. To, ako sa zobrazia, sa dá ešte upraviť pre každú aplikáciu zvlášť v nastaveniach. Výrez sa dá úplne zamaskovať tak, že displej okolo bude zobrazovať vždy len stavovú lištu a aplikácie budú pod so zaoblenými rohmi.

Fotografie a video na OnePlus 6

Všetky fotografie sú fotené pomocou automatického režimu a len minimálne upravené na rovnakú veľkosť a uložené s mierne vyššou kompresiou. Ponúka však ale aj “režim Pro” s nastavením všetkých hodnôt, v ktorom dokáže snímať aj do formátu RAW. Pre lepšie zhodnotenie odporúčame zväčšiť fotografie kliknutím a videá pozerať na najvyššom možnom rozlíšení. Upozorňujeme, že fotografie počas fotenia na OnePlus s predvoleným profilom displeja sa budú zdať kontrastnejšie ako naozaj sú.

Zadná kamera

Bežné dennodenné fotografie v exteriéri za vhodných podmienok zvláda veľmi dobre. Ostrosť je v poriadku, farby sú veľmi verné a nebadať žiadne optické vady. Expozícia je vyvážená a fotografia so širokým rozsahom s oblohou, tieňom aj osvetlenými časťami je oveľa lepšia ako sme čakali. Dochádza k miernej strate detailov v tieni, ale to je samozrejmé a hlavný objekt fotografie je správne zaostrený.

Podporovaný je aj “hĺbkový efekt” tiež známy ako portrét režim. Funguje dobre, niekedy až prekvapivo verne a na akomkoľvek objekte – od predmetov, cez zvieratá a ľudí až po jedlo. Špeciálne náročná je fotografia auta v protisvetle, ktorú zvládol uspokojivo.

Vidieť tiež dostatok detailov (napríklad štruktúra ňufáka psa nižšie), ale badať stopy softvérového postprocessingu – hlavne doostrovania.

Fotografia psa s OnePlus 6 s detailami a neutrálnymi farbami, ale aj stopami po softvérovom postprocesse.
Vidíme detaily a neutrálne farby, ale aj stopy po softvérovom postprocesse.

Ďalšie príklady makro fotografie kde vidieť podobné výsledky:

Kamera nestráca dych ani za slabšieho svetla so zložitejšími svetelnými podmienkami. Zvyšuje sa množstvo šumu, ale to je očakávané a fotografie pôsobia dostatočne ostro.

Fotografia v náročných svetelných podmienkach na OnePlus 6.
Fotografia v náročných svetelných podmienkach.

Výsledky však neboli vždy ideálne. V protisvetle (so zapadajúcim slnkom) vidíme ľahké oslnenie objektívu a niekedy fotografie pôsobia mdlo bez dostatočného kontrastu. Vyriešiť sa to však dá rýchlym opakovaným pokusom alebo zmenou uhla.

Hlavný senzor je po novom aj opticky stabilizovaný. Full HD video možno snímať nielen pri 60 snímkach za sekundu, ale aj pri 240 snímkach za sekundu v režime slow-motion. Pre ešte lepšie spomalenie je možné zvoliť 720p slow-motion video.

Natáčať je možné aj 4K video v 60 snímkach za sekundu. Stabilizované je opticky aj elektronicky, ale elektronicky maximálne na 5 minút. Na videu nižšie máte možnosť vidieť zaostrovanie (v ťažkých podmienkach) a expozíciu. Podľa nášho názoru je video dostatočne dobré, aj keď automatické zaostrovanie nie je na úrovni niektorých konkurenčných telefónov ako iPhone X.

Predná kamera

“Selfie” kamera je 16 MP (f/2.0, 20mm, 1/3″, 1.0µm) s elektronickou stabilizáciou a pevnou hĺbkou ostrosti.

Fotografie sú v poriadku. Poradí si aj s náročnejšími svetelnými podmienkami a správne rozozná tvár od pozadia. Na fotografiách vidieť silnejšie zapadajúce slnko z jednej strany (fotografia má neprirodzený červený nádych – nejedná sa o filter), skrášlenie tváre “Face Beauty” vypnuté a zapnuté na maximum s jasným pozadím a ukážku koľko priestoru na fotografiu je možné získať pri držaní OnePlus 6 na dĺžku vystretých rúk.

Video na prednej kamere je možné snímať v 720p a Full HD 1080p. Obe rozlíšenia s 30 snímkami za sekundu. Pre elektronickú stabilizáciu sa ale video výrazne vyreže a sledovanie objektu nie je z našich skúseností ideálne.

Verdikt OnePlus 6

OnePlus dospieva a preč je prívlastok “zabijak vlajkových lodí”. Je nahradený skromnejším “rýchlosť, ktorú potrebuješ”. Myslíme si, že sa zaraďuje medzi všetky ostatné vlajkové lode a síce neurazí, ale rovnako ani neohúri. Snáď len čo sa týka rýchlosti a stability, ktorá je naozaj výborná. Priamo od zakúpenia je pripravený na každodenné používanie s predaplikovanou fóliou a výborným puzdrom. OnePlus 6 je perfektným praktickým a všestranným telefónom, ktorému môžeme vytknúť len neprítomnosť IP certifikácie či bezdrôtového nabíjania a len mierne nadpriemernú prednú kameru. Cena sa tiež vyšplhala takmer na úroveň mainstream high-endu – hlavne ak zoberieme do úvahy, že ostatné značky môžeme nájsť aj v zľave alebo u mobilného operátora, zatiaľ čo OnePlus len ťažko. Aj napriek tomu by sme však neváhali tento telefón komukoľvek odporučiť, ak mu nevadí zopár nedostatkov a vyhovujú väčšie rozmery.

Hodnotenie: 95%

Výhody:

  • elegantné prémiové sklené telo
  • výborný displej
  • zadná kamera na úrovni drahších vlajkových lodí
  • čistý, rýchly, aktualizovaný softvér bez chýb
  • veľmi dobrá prispôsobiteľnosť
  • prekvapivo dobré priložené puzdro
  • dobrý pomer ceny a úžitku

Nevýhody:

  • chýba IP certifikácia a bezdrôtové nabíjanie
  • predná kamera len mierny nadpriemer
  • stúpajúca cena oproti predchádzajúcim generáciám

Cena: 568 EUR – 6GB/64GB variant

Telefón sme si zakúpili sami. Vy tak môžete urobiť na oficiálnej stránke OnePlus. Na fotenie bol použitý aparát Nikon D810 s objektívom Nikon AF-S Nikkor Micro 60 mm f/2,8 G ED.

O autorovi

Jakub Ďuraš
Jakub Ďuraš
Softvérový vývojár na voľnej nohe a externý študent aplikovanej informatiky. Stál (sedel) pri založení TechGuru a zabezpečuje technickú prevádzku webu. K písaniu sa dostane (je pustený) len občas.

Pridaj komentár