Trust GXT840 Myra – recenzia hernej klávesnice

Trust GXT840 Myra titulka

Model Trust Myra patrí medzi tie rozmernejšie membránové klávesnice, ktoré nešetria na priestore, ale ani na počte klávesov. Po prvom pohľade na dynamický dizajn sme boli zvedaví, čo ďalšie nám ešte ponúkne.

Konštrukcia a dizajn

Na obrázkoch ste si pravdepodobne všimli, že krivky, ktoré tvoria vzhľad Trust Myra, sú ostré a agresívne. Získava vďaka tomu štýl, ktorý navyše podčiarkujú podsvietené prvky v prednej časti. Skrášľujú opierku zápästí, ktorej prítomnosť je veľkou výhodou najmä v prípade, že pri počítači denne trávite dlhší čas.

Trust GXT840 Myra 01

Ako sme už naznačili, rozmery zaraďujú Myra do kategórie tých najväčších klávesníc. Vďaka tomu mohli dizajnéri tento priestor využiť a zakomponovať programovateľné klávesy na ľavú stranu konštrukcie.

Môžete ich používať na aktiváciu makier, čo zrejme ocenia najmä hráči žánrov MMORPG a MOBA. Týchto špeciálnych klávesov je šesť, pričom ten najvyšší poslúži streamerom na aktiváciu záznamu z hry. Natrafili sme však aj na miernu nevýhodu – ak ste zvyknutí na to, že Esc v rohu klávesnice nájdete aj bez pozretia sa, asi si budete nejaký čas zvykať na to, že tento kláves je až druhý zľava. To isté môže platiť aj o ľavom Ctrl.

Trust GXT840 Myra 04

Zmienku si zaslúži aj hmotnosť Trust Myra. Klávesnica je ľahšia než by ste si podľa jej vzhľadu mysleli. Zásluhu na tom má celoplastové vyhotovenie, vďaka ktorému váži iba približne pol kilogramu.

Nepotešila nás však krehkosť jej stredovej časti, kde sa po silnejšom zatlačení plasty trochu prehli. Vlastne celé telo tohto modelu nepatrí medzi tie najpevnejšie, no pri bežnom používaní nevŕzga a to je dôležité.

Funkcie a podsvietenie

Funkcie, ako riadenie systémovej hlasitosti, prehrávania skladieb či aktivácia webového prehliadača sa realizujú už v podstate klasicky, pomocou klávesu Fn. Tieto funkcie sú umiestnené ako alternatíva horného radu funkčných klávesov. Vedľa Fn výrobca umiestnil aj tlačidlo na riadenie farby podsvietenia celej klávesnice. Farby sú tri – červená, modrá a fialová. Intenzita sa, žiaľ, nedá meniť. Je však od výroby dobre odhadnutá, takže nám osobne to subjektívneto až tak veľmi nevadilo.

Signalizácia aktivácie Caps locku a ostatných „lockov“ je vyriešená tradičnou trojicou LED nad numerickou časťou. To je trošku škoda, keďže minimálne indikácia Caps locku priamo na klávese je príjemná vec.

Hráči dozaista pochvália výrobcu za zabudovaný anti-ghosting. Nie je úplný, zvládne 8 klávesov, no väčšine to asi bude stačiť. Nechýba ani blokovanie klávesu Windows, aby ste si v zápale hry nechtiac neodskočili do systému.

Trust GXT840 Myra 09
To, čo vidíte na indikačných LEDkách, je iba ochranná fólia. 😉

Oceňujeme dlhý opletený kábel, ktorý by mal vydržať veľa a dočiahnuť ďaleko od PC. Mimochodom, ku klávesnici dostanete aj nálepku Trust GTX a to sa vyplatííí! 🙂

Verdikt – Trust GXT840 Myra

Model osloví najmä hráčov, ktorým nevadí, že membránová klávesnica nie je až taká detailne presná, ako je mechanická. Odmenou im však je mimoriadne tichý chod, ideálny pre nočných gamerov. Potešia špeciálne klávesy na definovanie makier či natáčanie herného streamu. Pri četovaní zasa oceníte slovenský popis klávesov. Trust GXT840 Myra je ľahká, viac než pol metra široká klávesnica s trojfarebným podsvietením. Na stole sedí ako prilepená a jej kábel je opletený aj dostatočne dlhý, takže uspokojí každého používateľa.

Hodnotenie: 90%

Plusy:

  • agresívny, dynamický dizajn
  • nízka hmotnosť
  • slovenská lokalizácia
  • programovateľné klávesy na makrá
  • trojfarebné podsvietenie
  • opierka zápästí
  • tichý chod
  • anti-ghosting na 8 klávesov

Mínusy:

  • menej pevná konštrukcia
  • intenzita podsvietenia je fixne stanovená

Parametre: membránová herná klávesnica, 110 klávesov, 6 programovateľných klávesov, slovenská lokalizácia, QWERTY, pripojenie USB 2.0, tri farby podsvietenia, anti-ghosting na 8 klávesov, 34 x 213 x 513 mm, 482 g, kábel 1,8 m, farba čierna

Cena: 40

Produkt na recenziu poskytla spoločnosť Trust.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár