Philips 349X7 recenzia na ultraširoký herný monitor

Philips 349X7 recenzia titulka

Zaobstarať si rozmerný a pritom aj kvalitný herný monitor je o čosi ťažšie ako sa zdá. V tomto hľadaní vám pomôžeme recenziou na Philips 349X7, ktorý patrí medzi 34″ ultraširoké (21:9) zakrivené modely s frekvenciou 100Hz.

Dizajn a konštrukcia

Nie je to pravidlo, no väčšina monitorov je stále ladená do čiernej farby. Asi je už trochu fádna a Philips sa pri tomto modeli nechal inšpirovať skôr kombináciou bielej a striebornej.

Philips 349X7 recenzia 01

Rámy okolo zobrazovacieho panela sú, okrem toho spodného, úplne tenučké a podpora multimonitorového zapojenia tu teda je. Aj keď 34″ monitor sám o sebe postačí aj náročnejšiemu hráčovi, keďže má rozmery ako dva menšie monitory dokopy.

Okraje konštrukcie okolo panela sú tenké, no nielen to. Ako sme už prezradili, sú biele. V kombinácii s podsvieteným logom v strede spodnej hrany monitora vzniká pôsobivý dizajn.

K tomu prispieva aj strieborno-biely stojan, ktorý konštrukciu drží. Jeho tvarovanie pochrómovanej časti do tvaru písmena V má jeden prekvapivý bonus, ktorý poteší asi hlavne “bordelárov”. 🙂 Umožňuje do priestoru pod monitor ukladať veci a spomínané podsvietené logo vám na ne večer pekne posvieti. Intenzita jeho podsvietenia je pritom nastaviteľná v niekoľkých stupňoch.

Philips 349X7 recenzia 04

V zadnej časti konštrukcie je vľavo umiestnený port so štyrmi portmi USB 3.0 a jeden bonusový je dokonca aj napájací.

Philips 349X7 recenzia 05

Škoda, že výrobca neriešil aj káblový manažment. Pri takomto príťažlivom dizajne by sa hodilo mať káble pod kontrolou.

Philips 349X7 recenzia 06

Ovládanie

Treba povedať, že regulácia podsvietenia loga je výhoda, pretože ak nechávate monitor zapnutý v pohotovostnom režime a nachádza sa v miestnosti v ktorej spíte, bude vás rušiť pravidelným blikaním. Takže na noc je lepšie zariadenie vypínať. To je trochu nešikovné, keďže tlačidlo napájania je umiestnené vpravo v zadnej časti. Na vypnutie treba siahnuť dozadu, čo nie je problém, ale tlačidlo musíte pár sekúnd podržať. Robiť to každý večer nepatrilo pri testovaní k naším obľúbeným činnostiam.

Philips 349X7 recenzia 07

Toto tlačidlo slúži zároveň ako joystick na zmeny parametrov zobrazovacieho panelu. Jeho pomocou vyvoláte menu OSD a pohybmi do štyroch strán budete meniť položky aj hodnoty. Nie je to vyslovené zlé, ani neštandardné riešenie, ale treba si na to trošku zvykať. Diaľkové ovládanie by tento proces dosť uľahčilo.

Philips 349X7 recenzia 08

Obraz a jeho parametre

Veľká výhoda modelu je, pochopiteľne, uhlopriečka. Ak sledujete naše recenzie, už viete, že 34″ ultrawide modely považujeme momentálne za ideálnu voľbu pre každého hráča. Takýto rozmer vám poskytne benefity hlavne v hrách, v ktorých si môžete nastaviť príslušné ultraširoké rozlíšenie. Staršie hry sa so širokouhlými rozlíšeniami veľmi nevedia vysporiadať, no pokiaľ je vo vašom obľúbenom titule možnosť nastaviť si rozlíšenie WQHD 3440x1440p, budete mať na tomto modeli natívnu ostrosť obrazu.

Philips 349X7 recenzia 09

Ako sme vám prezradili už v úvode, panel dokáže pri svojom maximálnom rozlíšení používať frekvenciu 100Hz. To v hrách určite oceníte. Pri rozlíšení 3440x1440p to chce nejaký ten výkon od grafickej karty, no je to o čosi menej, ako pri 4K. My sme testovali s redakčnou kartou GTX1060 6GB a poradila si celkom dobre. Navyše, 100Hz obnovovaciu frekvenciu oceníte nielen pri hrách, ale aj pri pohybe v systéme (rozdiel oproti 60Hz je skutočne viditeľný) a pri sledovaní filmov či videí.

Philips 349X7 recenzia 10
Ten výhľad … To je to pravé orechové.

Čo sa týka fázovej synchronizácie medzi grafikou a monitorom, tentokrát potešíme majiteľov grafických kariet od AMD. Philips 349X7 podporuje synchronizáciu pomocou technológie Free Sync. Takže sa bude starať o minimálnu únavu vašich očí počas hrania pomocou zníženia efektu input lagu. To poteší nielen hráčov MOBA hier, ale prakticky všetkých, pretože v drvivej väčšine hier je dôležité, aby boli vaše reakcie rýchle a oči oddýchnuté. K tomu ešte prispeje odozva 4 ms a režim eliminácie modrej zložky svetla. Vďaka tomu by ste mali mať pokojnejší spánok aj po dlhom večernom zízaní do monitora.

Pochválime aj homogenitu podsvietenia. Zakrivené monitory mávajú občas problémy s blednutím v rohoch, no v tomto prípade nevidno žiadnu nedokonalosť.

Philips 349X7 recenzia 13
Podsvietenie je krásne rovnomerné

Skúsenosti z testovania

Pri hraní sme oceňovali šírku monitora, keďže napríklad vo Far Cry 5 a podobných hrách, kde si možno okrem priliehavého rozlíšenia zvoliť aj šírku uhla pohľadu, sa to dá krásne využiť.

Zaoblenie panela ešte viac prispieva k pocitu, že vás dej na obrazovke obklopuje, a tak sa viac ponoríte do deja.

Dokonca je celkom fajn aj práca s textom. Výška panela Philips 349X7 je rovnaká, ako pri 28″ modeloch s pomerom strán 16:9. Ak spracúvate (kvalitnejšie) videá, určite vás uspokojí aj 100 Hz panel. Jediné, čo nás na monitore trochu otravovalo bola nepohodlnosť ovládania a blikajúce logo v pohotovostnom režime, ktoré spraví riadnu disco show, ak monitor nevypnete. 🙂

Čo sa týka softvéru, k tomuto modelu nepatrí žiadny. Jediný, ktorý sme našli je SmartControl na rozdeľovanie pracovnej plochy na viac častí. Je natoľko neintuitívny a nepraktický, že naň rovno zabudnite, Windows to zvládne bez neho lepšie. Možno by ste ho mohli využiť pri pripojení viacerých zdrojov funkciou MultiView, no bežný používateľ to nepotrebuje.

Verdikt – Philips 349X7

34″ zakrivený Philips 349X7 sa nám testoval veľmi príjemne. Jeho konštrukcia je pevná, dizajn príťažlivý a výška aj náklon panela sú dostatočne prispôsobiteľné. Samotný panel si zaslúži pochvalu, keďže ponúka kvalitný obraz s podporou frekvencie 100 Hz a majiteľov kariet od AMD poteší aj FreeSync. Medzi neduhy môže patriť absencia káblového manažmentu, neveľmi šikovné ovládanie a nešťastne blikajúce logo v pohotovosti. Všetko ostatné sa nám na monitore páčilo a okrem hier sme si na ňom vychutnali aj filmy či prácu s textom. Nejde teda o jednoúčelový monitor, ale hodí sa prakticky na každé využitie. Najviac sa z neho asi budú tešiť programátori a producenti videoobsahu, keďže to sú oblasti, kde sa dá ultrawide vyhotovenie najlepšie využiť.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie TOP herný monitor TechGuru.sk

Udeľujeme hlavne za kvalitný panel a štýlový dizajn.

Výhody:

  • príťažlivý a štýlový dizajn
  • výborný 100Hz panel typu VA
  • pevná, prispôsobiteľná konštrukcia
  • priestranný pracovný priestor
  • podpora FreeSync od AMD

Nevýhody:

  • žiadny káblový manažment
  • nie práve šikovné ovládanie

Parametre: panel 100Hz VA LCD W-LED 34″ zakrivený, farba biela/strieborná/chróm, pomer strán 21:9, rozlíšenie WQHD 3440 x 1440p, odozva 4ms, jas 300cd/m2, kontrast /typický) 3000:1, smart kontrast 50mil.:1, pozorovacie uhly 178°, FreeSync, rozpätie nastavenia výšky 15 cm, uhol náklonu -5/20°, TDP 70W, rozmery a hmotnosť so stojanom: 810 x 444 x 292  mm, 8,21 kg, vstupy DP 1.2, HDMI 1.4×1, HDMI 2.0×1, USB 3.0 x 4, repro 5Wx2, vstup PC audio, slúchadlový výstup, režim PIP/PBP – MultiView

Cena: 677

Monitor na recenziu poskytla spoločnosť Philips.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár