MSI GE73 Raider RGB recenzia – výkon aj efekt

MSI GE73 Raider RGB titulka2

Spoločnosť MSI patrí medzi výrobcami notebookov k tým masovo populárnejších značkám. Určite vás poteší, že sme si podrobne vyskúšali herný notebook MSI GE73 Raider s RGB podsvietením, GTX 1070kou a 120Hz displejom.

Viac RGB? Nie, toto je akurát.

Model poteší najmä fanúšikov svietiacich a blikajúcich počítačov. Takto nejako by sa to dalo zhrnúť. Našťastie výrobca všetko robil s vkusom a notebook nevyzerá ako lacný cirkus. Plnofarebné podsvecovacie prvky sú umiestnené na kryte displeja a podsvietená je, samozrejme, klávesnica. Oboje je efektné, prispôsobiteľné a celkom to stačí.

MSI GE73 Raider RGB 01

Pardon, ešte sú podsvietené aj porty USB. Na červeno a okrem toho, že je to pekné, je to aj praktické. Ľahko sa hľadajú v tme pri pripájaní periférií …

MSI GE73 Raider RGB 02

Aby ste si mohli efekt podsvietenia krytu displeja riadne vychutnať, museli sme ho zachytiť na videu.

Konštrukcia MSI GE73 Raider

Šasi je kovové, takže určite čosi vydrží aj v prípade, že cestujete a potrebujete mať svoj herný stroj so sebou. Pritom hmotnosť je jedna z prvých vecí, ktoré sme si všimli.

MSI GE73 Raider RGB 02

Stroj je mimoriadne ľahký, vôbec by ste to po prvom pohľade od neho neočakávali. Ide totiž o 17,3 palcový model, pôsobiaci robustne. Takže veľké zásadné plus pre tých, ktorým vadia výkonné, no ťažké herné notebooky.

MSI GE73 Raider RGB 04

Farebné ladenie je čierne a dopĺňajú ho červené pásy napríklad okolo touchpadu, ale aj z vonkajšej strany konštrukcie. Prieduchy chladenia sú orientované dozadu a do strán. Chladeniu sa podrobnejšie budeme venovať v samostatnej kapitole neskôr.

MSI GE73 Raider RGB 05

Klávesnicu v MSI opäť nechali na starosti spoločnosti SteelSeries, takže sa môžete pripraviť na tichú a pritom pohodlnú skúsenosť.

MSI GE73 Raider RGB 07

Popisy klávesov sú české aj slovenské, notebook teda dobre poslúži aj v prípade, že často četujete či píšete akékoľvek texty.

MSI GE73 Raider RGB 06

Čo nás trochu zaskočilo, je umiestnenie tlačidla napájania na pravú stranu pri klávesnicu. Je nenápadné a pri prvom použití ho asi budete chvíľku aj hľadať. 🙂

MSI GE73 Raider RGB 09
To nenápadné vpravo s malou červenou LEDkou je tlačidlo napájania.

Oslovili nás aj takéto drobné vychytávky, ako zvýraznenie použiteľných klávesových kombinácií po stlačení Fn.

Displej – 120 Hz like a boss!

Displej je v tomto prípade aspekt, ktorý si zaslúži vlastnú kapitolu. Okamžite po zapnutí notebooku upúta vysokým kontrastom, sýtosťou farieb a hĺbkou čiernej.

MSI GE73 Raider RGB 08

Dokonca to asi dokázali zachytiť aj fotografie, takže posúďte sami. (Ak si tie fotografie pozriete na kvalitnom displeji 😀 )

Uhlopriečka je, ako sme už spomenuli, 17,3″, čo je podľa nás pre hráča ideálny rozmer. Zážitky z hry sú na takomto displeji už veľmi slušné v porovnaní s menšími variantmi. Rozlíšenie je FHD, no keby ste mali záujem o 4K, existuje aj takýto variant modelu.

MSI GE73 Raider RGB 10

Pokiaľ však zvíťazí rozum nad emóciami, pochopíte, že toto je lepšia voľba. GTX1070ka na FHD fičí oveľa presvedčivejšie a pri 17,3″ uhlopriečke 4K aj tak veľmi nevynikne. Navyše využiť 120 Hz obnovovaciu frekvenciu nie je vôbec ľahké. V graficky náročnejších hrách to nedosiahnete ani na FHD, nieto ešte na 4K. Takže ak si budete vyberať, určite uprednostnite tento variant.

Čerešnička na torte je odozva displeja 3 ms. K nižšej únave očí by prispela technológia G-Sync, trochu nás prekvapila jej neprítomnosť.

Konfigurácia

Zvykneme komentovať aj schopnosť výrobcu vytvoriť dobrú konfiguráciu. Občas nie sú kombinácie ideálne, no v tomto prípade nemáme námietky. Hlavný procesor je z novej, 8. generácie Core i7čky. Takže ide o šesťjadro, čo zrejme ocenia aj dizajnéri a všeobecne tí, ktorí okrem hrania sem-tam radi pracujú aj s videom.

MSI GE73 Raider RGB 11
V útrobách sa ukrýva Intel Core i7 už 8. generácie.

RAM je na hodnote 16 GB, proti čomu nemožno takisto nič namietať a grafika od NVIDIA typu GTX1070 s 8GB VRAM vám poslúži aj v prípade, že sa chystáte do sveta VR.

Jednu chybu krásy sme však na modeli predsalen našli. Podľa nás nie malú. V tejto cenovej kategórii by si notebook zaslúžil vyššiu kapacitu SSD, aj za cenu toho, že by jeho útroby opustil klasický HDD. Totiž kombinácia 120 GB SSD a 1 TB HDD je dnes už “out”. Pri kapacitách, ktoré súčasné hry zaberajú … Predinštalovaný softvér MSI Dragon Center nám po nainštalovaní Zaklínača 3 okamžite hlásil nedostatok miesta na systémovom disku. Takže sa tam zmestil systém, základný softvér a Zaklínač … 🙁

MSI Dragon Center

Softvér a pretaktovanie

Softvér, ktorí dostal model do vienka slúži hlavne na sledovanie kondície komponentov, nastavovanie RGB prvkov podsvietenia a napokon aj na pretaktovanie. Aplikácie sú dve – spomínané MSI Dragon Center a MSI True Color.

MSI Truecolor

Z obrázkov asi ľahko pochopíte ako fungujú. Vytvorené sú prehľadne a ako aj pri ostatných aspektoch MSI GE73 Raider, myslelo sa tiež na vzhľad a intuitívnosť.

MSI Dragon center tuning

Pretaktovanie sme si nemohli nechať ujsť. Vyskúšali sme jeho vplyv priamo v hrách a nemôžeme tajiť sklamanie. V podstate na výkon nemá žiadny zásadný vplyv. Možno o pár rokov, keď budú hry náročnejšie a bude vzácny každý frame navyše, tak to pomôže, ale v súčasnom stave si všetky komponenty poradia úplne bez problémov a bez potreby pretaktovania. Možnosť vytvoriť si pretaktovacie profily tu teda je, ale či ju ktosi využije je otázne.

MSI GE73 Raider RGB 15

Užitočná je funkcia prehadzovania akoby rýchlostných stupňov. Notebook má niekoľko výkonnostných profilov, ktoré možno ľahko prepínať klávesovou skratkou. Vďaka tomu môžete napríklad šetriť batériu. Tá, mimochodom, spadá do sivého priemeru. Notebook utiahne asi 2 hodiny, no pri hrách budete aj tak potrebovať stále napájanie zo zásuvky, takže to pri hernom stroji veľmi nezaváži.

MSI GE73 Raider RGB 16
“Prehadzovanie rýchlostí” si môžete všimnúť na F7.

Výkon v hrách

Ak sledujete naše recenzie, určite si už vopred viete predstaviť, ako si asi poradil notebook v našich testovacích hrách. Na porovnanie stále testujeme aj v staršom Zaklínačovi 3 a v novom Far Cry 5. Podmienky boli ako vždy – maximálne nastaviteľné detaily, rozlíšenie FHD a meranie priamo v hrách, nie v cutscénach.

Výkon, ktorý nám notebook ponúkol by sa dal charakterizovať dvoma slovami – vysoký a stabilný. V oboch hrách sa frame rate v závislosti na náročnosti scény veľmi nemení. V Zaklínačovi sme namerali maximálne 71 až 81 fps, stredy oscilovali medzi hodnotami 63 a 67 fps a minimum bolo až prekvapivo vždy 56 fps.

MSI GE73 Raider RGB 12

Vo Far Cry 5 sa maximá pohybujú na 81 až 98 fps. 120 fps sme teda nedosiahli, ale aj toto sú frekvencie, pri ktorých si hru užijete totálne plynulo.

Stredné hodnoty sa pohybovali medzi 73 až 80 fps a minimá nám nikdy neklesli pod stále veľmi plynulých 59 – 70 fps. Takže predstavu o tom, že si budete hry užívať na maximálnych detailoch, totálne plynulo a stabilne, stroj splnil bez problémov.

MSI GE73 Raider RGB 13

Chladenie

Ako sme naznačili v úvode, chladenie fúka hlavne dozadu. To je dobre, no časť tepla je odvádzaná aj do strán, a to už také dobré nie je. Bude vám to vadiť napríklad, ak si radi blízko notebooku položíte chladený nápoj. Výhoda je však v tom, že sa teplo viac rozloží a zozadu nejde až taký horúci vzduch, ako pri niektorých iných modeloch.

MSI GE73 Raider RGB 14

Z pohľadu hlučnosti je model kdesi v strede. Nepatrí medzi najhlučnejšie, ale ani medzi najtichšie herné stroje. Zvuk, ktorý reproduktory ponúkajú je na veľmi slušnej úrovni. Chcelo by to iba trošku výraznejšie basy, no po chvíli hrania zrejme aj tak vždy prepnete na slúchadlá.

Verdikt – MSI GE73 Raider RGB 8RF

MSI GE73 Raider na nás urobili celkovo veľmi dobrý dojem. Robustné šasi so štýlovým dizajnom, plno nastaviteľné RGB podsvietenie so zachovaním vkusnosti a hlavne – vynikajúci 120Hz displej. Výkon v hrách musí stačiť každému. Na hodnotu 120 Hz, aby ste využili možnosti displeja, sa nedostanete v každej hre, no graficky menej náročné multiplayerovky na túto hodnotu isto vyletia. A s minimálnym input lagom budete víťaziť. Dobrý zvuk a prehľadný softvér nás oslovili, no vytknúť musíme modelu maličké SSD a dosť hlučné chladenie.

Hodnotenie 91%

Ocenenie techGuru.sk TOP Herný Laptop

Ocenenie udeľujeme hlavne za vynikajúci displej a stabilný herný výkon.

Výhody:

  • špičkový 120 Hz displej
  • robustné celokovové vyhotovenie
  • vkusné a nastaviteľné RGB podsvietenie
  • výkonné komponenty
  • dobrý zvuk
  • príjemne nízka hmotnosť
  • stabilný vysoký výkon v FHD

Nevýhody:

  • iba 120 GB SSD (!)
  • dosť hlučné a nie veľmi účinné chladenie

Parametre: šesťjadro Intel Core i7 8750H Coffee Lake, 17.3″ 1920×1080 displej 120Hz odozva 3ms matný, RAM 16GB DDR4, NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB GDDR5, M.2 SSD 128GB + HDD 1TB 7200 otáčok, WiFI 802.11ac, Killer DoubleShot, Bluetooth 4.1, HDMI 1.4, mini DP 1.2, USB-C 3.1 Gen. 2, USB 3.1 Gen 1, klávesnica SteelSeries s možnosťou podsvietenia každého klávesu zvlášť, 2 + 2 Dynaudio reproduktory, Windows 10 Home 64-bit

Cena: 1 999

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť MSI.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár