Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 04

Od spoločnosti Modecom sme vám nedávno predstavili zaujímavú hernú klávesnicu Volcano Hammer. Dnes sme sa pozreli na celkom iný kúsok. Volcano Blade Ultra Thin nemieri primárne na hráčov, no určite ich tiež osloví, pretože im má čo ponúknuť.

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 01
Klávesnica nového majiteľa víta takouto štýlovou škatuľou.

Konštrukcia a dizajn

Dizajn je to, čo každého na tomto modeli upúta ako prvé. Klávesnica je totiž zjavne vyrobená s dôrazom na minimálny priestor, ktorý si pre seba na stole potrebuje odkrojiť. Klávesy pokrývajú jej plochu od okraja po okraj a numerická časť sa s nami v tomto prípade rozlúčila. Pokiaľ často zadávate číselné údaje, asi nebudete nadšení z jej neprítomnosti.

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 02

Spodná časť je plastová a zrejme aj vďaka tomu je jej hmotnosť na úplnom minime. Ľahšia by snáď už ani nemohla byť. Vrchná platňa, v ktorej sú usadené klávesy, je však kovová a konštrukcia si vďaka nej zachováva osobitú pevnosť. Kov má na svedomí tiež potenciál dlhšej životnosti a vyššej odolnosti. Komu z nás ešte nikdy nič nespadlo priamo na klávesnicu, však?

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 03

Vysúvacie nožičky a protišmykové prvky fungujú dokonale. Klávesnica sedí na stole veľmi stabilne, čo si pri jej hmotnosti v kategórii „mušia váha“ veľmi ceníme. Neodpustiteľné by bolo, keby sme nespomenuli elegantný vybrúsený pás pozdĺž okraja kovovej časti. Do jednoduchého dizajnu aj takýto nenápadný prvok vnesie kus elegancie a klávesnici poskytuje akýsi jemný nádych noblesy.

Spínače

Klávesy majú príjemne nízky zdvih a na pomery mechanických klávesníc sa ich spínače Kailh nezaraďujú k tým najhlučnejším. Ich presnosť je pohodlná a sú nízkoprofilové, takže sa prostredníctvom nich naozaj dobre píšu aj dlhšie texty. Volcano Blade však neponúka iba jeden typ spínačov, ale rovno tri, takže si môžete vybrať submodel, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 05

V skratke môžeme povedať, že spínače Kailh sú veľmi podobné tým konkurenčným od Cherry. Červené sú lineárne, modré vynikajú presnosťou, ale aj hlučnosťou a hnedé sú akýmsi kompromisom. Všetky tri varianty pritom ponúkajú životnosť 50 miliónov stlačení. Takže pre priemerného hráča to je asi na týždeň životnosti. Samozrejme, že žartujeme! V skutočnosti je to výdrž na roky práce aj pre autora článkov. 🙂

Funkcie a skúsenosti z testovania

Pri kvalitnej klávesnici sa akosi automaticky očakáva, že bude podsvietená. Volcano Blade tento predpoklad spĺňa a ponúka čosi navyše. To, že je podsvietená jednofarebne – na červeno, nepovažujeme za nevýhodu. RGB totiž nemá v obľube pomerne veľká časť používateľov. Prekvapenie sa však skrýva v oblasti podsvecovacích efektov.

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 09

Napriek jednofarebnosti ich tu je neúrekom. Môžete si nechať zvýrazniť len určité klávesové kombinácie (čo hráč isto využije), no sú tu aj menej praktické možnosti, ako rôzne svetelné vlnky, viaceré stupne intenzity a podobne. V praxi je to asi na nič, ale keby ste si klávesnicu so sebou vzali na nejaký turnaj, pár pohľadov určite pritiahnete.

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 06

Oceňujeme kábel, ktorý je vymeniteľný a pripája sa ku klávesnici pomocou konektora micro USB. Krátky nie je, no opletenie by mu pomohlo zabrániť zamotávaniu aj eventuálnemu poškodeniu.

Čo by vám mohlo pri tejto klávesnici chýbať? Možno slovenský popis klávesov a už spomínaná numerická časť. Ani jedno z toho však nepotrebuje každý používateľ. Cena sa nám zdá trochu vysoká, no na druhej strane nie je ľahké nájsť pre Volcano Blade schopnú konkurenciu.

Hráčov poteší, že napriek tomu, že nejde o prísne herný model, nechýba mu anti-ghosting na detekciu viacerých súčasne stlačených klávesov. Blokovanie klávesu Windows sme akosi neobjavili, keďže je to možné len pomocou softvéru.

Softvér

Zo stránky výrobcu si totiž môžete stiahnuť softvér, v ktorom si možno meniť nastavenia podsvecovacích efektov o čosi šikovnejšie ako priamo na klávesnici. Tam je to z piktogramov trochu menej zrozumiteľné.

Modecom Volcano Blade Ultra Thin recenzia 10

Zaujímavé je, že tu nájdete aj nastavenie rýchlosti odozvy spínačov. Prednastavená je na 8 ms, ale budete môcť zájsť až na 2 ms, čo asi ocení každý. Lebo, ako sa vraví: „Čím menej milisekúnd, tým viac Adida…“. Počkať, tak to nebolo. Každopádne, nechýba ani možnosť vytvárať si konfiguračné profily, makrá a môžete si tiež aktivovať herný režim. Volcano Blade teda nie je výhradne pre hráča, ale určite mu poskytuje všetko potrebné.

Verdikt – Modecom Volcano Blade Ultra Thin

Pri testovaní sa nám páčilo, že klávesnica je nesmierne ľahká a možno ju bez problémov premiestniť aj jednou rukou. Pritom, keď ju už položíte na miesto, drží sa tam ako kliešť a tak by to malo byť. Dizajn je prudko štýlový, napriek tomu, že je jednoduchý. Efekty s podsvietením nás nijako zvlášť neoslovili, no pokiaľ vás to baví, toľko efektov aj bez RGB nenájdete asi nikde inde. Nízky profil klávesov, ktoré nie sú v hnedom variante príliš hlučné, zabezpečuje komfort používania a oddeliteľný kábel poteší pri prenášaní. Modecom Blade Ultra Thin od nás dostáva jednoznačne palec hore.

Hodnotenie: 93%

Výhody:

  • kompaktná konštrukcia
  • pevné vyhotovenie kov/plast
  • kvalitné mechanické spínače
  • nízky profil klávesov
  • pre niekoho podsvecovacie efekty
  • vymeniteľný kábel
  • možnosť voľby spínačov

Nevýhody:

  • absencia numerickej časti (tenkeyless)
  • bez slovenských popisov

Cena: 72 €

Parametre: mechanická klávesnica, 87 klávesov, US layout, spínače Kailh red/blue/brown, anti-ghosting, Windows-lock len cez softvér, podsvietenie červené s nastaviteľnou intenzitou, vymeniteľný kábel 150 cm, 354 x 127,5 x 22,5 mm, 520 g

Klávesnicu na recenziu poskytla spoločnosť Modecom.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár