Výstava fotografií Viktora Máchu – Huty

Výstava fotografií Viktora Máchu - Huty 01

Nikon Photo Gallery uviedla od 11. júla 2018 pre verejnosť výstavu fotografií Viktora Máchu – Huty.

Viktor Mácha (1984) pochádza z Prahy, kde aj vyštudoval teológiu a religionistiku na Karlovej Univerzite. Od roku 2006 na svoje vlastné náklady cestuje po svete a dokumentuje závody ťažkého priemyslu, akými sú železiarne, oceliarne, valcovne, kováčske dielne, zlievarne alebo koksovne.

Výstava fotografií Viktora Máchu - Huty 02
HUTY / THE MILLS © Viktor Mácha: Franklin – valcovňa tyčí / rod mill

Jeho archív v súčasnej dobe tvorí niekoľko stoviek hút od amerického Stredozápadu po ázijskú časť ruského Uralu. Súbežne už niekoľko rokov spolupracuje s Výskumným centrom priemyselného dedičstva pod FA ČVUT v Prahe a Národným pamiatkovým ústavom v Ostrave.

Jeho fotografie si za cieľ kladú jediné – objektívnu dokumentáciu krásy ťažkého priemyslu a nenávratne miznúcich technologických procesov spätých s výrobou a spracovaním kovov. Je totiž možné, že naša generácia bude jednou z posledných, ktorá tento fascinujúci svet temne duniacich továrenských hál na vlastnej koži pocíti.

Výstava fotografií Viktora Máchu - Huty 05
HUTY / THE MILLS © Viktor Mácha: Moskva – Pri komore / by a chamber

Lacná čínska oceľ, politicky motivovaná túžba po zelenších kontinentoch…

… aj prevratné pokroky technológií výroby posledných rokov menia náš svet na nepoznanie. Priemyselná revolúcia skončila a dinosaury v podobe majestátnych vysokých pecí a kovovo vŕzgajúcich ťažných veží sú pred vyhynutím. S postupným útlmom priemyslu nám pred očami mizne aj podstatná súčasť kultúry, ktorá spoluvytvárala celé 20. storočie. Možnože onedlho budú Máchove industriálne fotografie posledným svedectvom ťažkého priemyslu minulého storočia.

Výstava fotografií Viktora Máchu - Huty 06
HUTY / THE MILLS © Viktor Mácha: Plzeň – svetlonos / light carrier

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 19. augusta 2018.

Zdroj: TS

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár