Space Hulk: Deathwing Enhanced Edition recenzia

Space Hulk: Deathwing Enhanced Edition titulka

Niektoré hry sú výborné a iné zasa úplne zlé. A potom je tu Space Hulk: Deathwing, ktorý už od svojho prvého vydania svojich fanúšikov nepotešil, ale nebol ani vysloveným prepadákom. Pomohla však rozšírená edícia, ktorá mala pokazenú reputáciu napraviť?

Čo to ten Space Hulk vlastne je?

Titul sa radí do univerza Warhammer 40,000, ktorý pozná pravdepodobne každý hráč. Možno aj práve preto sa od Streum on Studia očakávalo omnoho viac ako nám priniesli. Pôvodná hra bola vydaná ešte v roku 2016 a trpela neskutočným množstvom chýb, najmä technického charakteru. Ľudia z toho priam šaleli, pretože očakávali parádnu akciu so skvelou grafikou a pútavým príbehom. Jediné, čo z toho dostali, bol práve ako-tak zvládnutý príbeh.

Space hulk menu postavy
Menu postavy

Po dvoch rokoch nám autori priniesli vylepšenú verziu, tentokrát aj na PS4. Tu sa dostávame k prvému obrovskému problému. Nielen že vývojári väčšinu chýb neopravili, ale aj keď určite nie náročky, pridali nové, ktoré sa nevyskytovali ani v pôvodnej verzii. Celkovo sa pod neúspech podpísal žalostný technický stav celej hry. Poďme však pekne po poriadku.

Space Hulk začína tutoriálom, ktorý má novému hráčovi pomôcť dostať sa do hry. Na tom by nebolo, samozrejme, nič zlé, ale faktom je, že sa toho veľa nenaučíme. Samozrejme sú tu základy pohybu, súbojov, hackovania, hľadania cestičiek a pod., ale toto všetko by bolo možné naučiť sa napr. v prvej kampani. Takže úvod do hry môžeme s čistým svedomím označiť za nezáživný a teda zbytočný.

Space Hulk menu hry
Menu hry

Po tejto nepríjemnej facke sa dostávame do prvej misie. Zhostíme sa postavy librariana – knihovníka, ktorý s ďalšími spolubojovníkmi zo Space Marines skonči v Space Hulku. Space Hulk je akýmsi miestom, kde nájdeme zničené vraky vesmírnych lodí, ktoré ukrývajú mnoho užitočného. Do cesty sa nám však pripletú hordy Genestealerov, takže prehľadávanie vrakov nebude až taká prechádzka ružovým sadom. Našou úlohou ako Deathwinga bude zistiť, čo Genestealerov prilákalo na tieto v čase stratené vesmírne plavidlá. Príbeh hry teda celkom ujde, radíme ho k plusom hry.

Space hulk mission
Preprava na misiu

Audiovizuálna stránka hry

Tu si hneď treba ujasniť fakt, že je potrebné hodnotiť audio a vizuál zvlášť. Istotne sa pýtate prečo. Pretože zatiaľ čo audio zložka hry je v poriadku, dokonca je miestami skvelá, grafika hry je priam príšerná. Zvuky zbraní a chôdze, škrek nepriateľov, hlas postáv, toto všetko je úplne v poriadku a hre to pridáva na hodnote. Čo hodnotenie ťahá dole je grafické spracovanie, ktoré je úbohé. Niekedy sme mali pocit, že sa pozeráme na polo dokončenú hru. Zvláštne textúry, ktoré si radi odbehnú cez objekty, nepodarené animácie postáv, zlé nasvetlenie priestorov a mnoho ďalšieho.

Space hulk bolt
Blesky len tak lietajú

To, že autori spackali pôvodnú hru, OK, ale že sa ani len nesnažili opraviť to v údajne rozšírenej verzii je už trochu priveľa. “Bonus” pre nás bola situácia, keď sme s našou partiou AI spolubojovníkov mali prejsť cez dvere. Vznikla z toho celkom pekná groteska, pretože jeden nie a nie sa trafiť cez dvere veľké ako vráta na stodole. Príkazy našim mariňákom tiež veľa asi nehovoria, pretože si väčšinou robili aj tak čo chceli, prípadne boli zaseknutí v nejakom objekte.

Má táto hra vôbec nejaké pozitíva ?

Vyzerá to tak, že sme hre doteraz naložili za plný batoh mínusov. Ono je to v podstate, bohužiaľ, pravda. Ale ako v každej hre, aj tu sa nachádza pár iskričiek v ohni. Určite je potrebné pochváliť autorov za maximálne využitie loru Warhammer univerza. Nájdeme tu bojovníkov Death Angels zo Space Marines, beštie menom Genestealers, Space Hulky, artefakty a mnoho ďalšieho.

Space hulk robot
Robot na privítanie

Za zmienku určite stojí aj to, že Genestealers sa v hre objavujú v mnohých formách. Zo začiatku sú to len slabé verzie, ale neskôr sa objavia aj monštrá so zbraňami, prípadne sa na vás vrhne rovno Broodlord. Za malé plusy možno označiť aj rôznorodosť zbraní a následné vylepšovanie. Hra totiž obsahuje jednoduchý, ale dobre fungujúci RPG systém. Ten pekne prispieva k hrateľnosti, ktorá by bola bez neho niekde pri bode mrazu.

Verdikt – Space Hulk: Deathwing Enhanced Edition

Space Hulk: Deathwing nie je podarenou hrou. Patrí medzi to najslabšie, čo môžeme vo Warhammer univerze nájsť. Hneď úvod hry spôsobí menší srdcový kolaps zbytočným tutoriálom. Do toho sa pripletie otrasne vyzerajúce grafické spracovanie a množstvo technických chýb. S hrateľnosťou to teda tiež nevyzerá práve najlepšie aj keď boj proti hordám monštier dokáže celkom zabaviť. Všetko ako-tak zachraňuje pekne podaný príbeh, rôznorodosť nepriateľov, fungujúci RPG systém a množstvo zbraní. Bohužiaľ frustrácia z hrania sa dostaví príliš skoro. Čerešničkou na torte je najmä fakt, že ide o rozšírenú verziu hry, ktorá mala pôvodné chyby napraviť. Nestalo sa, a to sa autorom jednoducho odpustiť nedá.

Hodnotenie: 50%

 

Plusy:

  • využitý lore Warhammer univerza
  • fungujúci RPG systém
  • množstvo zbraní
  • audio zložka hry
  • rôznorodosť nepriateľov
  • príbeh

Mínusy:

  • grafické spracovanie
  • zásadné technické chyby
  • AI spolubojovníkov
  • zbytočný tutoriál
  • čas načítavania je príliš dlhý
  • animácie postáv
  • vraky sú príliš rozťahané, a teda nudné
  • nezaslúžený prívlastok Enhanced Edition

Cena: 39,99€ – PS4

Space Hulk: Deathwing Enhanced Edition je dostupný na PC a PS4.

Hru na recenziu poskytla spoločnosť Comgad.cz

O autorovi

Marek Krahulec
Marek Krahulec
Hráč hier srdcom aj dušou. Fanúšik nových technológií.

Pridaj komentár