Noctua NH-D15: Spoľahlivý veterán – recenzia

Noctua NH-D15 titulka

Vo veľkom rade procesorových chladičov pred nedávnom pridala spoločnosť Noctua vlajkový produkt NH-D15, nástupcu známej NH-D14.

Je tu len niekoľko výrobcov, ktorí ponúkajú chladiče ako Noctua a najnovší model je toho dôkazom. Tento „veterán“ je aj po niekoľkých rokoch jeden z najkvalitnejších a najtichších procesorových chladičov vôbec.

Detaily

Spracovanie je vynikajúce, či už ide o pevnosť, povrchovú úpravu alebo presnosť. Všetky časti do seba bezchybne zapadajú a sú dotiahnuté do posledného detailu. Podobne ako model NH-D14 aj NH-D15 používa dizajn s dvojitými vežami. Noctua však vyvinula niekoľko zlepšení. Prvé sú rebrá, ktoré boli skrátené z dôvodu širokej kompatibility aj s vysokými RAM. Šesť trubíc na odvod tepla bolo od seba trochu vzdialených, aby sa teplo zo základne do veží prenášalo rovnomernejšie. Kvalita základne chladiča je z hľadiska spojenia s trubicami bez jedinej medzery. Základňa je z poniklovanej medi a zatiaľ čo je trochu reflexná, nemá zrkadlovú úpravu. Veľmi ľahko sa dajú vidieť frézovacie značky základne, ktoré môžu ovplyvniť výkon (slúžia na lepšie odvádzanie vzduchu).

Noctua NH-D15 01

Model NH-D15 je vybavený ventilátormi NF-A15 PWM. Tie používajú ložiská SSO2 s magnetickou stabilizáciou osky rotora s adaptérmi Noctua low-noise (rozsah otáčok je 300-1200 otáčok za min.). Sú nadštandardne trvanlivé a aj po rokoch zachovávajú svoje pôvodné vlastnosti bez rušivých zvukov. Prenos chvenia ventilátora na radiátor eliminujú podložky z mäkšej gumy. Výčnelky na koncoch lopatiek sa používajú na zjednodušenie prúdenia vzduchu a zamedzenie hluku spôsobeného jeho nechceným prúdením. Nezabúdajme na veľmi špeciálnu tmavohnedú a béžovú farebnú tému spoločnosti Noctua.

Noctua NH-D15 02

Inštalácia

S inštalačnou sadou Noctua SecuFirm 2 sa dá veľmi ľahko pracovať. Montážna súprava okrem teplovodivej pasty a skrutiek zahŕňa aj skrutkovač, ktorý proces inštalácie veľmi uľahčuje. Jedinou nevýhodou je kit pre sockety AM4, ktorý balenie neobsahuje. Ak však máte potvrdenie o kúpe tohto chladiča, po skontaktovaní s firmou Noctua vám zašlú tento kit zdarma.

Základné parametre

Noctua NH-D15 03

Testovacia zostava

Noctua NH-D15 04

Testovanie

NH-D15 začíname testovaním otáčok ventilátorov na laboratórnom zdroji. Pokračovali sme meraním hlučnosti vo vzdialenosti 25 cm od ventilátora. Hodnoty sme zaznamenávali pri 30-sekundovom samplingu s 1-sekundovým refreshom. Ventilátory o veľkosti 140mm s ložiskami SSO2 a ťažkými rotormi sa svojpomocne roztočili až pri 4,82 V (cca 670 rpm), po spomalení sa dokázali ventilátory točiť aj pri 4,35 V (cca 450 rpm) a pri 12 V ventilátory dosiahli až 1490 rpm. Následne sme testovali teploty na procesore Ryzen R7 1700X (1,35 V) pri záťaži na základnej frekvencii a frekvencii po jeho pretaktovaní na 4GHz. Na vstupe so stálou teplotou 23°C pri automatických a fixných otáčkach vetrákov.

Verdikt Noctua NH-D15

NH-D15 je aj po štyroch rokoch od svojho vydania prvotriedny chladič vďaka svojej tichosti a vynikajúcim chladiacim výkonom. Existujú však niektoré oblasti, v ktorých sa spoločnosť môže zlepšiť. Pri viacmodulových zapojeniach je problémová aj kompatibilita RAM s použitím oboch vetrákov ( a jeho suma v pomere cena/výkon je vskutku vysoká. Aj napriek nedostatkom je jedným z popredných high-end chladičov, ktorý nastavuje laťku v oblasti vzduchových chladení.

Cena: 90%
Chladiaci výkon: 100%
Dizajn: 90%
Vyhotovenie: 100%

Hodnotenie: 90%

Plusy:

  •  Veľmi tichý
  •  Prvotriedny chladiaci výkon
  • Jednoduchá inštalácia

Mínusy:

  • Cena
  • Koliduje s PCI-e x16 a pri dvojvetrákovom zapojení s RAM slotom

Cena: 85

Chladič na recenziu poskytla firma Noctua.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár