Takto si overíš, či bol tvoj Facebook hacknutý

Facebook hacknutý 3

V septembri 2018 sa podarilo hackerom dostať k údajom 30 miliónov účtov. Či bol týmto útokom zasiahnutý aj váš vlastný účet? Presvedčíte sa pomerne ľahko.

Čo sa vlastne stalo?

Hackeri sa dostali k údajom ako sú mená, dátumy narodenia, telefónne čísla, miesta pobytu a 15 posledných vyhľadávaní. Facebook zareagoval odhlásením desiatok miliónov účtov, ktoré mohli byť týmto problémom zasiahnuté. Možno ste si nedávno všimli, že ste boli zdanlivo bezdôvodne odhlásení.

Ako sa im to podarilo?

Útočníci využili chyby v systéme Facebooku a ukradli tzv. prístupové tokeny, čo sú kľúče udržiavajúce používateľa prihláseného v sociálnej sieti. Prípad momentálne vyšetruje FBI, takže podrobnosti nepoznáme.

Čo s tým môžete urobiť?

Či bol zasiahnutý aj váš osobný účet si však overíte už teraz pomocou tohto odkazu: https://www.facebook.com/help/securitynotice

Stačí si pozrieť spodnú časť stránky. Ak v modrom rámčeku nájdete takéto hlásenie, je všetko v poriadku a nemusíte robiť nič:

 

Facebook hacknutý
Ak vidíte toto, všetko by malo byť v poriadku.

V prípade, že váš účet mohol byť zasiahnutý, v modrom rámčeku sa dozviete, ktoré konkrétne informácie o vás sa mohli útočníci dozvedieť.

Facebook hacknutý 2
Ak sa vám zobrazí takáto či podobná správa, je možné, že sa útočníci dostali k niektorým vašim osobným údajom. Netreba však robiť paniku.

Netreba sa však obávať. Podľa predstaviteľov siete ani v tomto prípade nie sú ohrozené vaše heslá či informácie o kreditných kartách. Takže zrejme nemusíte podniknúť žiadne kroky, aj keď občasná zmena hesla a aktivácia dvojstupňového overenia prihlásenia je užitočná vec.

Dvojstupňové overovanie prihlásenia

Proti ukradnutiu tokenov vám tento spôsob síce nepomôže, no proti množstvu iných útočníkov áno. Pri pokuse o prihlásenie z nového zariadenia vám totiž vždy príde overovacia správa, takže pokiaľ útočník práve nedrží v ruke váš smartfón, do vášho účtu sa tak ľahko nedostane, ani keby poznal vaše heslo.

K zapnutiu dvojstupňového overovania sa dostanete kliknutím na šípku v pravom hornom rohu Facebooku > Nastavenia > vľavo: Zabezpečenie a prihlasovanie > vpravo: Dvojstupňové overenie.

Zdroj: Facebook


Prečítaj si tiež: Singularita sa blíži. Bude to zánik či vzostup ľudstva?


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár