HP Pavilion 17 – recenzia herného notebooku

HP Pavilion 17 titulka

Model HP Pavilion 17 v testovanej konfigurácii mieri najmä na používateľa hľadajúceho silnejší pracovný 17-palcový notebook, ktorý sa nezľakne hernej sféry. Ako obstál v našich testoch?

HP Pavilion 17 02

Dizajn

Z pohľadu dizajnu nejde o notebook, ktorý by pútal pozornosť. Do vienka dostal klasické šasi radu Pavilion, ktoré pôsobí dojmom celkom bežného stroja. Vyhotovenie je navyše celoplastové, a tak nemôže budúci majiteľ očakávať zvýšenú odolnosť zariadenia pri prípadnom menej šetrnom zaobchádzaní.

HP Pavilion 17 01

Klávesnici slúži k dobru numerická časť, takže v prípade, že často zadávate čísla, nebudete ukrátení. Ukrátení však budete čo sa týka podsvietenia, pretože klávesnica ním nie je vybavená. Niekto to možno považuje za detail, no my to považujeme za veľké mínus a výrobca by si mal dávať na takéto dôležité detaily pozor. Večerná práca či gaming na notebooku bez podsvietenia klávesnice? Uuups …

HP Pavilion 17 03

Umiestnenie portov hodnotíme pozitívne. Sú posunuté tak, aby bola čo najmenšia pravdepodobnosť, že budete rukami brnkať do káblov. To znamená, že sú posunuté čo najbližšie k displeju.

V oblasti konštrukcie nás Pavilion 17 uspokojil prijateľnou hmotnosťou, no rozmermi patrí medzi tie väčšie kúsky. To hodnotíme neutrálne, každému vyhovuje čosi iné. No v tomto prípade si asi prídu na svoje hlavne tí, ktorí hľadajú notebook, ktorí bude väčšinu času ležať na stole a menej bude visieť na pleci svojho majiteľa.

Konfigurácia

Komponenty, ktoré v HP zvolili nie sú celkom ideálne vyvážené. Silná i7čka sa do pracovného notebooku hodí a ocení ju každý, kto využíva softvér schopný vyťažiť z vysokého výkonu procesora. Pre mnohých by však isto vyhovovala kombinácia nižšieho radu procesora a grafiky vyššieho radu ako GTX 1050Ti, a to pri zachovaní podobnej predajnej ceny.

HP Pavilion 17 07
Kovové pánty sú jednoznačná výhoda z pohľadu životnosti konštrukcie.

Čo to znamená pre používateľa? Že by mal po modeli siahnuť hlavne vtedy, ak hry nie sú pre neho až taká zásadná priorita, ale ide mu hlavne o vysoký výkon v ostatných činnostiach. Navyše je tu 16GB RAM, takže dostatok priestoru pre pamäťovo náročnejšie aplikácie. V hrách to zatiaľ stále nie je nutnosť a postačilo by aj 8GB.

Displej, ako sme už naznačili, má uhlopriečku 17,3″, no jeho pokrytie displejovej časti je napriek tomu percentuálne pomerne nízke. Notebook patrí medzi naozaj veľké modely a do tohto šasi by sa zmestil aj väčší displej. Celkovo však postačí na hry či napríklad na spracovanie textu a iné činnosti, kde oceníte väčší priestor pracovnej plochy. Okrem toho je vybavený antireflexnou vrstvou a spomenieme, že rozlíšenie je štandardné FHD.

HP Pavilion 17 09

Úložisko v kombinácii 256GB SSD a 1TB HDD dnes považujeme za štandardné riešenie, primerané cenovej kategórii zariadenia. Aj keď pri dnešných kapacitných nárokoch hier tých 256GB nie je v zásade veľa. Klasický disk je pritom kategórie s 5400 ot./min, takže žiadny rýchlostný drak.

HP Pavilion 17 06
V tejto časti je nenápadne umiestnená mechanika DVD RW.

Zaujímavé je, že v modeli nájdete aj mechaniku DVD-RW, čo je už takmer vzácnosť. Poteší to asi hlavne tých, ktorí vlastnia buď zbierku hier, alebo dátové úložisko na optických diskoch.

Výkon v hrách

Opäť sme testovali v Zaklínačovi 3. Napriek tomu, že tento titul je už staršieho dáta, stále dokáže grafickej karte slušne “naložiť”. Pavilion 17 v testovanej konfigurácii s GTX 1050Ti nám potvrdil, že si trúfa s prehľadom na stredné detaily. V takomto prípade sme sa pohybovali na úrovni do 59 fps, s priemerom okolo 53 fps a minimálna zobrazovacia frekvencia nám neklesla pod príjemných 47 fps.

Pri zvýšení na maximálne nastaviteľné detaily notebook vyslovene nestíhal a priemernú frekvenciu 26 fps s maximom do 30 nepovažujeme za dobre hrateľnú.

HP Pavilion 17 08

Testovali sme tiež vo Far Cry 5, čo je výborne optimalizovaná hra. V nej sme si mohli užiť najvyššie nastaviteľné detaily v rozlíšení FHD a pri obnovovacej frekvencii maximálne 64 fps, s priemerom 45 a minimom 35 fps. To znamená, že nie je potrebné detaily znižovať a hru si užijete naplno.

Zvuk a chladenie

Boli sme zvedaví, ako si Pavilion 17 poradí s chladením v hernom režime, keďže konštrukčne ide vlastne o univerzálny a nie herný model.

HP Pavilion 17 10

V prípade práce v systéme sme boli spokojní. Chladenie je tiché a možno si pri ňom vychutnávať aj pokojnú hudbu. Mimochodom, zvukový subsystém dostala na starosti firma B&O.

HP Pavilion 17 zvuk

V oblasti notebookov patrí k tomu lepšiemu. Má mierne rezervy v oblasti basov, no pomocou softvérového ekvalizéra možno z reproduktorov vylúdiť celkom schopný zvuk. Je teda pravda, že na počúvanie hudby nebudete musieť vždy využiť slúchadlá. Pri hraní hier skôr áno, tam už dokáže chladenie dosť výrazne prekrývať zvuky z reproduktorov.

HP Pavilion 17 11
Teploty nad 90°C nie sú dobré, pretože sa začne znižovať výkon procesora. Pri notebookoch pomerne bežný jav.

HP Pavilion 17 12

 

Verdikt HP Pavilion 17

HP Pavilion 17 nás oslovil slušným výkonom vďaka zvoleným komponentom. Napríklad pri práci s videom určite oceníte 6-jadrový procesor. Keďže v testovanej konfigurácii bol model vybavený grafickou kartou GTX 1050Ti, odporúčame ho hlavne do rúk používateľa, ktorý hry nehrá veľmi náruživo. Tomu zodpovedá aj dizajn, ktorý je nenápadný. Potešil nás nadpriemerne kvalitný zvuk, chladenie, ktoré je mimo herného režimu tiché a zaujala tiež prítomnosť optickej mechaniky. Chýbalo nám podsvietenie klávesnice, no oceňujeme kovové pánty držiace displej, s ktorého obrazom sme boli spokojní.

Hodnotenie: 78%

Výhody:

  • výkonné komponenty
  • kvalitný displej
  • 6-jadrový procesor
  • kovové pánty displeja
  • dobre umiestnené porty
  • možnosť dolaďovať zvuk ekvalizérom
  • kvalitný zvukový prejav
  • optická mechanika
  • neveľmi hlučné chladenie pri práci
  • dva mikrofóny pre webkameru

Nevýhody:

  • absencia podsvietenia klávesnice
  • okrem pántov celoplastové vyhotovenie
  • pre hráča nenápadný dizajn
  • HDD 5400 ot./min

Parametre: Intel® Core™ i7-8750H Kaby Lake (2,2 GHz – 4,1 GHz, 9 MB cache, 6 jadier), 16GB RAM DDR4 2666MHz (2x8GB moduly), grafika NVIDIA GeForce GTX 1050Ti 4GB GDDR5, HDD 1TB 5400 ot./min, SSD 256GB NVme M.2, DVD RW mechanika, displej 17,3″ FHD 1920x1080p IPS WLED antiglare, klávesnica s numpadom, Wi-Fi 802.11b/g/n/ac (2×2) a bluetooth 5, porty 2xUSB 3.1 Gen 1 (iba na prenos dát); 1 port HDMI 1.4; 1 port RJ-45; 1 kombinovaný konektor slúchadlá/mikrofon, 41,6 x 27,95 x 2,99 cm, 2,85 kg, dva mikrofóny pre webkameru

Cena: 1279 €

Kód konfigurácie: HP Pavilion 17-ab408nc 4KD22EA

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť HP.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár