Samoriadiaca Tesla “zabila” robota Promobot

Tesla Promobot

Na výstave CES sa odohral možno tak trochu kuriózny prípad, akoby vystrihnutý z filmu žánru sci-fi. Samoriadiace auto zrazilo autonómneho robota Promobot.

Čo sa stalo?

Konkrétne šlo o humanoidný stroj, ktorého prenájom stojí 2000 dolárov denne, zrazený vozidlom Tesla Model S. To v danom momente pracovalo v autonómnom režime, takže sa riadilo samo, bez zásahu človeka a túlajúceho sa robota zrejme nezachytilo senzormi.

Zachytilo ho však blatníkom a podľa vyjadrenia výrobcu je Promobot nenávratne poškodený. Škody utrpel na hlave, trupe, mechanike ramien, aj na základni, pomocou ktorej sa pohyboval.

Takýchto robotov sa vo Vegas pohybuje niekoľko a zjavne nie všetky kusy dodržali presne stanovené trasy. Ako a prečo sa tento konkrétny Promobot dostal na parkovisko sa zatiaľ nevie, no “tragický” moment sa podarilo zachytiť bezpečnostnou kamerou.

Vodič Tesly vyjadril ľútosť. Chcel vyskúšať samoriadenie na mieste, ktoré sa mu zdalo celkom prázdne a keď videl robota, myslel si, že sa mu auto vyhne.

S trochou nadsádzky by sme mohli povedať, že vývoj dospel do štádia, kedy robot zabil robota … Promobot sa mal zúčastniť aj priamo na výstave CES, žiaľ, nedožil sa toho. Česť jeho umelej pamiatke!

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. WannabeeP hovorí: Odpovedať

    Promobot je rovnako autonómna inteligencia ako vozidlo Tesla. S Umelou inteligenciou nemajú ešte nič spoločné.

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      pozrite si definíciu umelej inteligencie a potom si znova prečítajte svoj komentár 🙂 iste, že IDE o umelú inteligenciu… to, na akom je vývojovom stupni, je iná otázka

      AI je všeobecný výraz, ktorý zahŕňa všetky riešenia simulujúce procesy v ľudskom či inom mozgu pomocou softvéru, nie je žiadny dôvod zavádzať iné pojmy… umelá inteligencia je asistent vo vašom telefóne, umelá neurálna sieť na serveri, softvér v aute, v robotovi … všade, kde sa simulujú schémy myslenia, vyhodnocovania a analýzy z biologických mozgov, to všetko je AI

Pridaj komentár