Transcend StoreJet 25M3 2TB recenzia

Transcend 25M3 TB titulka 2

S diskom od firmy Transcend ste sa už mohli stretnúť v našom článku o tom, ako zrýchliť svoj notebook. Tento raz sme sa pozreli na externý model od tohto výrobcu. StoreJet 25M3 s kapacitou 2TB je hrdým predstaviteľom série s vysokou odolnosťou proti hrubému zaobchádzaniu či nepriaznivému prostrediu.

Dizajn

Disk na prvý pohľad upúta tmavosivým pružným obalom a kombináciou s krikľavo zelenými doplnkami. Nie je to dizajn, ktorým by sa tínedžer chválil pred priateľmi, no používateľ tohto disku bude asi skôr majiteľ firmy, ktorý potrebuje svoje offline dáta mať neustále pri sebe, ochránené pred vonkajšími vplyvmi. Keby takýto používateľ zatúžil po menej nápadných farbách, je k dispozícii aj “vojenská zelená”.

Transcend StoreJet 25M3 2TB recenzia

Kábel na pripojenie k PC patrí k tým dlhším. Nie je to žiadny trojmetrový kúsok, no v porovnaní s káblami s dĺžkou šnúrky od tampónu, čo sa pri externých diskoch bežne dodávajú, sme spokojní.

Transcend StoreJet 25M3 2TB recenzia kábel

Od konkurencie sa model odlišuje hardvérovým tlačidlom na tele. Slúži na jednodotykové zálohovanie. Na to vám postačí softvér Transcend Elite, ktorý je bezplatný a možno ho stiahnuť zo stránky výrobcu. Zálohovanie je teda jednoduché, a to ocenia asi práve používatelia, ktorí často zálohujú mierne pozmenené dáta, ako napr. účtovníctvo.

Transcend StoreJet 25M3 2TB recenzia Elite Backup

Tlačidlo poslúži tiež na opätovné pripojenie disku k počítaču bez nutnosti odpojenia kábla. To je čosi, čo by za normálnych okolností nemalo byť vôbec potrebné, no asi je fajn mať tú možnosť. 🙂

Transcend StoreJet 25M3 2TB recenzia tlačidlo

Mierne zamrzí, že sa k disku nedodáva český ani slovenský manuál, takže jazykovo menej zdatní používatelia to nebudú mať so softvérom celkom ľahké.

Odolnosť a parametre

O spomínanú odolnosť sa má postarať konštrukcia, ktorá je prispôsobená hlavne proti nárazom. Ak teda svoj disk často pohadzujete po stole či kdekoľvek inde … V prvom rade – nerobte to, riskujete stratu dát. A v druhom rade – ak to už robíte, tento disk a jeho dáta to v pokoji prežijú.

Samotný disk je totiž v pružnom gumenom ráme a v už spomínanom obale. Takže je chránený dvoma vrstvami, ak nepočítame jeho vlastnú konštrukciu. Tú by sme však počítať mali, keďže podľa výrobcu aj v jej vnútri sa nachádzajú nárazníky a plasty sú tvrdené.

Vďaka týmto opatreniam disk spĺňa nároky na odolnosť, ktoré by mali prekročiť aj požiadavky pri armádnom využití. Vieme si ho preto dobre predstaviť aj v rukách častého cestovateľa, ktorý potrebuje ukladať množstvo videí a fotiek zo svojich ciest.

Model, ktorý sme testovali má kapacitu 2TB, takže aj v prípade, že ukladáte videá v rozlíšení 4K, tu by nemalo dôjsť k rýchlemu vyčerpaniu kapacity. O to, aby sa takéto videá preniesli z disku a na disk rýchlo sa stará port s rozhraním USB 3.1 Gen 1. Prenosové rýchlosti, ktoré sme namerali nájdete v tabuľke nižšie.

Verdikt Transcend StoreJet 25M3

Disk je napriek vysoko odolnej konštrukcii veľmi ľahký a jeho dizajn poteší konzervatívnejších aj menej konzervatívnych používateľov. Výhoda je tlačidlo na jednodotykové zálohovanie údajov pri použití s príslušným softvérom. Ak sa vám už stalo, že ste si čosi vymazali a potrebovali to obnoviť, výrobca ponúka softvér aj na takéto obnovenie. Transcend StoreJet 25M3 si vieme predstaviť v rukách bežného používateľa, ktorý nie je veľmi starostlivý v jemnom zaobchádzaní s diskom, ale aj v rukách cestovateľa či fanúšika por… ehm… študijných materiálov s vysokou kapacitou.

Hodnotenie: 93%

Udeľujeme hlavne za vysokú odolnosť proti nárazu

Klady:

  • vysoko odolná konštrukcia
  • slušná dĺžka kábla
  • na HDD dobrá prenosová rýchlosť
  • jednodotykové zálohovanie
  • obnovovací softvér proti strate dát
  • nízka hlučnosť

Zápory:

  • klasický disk, jemne počuteľný
  • absencia manuálu v češtine či slovenčine

Parametre: 2,5″ HDD, port: USB 3.1 Gen 1, kábel: micro USB to USB Type A, kapacity: 500 GB/1 TB/2 TB, operatívna teplota: 5°C ~ 55°C, certifikáty: CE/FCC/BSMI, odolnosť voči nárazu podľa štandardu armády USA: MIL-STD-810G 516.6 (vo vypnutom stave), záruka 3 roky, 129.5 mm x 80.8 mm x 16.1 mm, 185 g

Cena: 81 EUR / 2 114

Disk na recenziu poskytla spoločnosť Transcend.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár