Asus ZenBook 14 recenzia

Na recenziu modelu Asus ZenBook 14 sme sa tešili už od začiatku. Výkonný notebook s uhlopriečkou 14″, v takom tenkom tele a váži iba čosi vyše kila? Tak na to sme sa museli pozrieť zblízka.

Dizajn a konštrukcia

ZenBook 14 si môžete kúpiť v dvoch farebných vyhotoveniach. V našej redakcii zavítala strieborná verzia, ktorá pôsobí elegantne a udržíte ju bez problémov v jednej ruke.

Asus ZenBook 14 recenzia celkový pohľad

Ako sme už naznačili, extrémne nízka hmotnosť je jedna z najväčších výhod tohto stroja.

Spodná časť sa po odklopení displeja vzadu mierne nakloní, čo má svoje výhody. Vďaka tomu sa na klávesnici lepšie pracuje.

Asus ZenBook 14 recenzia zboku

Potešilo nás aj riešenie numpadu, vďaka ktorému je prístroj veľmi malý, vojde sa prakticky aj do kabelky, a pritom klávesnica je dostatočne veľká. Výrobca totiž zabudoval numerickú klávesnicu do touchpadu. Aktivuje sa tlačidlom v rohu touchpadu a aj pri jeho aktivácii možno pohybovať kurzorom ako obyčajne. Riešenie pôsobí štýlovo a zároveň je praktické.

Asus ZenBook 14 recenzia numpad a klávesnica

Menšiu nevýhodu možno ktosi nájde v portoch, ktoré sú umiestnené viac smerom k zadnej časti notebooku. Je to však pochopiteľné. Predná časť je vďaka ich absencii veľmi úzka.

Asus ZenBook 14 recenzia zboku 02

Dobrá správa je, že okrem portov USB 3.1 typu A a C si tu našla svoje miesto aj čítačka kariet microSD.

Výkon a parametre

Na to, aký je model ľahký a relatívne malý, jeho výkon nerobí kompromisy.

V testovanej konfigurácii nám poslúžilo 16 GB RAM, procesor radu Intel Core i7 a 512 GB SSD.

Je to viac ako slušný základ. Dalo by sa povedať, že mnohé stolové počítače by mohli ZenBook 14 závidieť. Keďže nechýba port HDMI na pripojenie externého monitora, model by sa uchytil napríklad aj v rukách cestujúceho grafika, ktorý využije silu procesora z rodiny i7.

Asus ZenBook 14 porty

512 GB SSD využije prakticky každý používateľ, duplovane v dnešných časoch cloudov a streamovacích služieb, v ktorých už málokto potrebuje ukladať stovky gigabajtov dát lokálne.

Asus ZenBook 14 displej

Menšiu slabinu sme odhalili v displeji pri jeho použití v slnečnom exteriéri. Ako názov napovedá, model má 14″ displej. Jeho rámiky sú minimálne (pokrytie 92 %) a obraz kvalitný, no trochu nás sklamal v slnečnom počasí Tatier, kedy nedokázal presvedčivo viditeľne zobrazovať ani pri najvyššom nastavení jasu.

Skúsenosti z testovania

ZenBook 14 je v praxi veľmi šikovný model a ťažko sa nám s ním po recenzovaní lúčilo. Najviac sme pri letnom cestovaní na dovolenku ocenili nízku hmotnosť a kompaktné rozmery.

Okrem toho však potešíme aj fanúšikov kvalitného audia. Notebook je vybavený zvukovým subsystémom od harman&kardon a je až neuveriteľné, aké kvalitné hlboké basy dokázal výrobca vyťažiť z takého subtílneho zariadenia.

Asus ZenBook 14 harman kardon audio

Pokiaľ si radi vychutnáte hudbu bez použitia slúchadiel, tento model rozhodne odporúčame. V porovnaní by “natrhol tričko” mnohým väčším a aj drahším notebookom.

Škoda len umiestnenia reproduktorov v spodnej časti, po položení na nerovný povrch ich ľahko prekryjete.

Asus ZenBook 14 repro

Prekvapila tiež webkamera, ktorá poskytuje nadštandardnú kvalitu obrazu, takže si so ZenBookom možno užiť aj videokonferencie, či telefonáty vzdialenej rodine.

Asus ZenBook 14 kamera

Pochváliť musíme tiež netradične dlhú výdrž v prevádzke na batérie. Výrobcovia v tomto parametri často značne preháňajú, v tomto prípade má vydržať zariadenie až 13 hodín. Nám sa s notebookom podarilo v praxi sledovať celé hodiny videa a zvládol to s veľkým prehľadom. Raz to bolo viac, inokedy menej, no určite to bolo vždy minimálne 8 hodín. Pokiaľ ho teda extrémne nezaťažíte, nebudete ho musieť nabíjať každý deň, možno ani raz za dva dni.

Asus ZenBook 14 chladenie

Verdikt Asus ZenBook 14

Notebook ZenBook 14 sme poriadne prevetrali a považujeme ho za mimoriadne podarený model. V testovanej konfigurácii je vhodný prakticky na akékoľvek použitie, okrem herného. Na herný stroj sa však ani nehrá. Klávesnica s numpadom zabudovaným v touchpade poslúži biznismenovi, vysoký výkon vývojárovi softvéru, vysoko kvalitný zvuk poteší hudobného maniaka a takto by sme mohli pokračovať. Vďaka univerzálnym výhodám hodnotíme model ako jeden z najlepších, aké sme kedy testovali. Zaslúžene si odnáša naše ocenenie a jedno z najvyšších hodnotení v histórii TechGuru.sk

Hodnotenie: 97%

Ocenenie udeľujeme hlavne za: ultranízku hmotnosť a výdrž batérie

Výhody:

  • ultranízka hmotnosť
  • kovové šasi
  • vynikajúca výdrž batérie
  • kvalitný zvuk – hlboké basy
  • elegantný dizajn
  • šikovne riešený numpad
  • výkonné komponenty
  • 512 GB SSD
  • tenký rámik displeja
  • štíhla konštrukcia
  • dostatok portov

Nevýhody:

  • svietivosť displeja na priamom slnku
  • reproduktory ľahko prekryjete

Parametre: štvorjadro Intel Core i7-8565U 1,8 – 4,6 GHz 8 MB cache, 16 GB RAM LPDDR3 2133 MHz, NVIDIA GeForce MX150 2 GB VRAM, 14″ LED FHD 16:9, 512 GB SSD PCIe, 1 x USB 3.1 Gen 2 Type-C (10 Gb/s), 1 x USB 3.1 Type-A (10 Gb/s), 1 x USB 2.0 Type-A, 1 x HDMI, 1 x čítačka MicroSD, podsvietená klávesnica, numpad, audio harman/kardon, 3D IR HD kamera, bluetooth 5.0, 50 Wh 3 článkový Li-Pol akumulátor, 1,59 cm x 31,9 cm x 19,9 cm, hmotnosť 1,09 kg s matným alebo 1,19 kg so štandardným displejom, Windows 10 Pro alebo Home

Testovaný model: Asus ZenBook 14 UX433FN-A5058T

Cena: 1 155 eur / 29 490

Notebook na recenziu zapožičala spoločnosť Asus.

Testovanie: Lucie Škardová

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár