Hammer Blade 2 Pro recenzia

Hammer Blade 2 Pro titulka

Pokiaľ hľadáte odolný telefón, máte dve možnosti. Buď si vyberiete štandardný model s odolnosťou podľa štandardov IPxx a vybavíte ho puzdrom. Alebo si zvolíte niektorý z modelov, ktoré sú určené vyslovene do – pre telefón – nebezpečného prostredia. Otestovali sme Hammer Blade 2 Pro od spoločnosti myPhone, ktorý predstavuje druhú možnosť.

Parametre

Začneme trochu neštandardne – parametrami. Pri vysoko odolnom modeli si asi poviete, že bude mať úplne na prd konfiguráciu. Na to zabudnite. Model je vybavený osemjadrovým procesorom, 6GB RAM a 128 GB úložiskom. Bude mať teda dosť výkonu aj na väčšie množstvo spustených aplikácií a uložíte si doň aj kapacitne náročnejšiu zbierku akéhokoľvek druhu.

Hammer Blade 2 Pro 01

Displej má 5,7″ v pomere strán 18:9 a s rozlíšením HD+. Nečudo, ide totiž o model, ktorý možno považovať za vlajkovú loď značky. Už pri prvom spustení nás príjemne prekvapila vysoká svietivosť obrazovky, takže v exteriéroch a na priamom slnku nebudete mať problém. Hustota zobrazovacích pixelov, ktorá pri HD+ a rozmeroch displeja činí 283 ppi, zabezpečuje relatívne štandardnú ostrosť. FullHD by však potešilo viac.

Uskromniť sa nemusíte ani čo sa týka operačného systému, nájdete tu Android 8.1. Čistý a bez nadstavby.

Dizajn a konštrukcia

Pri takomto smartfóne je otázka konštrukcie základ. Asi nikoho neprekvapí certifikácia podľa štandardu IP68. Tú majú aj niektoré štandardné telefóny a pri odolnom je to samozrejmosť.

Čo je tu navyše, sú hlavne nárazníky v rohoch zariadenia. To sú najčastejšie poškodzované časti, isto aj väčšina z vás má rohy telefónu ošúchané, ak nie priamo “omlátené” ako hnilá hruška. 🙂

Hammer Blade 2 Pro 04

Boky telefónu sú kovové, no zadná časť je tak trochu nečakane plastová a pokrytá elegantnou textúrou. Testovací kus je na tomto zadnom kryte mierne oškretý, takže sa nám potvrdilo, že odolný telefón ako Blade 2 Pro by mal byť radšej o čosi robustnejší aj za cenu nižšej elegancie.

Čítačku odtlačkov prstov výrobca umiestnil hneď vedľa objektívu zadného fotoaparátu. To nie je práve ideálne riešenie, hlavne ak sa telefón pokúšate odomknúť tak, že v druhej ruke držíte čosi iné. Chce to trochu cviku, aby ste bez pozretia nekládli prst na objektív.

Zaujímavo je vyriešený nabíjací port typu USB-C. Nie je totiž celkom štandardný. Konektor nabíjacieho kábla je o čosi dlhší, ako  je bežné, takže máte výhodu v tom, že bude pevnejšie držať v porte. Na druhej strane je nevýhoda v tom, že ak nebudete mať po ruke tú správnu nabíjačku, telefón si nenabijete. No to by ste aj tak mali vždy robiť len nabíjačkou, ktorá je určená danému modelu…

Hammer Blade 2 Pro 07

Niekoho by mohlo potešiť tlačidlo na ľavej strane pod tlačidlom na hlasitosť. V prednastavenej podobe slúži na aktiváciu fotoaparátu, ktorá je príjemne rýchla. jeho funkciu však možno priradiť aj podľa vlastnej potreby. Tlačidlo na spustenie telefónu dostalo svoje miesto na opačnej strane zariadenia.

Hammer Blade 2 Pro screenshot

Odolnosť

Okrem už spomínaného štandardu IP68, ktorý hovorí o maximálnej možnej odolnosti proti prachu a vode, sa môže telefón pochváliť aj odolnosťou podľa IK07. To znamená mechanickú odolnosť voči nárazu. Pri IK07 ide konkrétne o náraz 500-gramového objektu z výšky 40 centimetrov. Takže ak vám čosi na telefón spadne a “zmestí” sa to do týchto požiadaviek, alebo vám spadne samotný Blade 2 Pro, nemalo by sa mu nič stať. Chceli sme to otestovať, ale po ruke sme mali iba veľké stavbárske kladivo a motorovú pílu, takže sme si to rozmysleli.

Displej navyše proti poškriabaniu chráni Gorilla Glass 3, takže výrobca pamätal na všetky možné odolnosti.

Skúsenosti z testovania

Príjemne nás prekvapilo, že Hammer Blade 2 Pro poskytuje rovnaký komfort používania, ako bežné telefóny. Nie je to žiadny neohrabaný robustný kus. Svoju odolnosť vám pripomenie iba nárazníkmi v rohoch a vyššou hmotnosťou. Váži 225 gramov, čo napríklad v jemnej ženskej ruke nie je málo. Tam však ani nie je priamo určený.

Hammer Blade 2 Pro 08

Ako sme už spomenuli, dobrý displej zabezpečuje komfort používania aj pri priamom letnom slnečnom svite. Okrem toho musíme pochváliť tiež dosiahnuteľnú hlasitosť reproduktora. Tá je jednoznačne nadštandardná.

Telefón dokáže riadne “zakričať” a ak ste kdesi v tichu, treba si dať pozor na toto nastavenie, aby vás nepostihol malý infarktík. 🙂

Nabíjanie by malo byť rýchle, no sám výrobca priznáva, že sú to tri hodiny a trochu nás pri ňom zarazilo výrazné zahrievanie zariadenia.

Fotoaparát je pomerne štandardný. Predná optika má 8Mpix a zadná 16Mpix. Fotky, ktoré telefón produkuje sú dostatočne ostré, len nie každému bude asi vyhovovať automatické zaostrovanie na stred scény. Posúďte sami. Dobre si poradí s fotením svetlých objektov v noci a celková kvalita je fajn:

Trochu divne pôsobí zmiešaný preklad nastavení. Časť je po anglicky, časť po slovensky. Na to, že ide o poľského výrobcu, je to trochu prekvapko. Ide však o detail, nič brutálne.

Hammer Blade 2 Pro screenshot 02

Verdikt Hammer Blade 2 Pro

Blade 2 Pro nás potešil parametrami, ktoré sa nijako neznížili kvôli jeho vysokej odolnosti. Telefón by mal prežiť pobyt vo vode, prašné prostredie, nárazy a pády, o čom svedčia certifikáty IP68 a IK07. Pritom však ponúkne 6GB RAM, 128 GB úložisko a vysokosvietivý displej. Dizajn nie je pritom vôbec “neohrabaný” a model radi položíte kamkoľvek na stôl, keďže pôsobí elegantne. Od kúpy by vás mohla odradiť vyššia hmotnosť a slabšia odolnosť zadného krytu proti poškriabaniu textúry. Úprimne – to asi nikoho neodradí. Tento smartfón sa dobre uchytí v ruke stavebného robotníka, neopatrného tínedžera či akéhokoľvek pracovníka v nepriaznivom prostredí. Navyše ani cena nie je vôbec prehnaná.

Hodnotenie: 86%

Výhody:

  • vysoko svietivý displej
  • odolnosť podľa IP68 a IK07
  • výborné parametre
  • vysoká hlasitosť
  • výborná čitateľnosť pri silnom svetle
  • úložisko 128GB
  • podpora dual SIM

Nevýhody:

  • nie ideálne umiestnená čítačka odtlačkov
  • vyššia hmotnosť – v tomto prípade však oprávnená
  • zraniteľná textúra zadného krytu
  • zahrievanie počas relatívne dlhého nabíjania

Cena: 356 EUR / 9259

Parametre: osemjadro ARM Mali-G71 2 Ghz, 5.7″, IPS, HD+ 720 x 1440 px, Gorilla Glass 3, 283 ppi, RAM 6 GB, úložisko 128 GB, max. rozlíšenie videa-full HD, podpora pamäťových kariet do 128 GB, podpora dual SIM, Android 8.1, hmotnosť 225g, 157 × 75.5 × 10.9 mm, batéria 3900mAh

Smartfón na recenziu zapožičala spoločnosť myPhone.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Komentárov: 2

  1. Havranek Karel hovorí: Odpovedať

    Hned po prvních dvou měsících se telefon začal chovat tak, že pokud jsem chtěl telefon odemknout pomocí otisku prstu, tak prostě vytvrdnul. Musel jsem ho uspat a znovu zapnout a odemknout pomocí hesla. Jinak to prostě nešlo. Čas od času cca 1 ku 9 pokusu spustit fotoaparát, to udělal znovu. Dost často se stávalo, že nešel přijmout hovor, jelikož displej nereagoval.
    Co ale čert nechtěl byla chyba, která mě asi stála záruku. Při pokusu, když jsem si chtěl dát telefon do zadní kapsy, jsem se netrefil a telefon spadl na zem. Rozbilo se sklíčko fotoaparátu. Pokusil jsem se reklamovat jak sklíčko, tak chyby v ovládání a dostalo se mi vyjádření, že telefon vykazuje vady po mechanickém poškození a tím je po záruce. Jako by mělo prasklé krycí sklíčko vliv na ovládání.
    Telefon jsem si kupoval pro uváděnou vysokou odolnost.
    Nějak se vlajková loď Hammeru nepovedla.
    Smůla.

    1. Peter Vnuk hovorí: Odpovedať

      Tak to je irónia, že pri odolnom telefóne neuznajú záruku, lebo spadol… Ale je pravda aj to, že už pri prvých problémoch treba hneď reklamovať, mohlo ísť o chybný kus, ktorý by bolo stačilo vymeniť.

Pridaj komentár