Zaklínač na Netflixe – prvé dojmy zo seriálu

Seriálová adaptácia Sapkowského kníh Zaklínač o Geraltovi z Rivie sa dnes konečne dočkala svojej premiéry. Ak uvažujete nad tým, či sa oplatí seriál sledovať, sprostredkujeme vám naše prvé dojmy.

Pred uvedením seriálu sa šírilo množstvo legiend, mýtov, poloprávd a nenávistných komentárov. Až prekvapivo veľké množstvo ľudí seriál The Witcher odsúdilo skôr, než ho videlo. Povedzme si úprimne – to je veľmi krátkozraký prístup. My sme si s tvorbou názoru počkali na finálny produkt a stálo to za to.

Knihy, hry…?

Dej je vďaka spolupráci s autorom inšpirovaný knihami. Takže kto má prečítané Sapkowského dielo, bude vedieť dopredu čo sa stane. Oproti predlohe sa dej líši v detailoch, ktoré pôsobia dojmom, že sú tam len preto, aby sa o nich fanúšikovia mohli donekonečna rozprávať, prípadne sa aj pohádať. Keď sa o seriáli hovorí, je jedno či pozitívne alebo negatívne, stále žije.

Je tak trochu škoda, že pre nového diváka tu nie je nejaký úvod do sveta zaklínačov, ale to nebol ani v knihách. Nie je to veľmi potrebné, z deja asi každý nováčik takmer všetko pochopí.

Seriál si vychutnáte či ste vo svete Geralta z Rivie noví, alebo ho poznáte ako vlastnú dlaň.

Prvá epizóda odhalí ako prišiel k prezývke Mäsiar z Blavikenu a naznačí, ako ho osud prepojí so Ciri, alias Levíčaťom z Cintry.

Ako je na tom Zaklínač s kvalitou

Pred uvedením seriálu sa mnohí rozčuľovali nad tým, že v seriáli majú účinkovať aj herci, ktorí sa do stredoeurópskeho prostredia veľmi nehodia farbou pleti. Nuž, áno, sú tam takíto herci. Treba však objektívne poznamenať, že Sapkowski nikdy netvrdil, že sa dej odohráva v Poľsku či inde v strede Európy. To si len fanúšikovia odvodzujú z popisov v knhách a hrách.

Tvorcovia filmu či seriálu však majú právo na vlastnú adaptáciu. Navyše, postavy, ktoré boli v knihách opísané, po prvej epizóde vyzerajú tak ako by mali.

Takisto treba povedať, že to nie je až také podstatné. Podstatné sú herecké výkony a tie sú skvelé. Seriál sprostredkuje emócie a zážitky aj tomu, kto pozná celý príbeh naspamäť.

Je pravda, že Henry má dosť veľa svalstva na to, aby pôsobil ako šľachovitý zaklínač Geralt, ktorého poznáme z kníh a hier. V zaklínačskej zbroji je natlačený ako jaternica. S tým sa však dá ľahko zmieriť, ak sa sústredíte na podstatné aspekty.

Boje sú perfektne prepracované, nie sú vôbec romantizované. Takže ak vám nevadia nejaké useknuté hlavičky, nožičky, ručičky či šípom prepichnuté očko, problém mať nebudete.

Sem tam sa vyskytne aj nejaká nahota a jemná erotika. Seriál je určený výhradne pre dospelého diváka (nie, že by vám to v niečom zabránilo, však, milé deti? 🙂 ).

Zhrnutie

Ako je na Netflixe zvykom, hneď v prvý deň uvedenia seriálu, t. j. 20. 12. 2019, zverejnili celú prvú sériu. Takže nemusíte čakať a pre menej jazykovo zdatných sú k dispozícii české titulky a celkom slušný dabing.

Druhá séria je oficiálne v príprave, no ak sa vám seriál páči, určite to dajte najavo hodnotením. Tvorcov tak podporíte v rozhodnutí pokračovať aj ďalšími sériami.

Keďže sa držia kníh, po prvých 8 epizódach už asi nebude veľmi o čom točiť, no dúfame, že by mohli scenáristi v spolupráci s pôvodným autorom diela Zaklínač zapracovať na príbehoch, ktoré doposiaľ nepoznáme. Po prvej epizóde dávame palec hore.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár