Christopher Tolkien zomrel

Christopher Tolkien

Nielen fanúšikovia Pána prsteňov dnes smútia a vyjadrujú sústrasť rodine. Odišiel Christopher Tolkien, držiteľ odkazu svojho otca J.R.R. Tolkiena.

Tolkienov tretí syn Christopher bol vo fanúšikovskej základni otcovho diela obľúbený, a tak sa svetom šíri množstvo kondolencií. Dnes, t.j. 16. januára 2020, nás opustil v úctyhodnom veku 95 rokov. Možno by však súhlasil s Gandalfom, že smrťou nič nekončí.

End? No, the journey doesn’t end here. Death is just another path, one that we all must take. The grey rain-curtain of this world rolls back, and all turns to silver glass, and then you see it. White shores, and beyond, a far green country under a swift sunrise.

 

Náš preklad: Koniec? Nie, tu sa cesta nekončí. Smrť je iba ďalšou cestou. Tou, na ktorú sa musíme vydať všetci. Sivý záves tohto sveta sa rozplynie, všetko sa zmení na strieborné sklo, a potom to uvidíš. Biele pobrežia a za nimi vzdialené zelenajúce sa kraje pod náhlivým úsvitom.

Christopher Tolkien pokračoval aj po smrti otca v r. 1973 v jeho práci a sám sa stal uznávaným autorom a prekladateľom. Okrem iného vytvoril mapy sveta Pána prsteňov a fanúšikovia hovoria o nedoceniteľnosti jeho práce.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár