Neuralink – prepojenie mozgu a počítača prichádza

Neuralink titulka

Projekt Neuralink, za ktorým stojí Elon Musk, je známy už dávnejšie. Teraz sa však zdá, že neurálne prepojenie mozgu a počítača dostáva reálne kontúry.

Sci-fi alebo realita?

Pri myšlienke implantátu v mozgu, ktorý ma slúžiť na prenos dát medzi vaším telom a strojom, sa isto mnohým z vás ježia chlpy. Od začiatku vládla okolo Neuralinku veľká skepsa. Ľudia pochybujú, neveria tomu, že je čosi také vôbec realizovateľné a skeptici poukazujú na to, že získať povolenia na takéto úpravy ľudského tela nebude možné.

Na čo má byť Neuralink dobrý?

Nuž, vzhľadom na nedávne tweety Elona Muska sa zdá, že Neuralink sa dostáva do fázy uvedenia na scénu. Dokonca už koncom tohto roka.

Možno si neviete predstaviť na čo je to vôbec dobré. Tak si predstavte ľudí po mŕtvici, ochrnutých po zranení či vďaka vrodenej chybe chrbtice. Môcť tak normálne hýbať končatinami vďaka počítačovému čipu určite nie je na zahodenie.

Neuralink implant robot
Takto vyzerá robot, ktorý vykazuje už teraz vysokú úspešnosť v presnej implantácii.

Implantát má v úvodnej fáze svojej existencie slúžiť hlavne na takéto medicínske účely. Musk tvrdí, že už teraz sú výsledky pôsobivé a máme sa nechať prekvapiť novšou verziou oproti tej, ktorú prezentoval minulý rok. Vraj je “úžasná”.

Neskôr sa má implantát vyvinúť v akýsi obranný systém proti neustále sa zdokonaľujúcej umelej inteligencii. Musk verí, že hrozba AI, ktorá sa vymkne z rúk je pre ľudstvo väčšia, ako hrozba nukleárnej vojny. Zabudované zariadenie v našich hlavách nám má preto pomôcť zvyšovaním inteligencie a vzdelanosti. V spolupráci s počítačom máme byť schopní inteligenčne konkurovať umelej inteligencii, ktorá bude jasne vo výhode.

Už minulý rok uviedol vizionár, že táto technológia umožnila opici pomocou myšlienok ovládať počítač. No najskôr sa aj kvôli povoleniam od úradov dočkáme zrejme uplatnenia v oblasti obnovovania mozgových a motorických funkcií. Podľa Muska majú byť základné výhody dve:

Zásadný význam rýchlych prenosov a vysokej presnosti neurálnych rozhraní je podceňovaný. Neuralink by mal tieto veci vniesť do ľudského tela už tento rok.

Čo nás čaká

V lete by sme sa mali dočkať živej prezentácie, pokiaľ by ste sa však ponáhľali do najbližšej nemocnice pre svoj implantát, to vás musíme schladiť a pribrzdiť.


Možno o tom nevieš: Ubisoft sa ospravedlnil za hrnčeky s uškom vo vnútri


Miliardár jasne uviedol, že najskôr je potrebné zabezpečiť, aby bola technológia celkom bezpečná a jednoducho použiteľná. Následne pôjde o dosiahnutie čo najvyššej užitočnosti pri čo najnižšom riziku.

Od počiatočných prác po hromadnú produkciu a implantáciu vedie dlhá cesta.

Zdôraznil Elon. Zároveň však dúfa, že ak Neuralink na tejto dlhej ceste úspešne dosiahne cieľovú rovinku, bude pre medicínskych pacientov rovnakou revolúciou, ako je Tesla pre oblasť elektrických automobilov.

Na začiatku cesty má byť pomoc zdravotne postihnutým a na jej konci je vidina spolupráce ľudskej mysle a umelej inteligencie. To znamená, že sa neustále približujeme definícii kyborgov zo sveta sci-fi.

Ak vás zaujímajú podrobnosti a viete po anglicky, v tomto videu je vysvetlených 5 základných faktov o Neuralinku.


Vývoj v tejto téme sa pohol: Elon Musk ukázal prototyp Neuralink


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár