V seriáli Mythic Quest účinkuje česká hra Kingdom Come

Mythic Quest

Mythic Quest je pomerne nový počin, ktorý si môžete pozrieť na Apple TV+. Ide o originálny seriál, určený pre mladšieho a moderného diváka, zameraný na skupinku herných vývojárov.

O čom je Mythic Quest

Celý názov seriálu je vlastne Mythic Quest: Raven’s Banquet. Spoznávame osudy herných vývojárov, ktorí majú na svojom konte veľmi úspešné MMORPG s názvom Mythic Quest. Raven’s Banquet je názov prvej a zároveň veľkej expanzie, ktorú tím do hry chystá.

Vždy, keď si dej vyžaduje scénu priamo z hry, je tvorená v prostredí v štýle Worlf of Warcraft a potvrdená je aj spolupráca s Ubisoftom. Potešilo nás, že počas predelov jednotlivých scén využili tvorcovia sústredení okolo Roba McElhenneyho českú hru Kingdom Come: Deliverance. Zrejme sa scénami z jej prostredia snažia navodiť stredovekú hernú atmosféru.

Kingdom Come: Deliverance recenzia 02
V seriáli účinkuje Kingdom Come hlavne v záberoch na krajinu. Pochopiteľne, že bez prvkov herného prostredia.

Škoda len, že zábery z hry sú v seriáli použité anonymne. České štúdio s tým muselo súhlasiť ako s podmienkou spolupráce. Takže kto nevie rozpoznať, že ide o zábery krajiny z Kingdom Come, nedozvie sa to.

Postavy

Tvorcovia nám nevnucujú priveľa postáv, tie najdôležitejšie spočítate na prstoch jednej ruky. Možno aj preto, že rozpočet na natáčanie nie je údajne veľmi vysoký. Na kvalite to však zatiaľ nevidno.

Ústredná postava je Ian Grimm, ktorý je duchovným otcom hry a prichádza tiež s novými nápadmi. Tie sa snaží k životu priviesť hlavná programátorka Poppy Li. Nemá to s ním ľahké, keďže Ian je egocentrický megaloman. Všetko potrebuje mať bombastické a úžasné a je na nej, aby to uskutočnila.

O práce v štúdiu sa stará trochu zakríknutý vedúci David. Ten si najme asistentku menom Jo, ktorá je… No, povedzme, že má o koliesko viac či menej. 🙂 Miluje Iana. Ťažko povedať, či platonicky, no bola by pre neho ochotná doslova aj zabíjať a občas je dosť nejasné, koho asistentkou v skutočnosti je.

Mythic Quest

Napokon spomenieme Brada, zodpovedného za monetizáciu hry (speňažovanie, napr. mikrotransakcie), ktorý nemá žiadnu morálku. Autor príbehov v hre C. W. Longbottom sa v štúdiu pohybuje akoby mimochodom a zdá sa, že viac čerpá zo starej slávy, ako nových úspechov. Je to postarší pán s dosť podivuhodnými spomienkami na minulosť, zahŕňajúcimi hlavne drogy a sex.

Okrajovo sa príbeh dotkne aj dvoch betatesteriek, ktoré hru celé dni testujú hraním v štúdiu a vyvíja sa medzi nimi čosi viac, ako iba priateľstvo.

Náš komentár

Baví nás prezentácia problémov, na ktoré môže aj úspešné herné štúdio naraziť. Zaujímavá je tiež zápletka okolo mladého streamera Poopie Shoe (a.k.a. Hovnošlap 🙂 ), ktorého názor si všetci až príliš cenia a napínavý dej okolo záhadného maskovaného muža v hre.

Subjektívne máme pocit, že scenáru chýba trochu viac zaujímavej zápletky a komických situácií, keďže je kategorizovaný ako komediálny. Niektoré časti deja nám zasa prídu určené pre príliš jednoduchého diváka. Zatiaľ sa však darí udržať nás pri obrazovke. Možno aj vďaka tomu, že seriály z vývojárskeho prostredia nie sú práve početná skupina a satirický tón deja je často zábavný.

Mythic Quest Poppy

Sme tiež zvedaví, čo prinesie spolupráca s Ubisoftom. Či sa napríklad do Mythic Quest začlenia jej veľké herné značky ako Assassins Creed. To je však v tejto chvíli iba naša špekulácia.

Zverejnenie sa zatiaľ týka iba dielov z prvej série, no nám sa seriál už teraz celkom pozdáva. Druhá séria zatiaľ schválená nebola, no na to je ešte dosť zavčasu, keďže prvú sériu zverejnili na Apple TV+ iba 7. februára 2020. Kto nerozumie angličtine, k dispozícii sú mu české titulky.


TIP: Ak sa vám aj Mythic Quest nezapáči, no hľadáte niečo podobné, skúste Silicon Valley na HBO. Ide tiež o komediálny seriál z vývojárskeho prostredia, no o dosť “dospelejší” a prepracovanejší.

Tvorcovia sa snažia znázorniť realisticky život vývojára, ktorý príde do Silicon Valley so skvelým nápadom, z ktorého sa vykľuje ten najlepší kompresný algoritmus na svete. Šou nedávno skončila 6. sériou, takže nebudete musieť čakať na zverejňovanie nových častí ako pri Mythic Quest.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár