Half-Life: Alyx – je to Half-Life 3? 2 a pol?

Half-Life: Alyx

A je to tu! Nový VR titul Half-Life: Alyx je od včera dostupný na Steame pre Windows.

Štúdio Valve sa po dlhej pauze rozhodlo vydať ďalší Half-Life. Informácie o tomto nečakanom titule sa začali šíriť začiatkom tohto roka a od včera, 23. marca 2020, je dostupný na Steame.

Nebodaj pokračovanie Half-Life 2?

Nie tak úplne… Zrejme sklameme fanúšikov tejto série, ktorí sa nedočkali a zrejme ani nedočkajú Half-Life 2: Episode Three, ide totiž o niečo iné. Dej Half-Life: Alyx sa odohráva pred udalosťami z Half-Life 2, ktorý vyšiel 16. novembra 2004 – teda necelých 16 rokov späť. Zároveň Half-Life: Alyx je dostupný len vo VR a zástupcovia Valve sa vyjadrili v tom zmysle, že nemajú v pláne verziu bez VR.

Škoda no… ako je to teda s tým VR?

Po Half-Life 2: Episode Two, sa Valve viac krát pokúsilo o rozvoj pokračovania Half-Life, ale pri každom pokuse bolo otázne či je to pre hráčov to pravé. Spoločnosť začala experimentovať s myšlienkou VR pri rastúcom záujme o plnohodnotnú VR hru v roku 2015. Vývoj bol v plnom prúde od roku 2016 s najväčším tímom aký kedy firma mala.

Half-Life: Alyx stojí na engine Source 2. Hráči budú môcť manipulovať s objektmi pomocou “gravity gloves”, čiže gravitačných rukavíc, podobných “gravity gun” z Half-Life 2. Všetky zbrane bude možné ovládať pomocou jednej ruky, keďže Valve chce aby hráči mali možnosť neustále pracovať s okolím pomocou druhej voľnej ruky. Hra bude obsahovať tradičné elementy série ako preskúmavanie, hlavolamy a boj založený na využívaní pravidiel fyziky.

Je dostupná na Steame pre Windows s podporou pre všetky VR headsety kompatibliné s PC vrátane Valve Index, HTC Vive, Oculus Rift, Oculus Quest a Windows Mixed Reality.

Half-Life: Alyx by mal byť taktiež zadarmo k vybraným headsetom od HTC.

Dej Half-Life: Alyx

Hráči si budú môcť zahrať za Alyx Vance, spojenca Gordona Freeman-a, z Half-Life 2. Ona a jej otec Eli Vance bojujú s Combine – ríšou mimozemských príšer, ktoré si podmanili Zem.

Dizajnér Half-Life: Alyx David Speyrer povedal, že táto videohra nie je ďalšou epizódou alebo vedľajšou líniou príbehu, no ďalšou časťou Half-Life príbehu. Príbeh má mať podobnú dĺžku ako mal dej Half-Life 2.


Nemáš čo hrať v karanténe? Práve prichádza Doom Eternal.


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár