Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia titulka

Na to, že Samsung aj konkurencia v Apple prichádza s novou vlajkovou loďou každý rok, sme si už zvykli. Každý rok sa však snažia výrobcovia prísť s čímsi, čo nás zaujme, prekvapí, ideálne šokuje. Tento raz nás výrobca v najvyššom variante Samsung Galaxy S20 Ultra láka 108-megapixelovým foťákom, 120 Hz displejom a 512 GB úložiskom.

Vyhotovenie a konštrukcia

Telefón pôsobí pomerne robustne, no zachováva si elegantný vzhľad. Hneď na úvod však musíme zdôrazniť, že sivá farba Cosmic Gray, v ktorej sme ho testovali, na nás pôsobí fádne, nezaujímavo. Takéto zariadenie si zaslúži viac vyniknúť a je dobre, že Samsung ponúka pre rad S20 aj ďalšie farebné varianty. Mali by to byť konkrétne Cloud Blue, Cloud Pink a Cosmic Black, no má to háčik.

Zaskočilo nás, že nami testovaný variant je k dispozícii iba v sivej a čiernej. To je skutočne málo a určite nebude spokojný každý zákazník. Ide síce o telefón, ktorý budú asi preferovať hlavne muži, no nie výhradne a aj muži majú radi pestrejšie a živšie farby.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia - pohľad zboku

Fotoaparát vystupuje nad úroveň svojho okolia, čo je občas nevýhoda. Treba si však uvedomiť, že obsahuje optiku schopnú 100-násobného priblíženia, nazývaného Space Zoom. Je preto jasné, že nejakú hrúbku bolo nutné zachovať, aj keď ide o softvérový zoom. Ten fyzický je 10-násobný, čo je tiež slušné.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G fotoaparát
Všimnite si, že aparát výrazne vyčnieva nad povrch zadnej časti.

Displej má pri Galaxy S20 rozmery podľa variantu. Ako sme už naznačili, nami testovaný model Ultra je najvyšší variant, má preto najväčší displej.

6,9″ uhlopriečka z neho činí prakticky malý tablet, ide však o formát 20:9, takže sa drží v ruke pomerne dobre.

Zaoblenie po bokoch už nie je také výrazné ako pri minulých generáciách, no stále máte k dispozícii bočné menu, ktoré možno vyvolať potiahnutím prsta z okraja telefónu. V ňom dobre poslúži napríklad kompas či meradlo rovnosti povrchov.

Parametre Galaxy S20 Ultra sú úctyhodné

Áno, dosiahli sme bod, kedy mobilný telefón dokáže parametrami na papieri konkurovať stolovým počítačom. 16 GB RAM je brutálny údaj, ktorý asi mnohí nemáte ani vo svojich počítačoch. Telefón z nich bežne počas nášho testu využíval približne 7 GB (optimalizácia to dokázala znížiť na 4), takže je dostatočná rezerva na spúšťanie množstva aplikácií.

O výkonnosti procesora asi nikto nepochybuje. Ide o Exynos 990, vyrobený 7nm technológiou, schopný spracovávať 8K video pri frekvencii 30 fps.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenziaÚložisko s kapacitou 512 GB tiež stojí za zmienku. Naplniť ho určite nebude jednoduché, aj keď práve natáčanie videa s rozlíšením 8K je spôsob, ktorý k tomu vedie. Už videá v 4K dokážu zabrať dosť veľké kapacity. V každom prípade ide opäť o hodnotu, ktorú nedosahujú ani disky v mnohých stolových PC. Takže či si budete ukladať fotky s rozlíšením 108 Mpix alebo por…ehm…študijné materiály v kvalite 8K, veľké úložisko isto oceníte.

Konečne 120 Hz displej

Displej je silná stránka modelu. Výrobcom konečne začína dochádzať, že 120 Hz obnovovacia frekvencia je správna cesta, takže sme si konečne mohli vychutnať pri testovaní plynulý pohyb hier, videa aj samotného operačného systému, v tomto prípade je to Android 10 s nadstavbou One UI 2.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia displej

Najviac frekvencia poteší asi hráčov, pretože hrať hry na 120 Hz displeji je celkom iný zážitok a dokonca to dokáže priaznivo ovplyvniť aj vaše výsledky. Znižuje sa totiž input lag – rozdiel medzi reakciou vášho oka, spracovaním informácie v mozgu a vydaním príkazu pomocou prstov. Telefón rýchlejšie zobrazuje, aj rýchlejšie skenuje odozvu ovládania.

Háčik je iba v tom, že sa 120 Hz frekvencia nedá využiť pri najvyššom rozlíšení displeja. Za to výrobcu nemôžeme pochváliť. Áno, aj stredné rozlíšenie je príjemne ostré. Keď však máme k dispozícii displej, ktorý dokáže používať raster WQHD+, čiže 3200×1440 bodov, tak ho chceme využívať. V praxi oveľa výhodnejšie uprednostniť vysokú obnovovaciu frekvenciu pred rozlíšením, preto sme počas testu fičali “len” na FHD+, čo je 2400×1080 bodov.

Skúsenosti z používania Galaxy S20 Ultra

Veľkou výhodou tohto smartfónu sú naozaj bohaté možnosti prispôsobenia vlastným potrebám.

Možností ako si prispôsobiť správanie sa a ovládanie telefónu je toľko, že presahujú rozsah tohto článku. Takže to uzavrieme takto – verte nám, prispôsobiť si môžete všetko od pozadia cez ovládanie a vzhľad systému až po odomykanie. Väčšinu možností asi ani nevyužijete.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia spodná časť

Čosi podobné platí o module 5G, ktorý tento model má. Pokiaľ si ho kúpite, bude to investícia skôr do budúcna, keďže zatiaľ sa u nás ešte komerčne nespustili siete typu 5G. Okrem jednej miniatúrnej “sieťky” v Banskej Bystrici, no tá je iba na testovacie účely. Keď teda 5G príde alebo sa ocitnete v zahraničí, kde ho už majú, budete mať telefón, ktorý ho vie využiť. Prínos je nielen vo vyššej rýchlosti, ale aj v oveľa nižšej latencii. V “ľudskej reči” to znamená, že odozva zariadení s 5G je oveľa rýchlejšia, ako pri dátových prenosoch cez 4G.

Z praktických aspektov testovania ešte spomenieme, že na ovládanie telefónu s takto zaobleným displejom si treba zvykať. Občas sa nám stalo, že sme si čosi omylom aktivovali, či dokonca odoslali správu, pre prst položený na boku zariadenia. Už niekoľko generácií sa tento typ displeja prispôsobuje požiadavkám používateľov a stále potrebuje vylepšiť. Nie je to tragické, no ani dokonalé. “Not great, not terrible”. Chce to zvyk.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia tlačidlá

Umelá inteligencia Bixby

Samostatná kapitola je osobný hlasový asistent Bixby. Máme pocit, že sa s novou generáciou akosi nezlepšil viditeľným spôsobom. Stále niektorým príkazom v prirodzenej reči nerozumie, a to nie pre náš zlý akcent v angličtine. Prosto nerozumie, nepozná a nevie. No na nastavenie časovača, otázky o počasí, jednoduché vysvetlenia pojmov a podobné veci je fajn, ak mu to viete povedať po anglicky.

Bixby

Pomôže vám inštalovať aplikácie, meniť nastavenia telefónu a ak máte viacero zariadení od Samsungu s Bixbym, na aktivačný príkaz “Hi Bixby!” sa vám ozve vždy iba jedno z nich. Môžete si tiež nechať prečítať najnovšie spravodajstvo či e-maily, no len ak sú v angličtine. Pomocou umelej inteligencie tiež možno rozpoznávať a googliť objekty. To však nie je novinka.

Odomknutie telefónu na niekoľko spôsobov

Bezpečnosť Galaxy S20 Ultra je na najvyššej úrovni, akú momentálne technológie umožňujú. Rozpoznávanie tváre využíva 3D model a pomerne dobre funguje aj v šere a tme. V tme displej môže bliknúť, aby osvetlil vašu tvár a presvedčil sa, či ste to naozaj vy.

Pochopiteľne, že okrem toho môžete telefón odomykať aj pomocou snímača odtlačkov prstov. Ten je zabudovaný v spodnej tretine displeja, takže ho nie je vidno a neukrajuje žiadny priestor prednej časti telefónu. Ďalšie spôsoby sú klasické… PIN, vzor a heslo. Smartfón sme testovali počas karanténneho obdobia, a tak sa nám najviac osvedčilo odomknutie odtlačkom prsta. S ochranným rúškom na tvári nás systém, pochopiteľne, nespoznával.

Audio a video zábava

V praxi sa nám na Galaxy S20 Ultra páčil hlavne 120 Hz displej, ktorý je šetrný k očiam a oceňujeme aj fotoaparát s vysokým rozlíšením a obrovským zoomom. V reále si ním môžete priblížiť objekty, ktoré sú od vás naozaj mimoriadne vzdialené. Keďže má funkcia názov Space Zoom, očakávali sme, že si telefón dobre poradí aj s približovaním nočnej oblohy. To sa nám však nepotvrdilo.

Niekoho isto zaujme aj hlasný reproduktor, ktorý možno využiť napríklad na počúvanie hudby či hovory s hlasným odposluchom. Kvalita však nie je očarujúca, hlbšie basy telefón nedokáže vylúdiť. Výborne to však kompenzujú priložené slúchadlá od AKG, ktoré sú naozaj vysoko kvalitné, takže si hudbu vychutnáte na nich.

Majú mohutné basy, ostré výšky a dobre tlmia hluk okolia. V ich kábli je umiestnený ovládač na hlasitosť a pozastavenie reprodukcie, čo je praktické.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G slúchadlá AKG

Mladšia generácia môže oceniť v praxi vychytávky ako je tvorba vlastného 3D avatara. Ten sa na vás môže ponášať a vďaka rozšírenej realite (AR), môže po vás opakovať pohyby, takže si s ním užijete kopu zábavy. Práve zabudovaný 3D skener je zaujímavá vecička. Pri skenovaní vašej rodiny to chce priestor a pevnú ruku. Ak totiž nemáte dokonalé podmienky, ich digitalizované podoby budú mať často komické deformácie. 🙂 No naopak – keď si dáte záležať, vaša digitálna 3D podoba bude isto zaujímavá. Skenovať však možno tiež objekty, nielen osoby.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia

Fotoaparát v Galaxy S20 Ultra

Aplikácia fotoaparátu si udržiava prehľadnosť napriek množstvu funkcií. Možnosť fotiť v rozlíšení 108 Mpix znamená výhodu v približovaní vytvorených záberov, takže si môžete pozrieť nezvyčajne drobné detaily. Nie je to teda iba marketingový ťah, v skutočnosti to naozaj funguje. Pripravte sa však na to, že takáto “megafotka” zaberie podstatne viac priestoru ako je bežné.

Rozlíšenie je 12 000 x 9000 bodov a na každý záber potrebujete približne 25-35 MB priestoru. Pri 512 GB úložisku to však nie je žiadny problém.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia fotka 01
Táto fotka má 108 Mpix.
Po maximálnom priblížení to vyzerá takto.

Fanúšikovia športu, ale nielen oni určite ocenia možnosť natáčať spomalené a superspomalené zábery. Ako to už býva, pri tých superspomalených je časové obmedzenie, prvé menované môžete natáčať aj dlhšie.

Videá v rozlíšení 8K si zrejme vychutnáte v úplnej kvalite len vtedy, ak máte doma supermoderný televízor s podporou 8K. V budúcnosti však tieto TV budú bežné a vtedy budete isto radi, že máte napríklad aj staršie rodinné zábery v takomto ostrom rozlíšení, aj keď iba pri frekvencii 30 obrázkov za sekundu, čo nie je práve vysoká plynulosť.

Pre profesionálov je určený režim, v ktorom telefón odporúča parametre fotenia ako ISO, no manuálne si ich môžete podľa potreby zmeniť.

Zaujala nás tiež možnosť fotenia s dynamickým zaostrením. V tomto režime si môžete zmeniť spôsob, akým telefón zaostruje a nechýba ani režim na fotenie jedla, ktorý využijú asi hlavne “Instagramisti”.

Pre úplnosť treba dodať, že v šere nás telefón veľmi nepresvedčil a fotografie s vysokým rozlíšením by mohli mať o čosi vyššiu ostrosť. To sme však už trochu nároční.

Výrobca nezanedbal kvalitnú prednú kameru na selfíčka s optickou stabilizáciou a rozlíšením 40 Mpix, čo je hodnota, ktorá na iných telefónoch nebýva ani vzadu…

Nabíjanie a výdrž

Tu sa dostávame k ďalšej veľkej výhode modelu – rýchle nabíjanie a slušná výdrž. Napriek tomu, že telefón dokáže fičať vo vysokom rozlíšení, 120 Hz a natáčať 8K videá, čo sú všetko činnosti vysoko náročné na energiu, vydrží nabitý viac ako jeden deň. No najlepšie je, že sa nabije iba za čosi vyše hodiny. A to aj napriek kapacite batérie 5000 mAh, ktorá nie je práve nízka.

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G recenzia nabíjačka

V praxi si to budete pochvaľovať napríklad ak sa niekam ponáhľate a v poslednej chvíli zistíte, že máte vybitý mobil.

Za pár chvíľ mu dodáte slušnú zásobu energie a pokiaľ máte k dispozícii pred odchodom ešte čosi vyše hodiny, tak ho nabijete aj naplno.

To je neoceniteľná výhoda najmä ak ste biznismen či študent, žijúci v časovom strese.

Verdikt Samsung Galaxy S20 Ultra 5G

Celkovo považujeme Samsung Galaxy S20 Ultra 5G za model, ktorý sa oplatí hlavne tým, ktorí sa už chystajú na prechod na 5G alebo ich láka natáčanie 8K videa a fotenie vo vysokom rozlíšení. Typický používateľ teda bude asi hlavne nadšenec moderných vychytávok. Obyčajný smrteľník zasa ocení kvalitný displej, ktorého 120 Hz frekvencia pohladí oko plynulosťou, kvalitné slúchadlá AKG, obrovské úložisko a extrémne rýchle nabíjanie. Výrobca spojil množstvo špičkových technológií do jedného zariadenia a jediná vec, ktorá by vás mohla zastaviť pred kúpou, je nie práve ľudová cena. No za svoje peniaze tu dostávate top smartfón, ktorý si právom odnáša naše ocenenie.

Hodnotenie: 90%

Ocenenie TechGuru.sk TOP Smartfón

Ocenenie udeľujeme hlavne za 120 Hz displej a 108Mpx foťák.

Výhody:

  • napriek veľkému displeju dobre sedí v ruke
  • 120 Hz displej! (áno, s výkričníkom 🙂 )
  • vynikajúce parametre
  • kvalitný zvuk cez slúchadlá AKG
  • extrémne vysoké rozlíšenie fotiek
  • parádny zoom
  • napriek rozmerom príjemná hmotnosť
  • snímač odtlačkov zabudovaný v displeji
  • 512 GB úložisko
  • 8K video
  • 5G modul

Nevýhody:

  • nižšia kvalita reproduktora
  • fotoaparát výrazne vyčnieva
  • na ovládanie zaobleného displeja si treba zvykať
  • cena

3D Mark skóre: Sling Shot Extreme – OpenGL ES: 6 664, Vulkan: 5 427

Parametre: displej 6,9″ AMOLED 3200 × 1440, procesor Samsung Exynos 990 8-jadrový, RAM 16 GB, úložisko 512 GB, micro SDXC do 1000 GB, zadný fotoaparát s optickým zoomom 108 Mpx (f/1,8) + 48 Mpx (f/3,5) + 12 Mpx (f/2,2), predný fotoaparát 40 Mpx, optická stabilizácia, ToF, GPS, Glonass, NFC, LTE, USB-C, čítačka odtlačkov v displeji, hybridný slot + eSIM, odolnosť podľa IP68, rýchle nabíjanie 45W, bezdrôtové nabíjanie 15W, reverzné nabíjanie 9W, batéria 5000 mAh, Android 10.0, hmotnosť 222 g

Cena: 1 349 eur/ 37 490

Telefón na recenziu poskytla spoločnosť Samsung.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár