Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia

Značka ThinkPad má medzi používateľmi tradíciu a vybudované slušné meno. Model Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 sa snaží toto dobré meno udržať hlavne svojím odolným vyhotovením.

Konštrukcia a vyhotovenie

Pre náš web je to pomerne netradičné, no pri tomto modeli má byť najväčšie lákadlo konštrukcia notebooku. Ide už o druhú generáciu profesionálnych prenosných počítačov, ktoré sa zameriavajú na kombináciu vysokého výkonu, dobrej výdrže batérie a odolnej konštrukcie.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia

Lenovo sa chváli tým, že tento model testuje podľa 12 armádnych noriem a vykonáva vyše 200 kontrol kvality, vďaka čomu má byť prístroj funkčný aj v extrémnych podmienkach. Keďže sme mali práve plameňomet vo vedľajšej miestnosti (testovali sme iný produkt – kevlarové slipy), extrémnu odolnosť sme neotestovali, no pozreli sme sa na to pohľadom bežného používateľa.

Prvé čo vás isto zaujme je, že pri 15″ odolnom notebooku očakávate určitú hmotnosť. Keď chytíte do ruky ThinkPad X1 Extreme, budete veľmi príjemné prekvapení. Je nesmierne ľahký (1,7 kg) a materiál, z ktorého je vyrobený je príjemný na dotyk.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 02

Horšie je to s odolnosťou proti nečistotám a odtlačkom prstov. Oboje sa pomerne ľahko na povrchu vytvorí a ťažko odstráni. Môžete si to všimnúť aj na našich fotografiách, nič sme neprikrášľovali.

Pozitívne vnímame veľmi tenkú konštrukciu displejovej časti, ktorá je netradične pevná. Ohybnosť tejto časti býva u notebookov pomerne častá slabina. Tu Lenovo boduje a ukazuje konkurencii ako sa to má správne robiť.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 03

Navyše možno displej sklopiť na maximum podľa uhla 180°, čo si isto nájde svoje využitie v praxi, napríklad pri prezentáciách.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 04

Pripájacích portov nie je veľa. Nájdete tu dva USB-A 3.1 a dva USB-C Thunderbolt 3, takže to väčšine používateľov asi postačí.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 13

Klávesnica a touchpad

Pochválime tiež príjemnú klávesnicu. Zdvih klávesov, ich materiál, rozloženie a všetky ostatné aspekty možno charakterizovať jediným slovom – príjemné. Keďže je model určený do profesionálnej oblasti využitia, pochvaľovať si bude zrejme každý jeho používateľ. S jednou veľkou výnimkou – ThinkPad X1 Extreme nemá numpad. Ak často zadávate numerické dáta, bude to pre vás zásadný problém.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 06

Že nemal testovací model slovenské ani české popisy klávesov, to môže byť vec testovacieho kusa, takže to nehodnotíme. Len si na to v prípade kúpy dajte pozor.

Keďže ide o ThinkPad, tradícia umiestnenia trackpointu zostala zachovaná. Pre neznalých vysvetlíme, že ide o miniatúrny joystick v strede klávesnice, ktorý možno využívať na riadenie kurzora na displeji. Treba si naň trochu zvykať, no pre niekoho môže znamenať výhodu.

Ostatní môžu využiť priestranný touchpad, ktorý má tlačidlá okrem citlivej spodnej časti aj navrchu. Nechýba prostredné tlačidlo (dokonca označené zdrsnením), takže pokiaľ ste zvyknutí používať ho na myši, tu sa nemusíte vzdať svojich zvykov.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 07

Klávesnica je podsvietená, čo je zjavná výhoda, no podsvietenie má iba dva stupne, a to iba bielou farbou. S ohľadom na cenu a kategóriu notebooku, by sme čakali viac stupňov a viac farebnosti, čo by prinieslo vyšší komfort a prispôsobenie používateľovi.

Profesionálnosť notebooku naznačuje aj snímač odtlačkov prstov, ktorý nájdete vpravo pri šípkach. Tie sú, mimochodom, dostatočne veľké, žiadne tenké pásiky, ako to občas býva.

Hodí sa na hry?

Celý modelový rad je vybavený grafikou NVIDIA GeForce GTX 1650 Max-Q 4GB. Ide o kartu, ktorá si celkom slušne poradí aj s hrami. Neočakávajte od nej eldorádo v podobe najnovších herných peciek v 4K a 60 fps, no nejde o herný notebook, takže mu to nemožno vytýkať. Naopak, s ohľadom na jeho určenie považujeme slušný herný výkon za výhodu.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 08

V Zaklínačovi 3, ktorého stále využívame na benchmarky, keďže hra dokáže potrápiť aj moderný hardvér, sme na najvyšších detailoch dosiahli priemerne 32,3 fps, minimálne 27 fps a maximum sa zastavilo na hodnote 39 fps. Sú to hodnoty, pri ktorých je hra pomerne dobre hrateľná.

Kto by uprednostnil vyššiu plynulosť, môže znížiť detaily na stredné, vtedy sa priemer pohybuje na pekných 64,4 fps, minimum na 55 a maximum až na 71 fps. Po zapnutí synchronizácie na 60 fps teda dosiahnete krásne plynulú hru bez trhania, synchronizovanú s frekvenciou displeja.

Parametre Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2

Keď sme povedali A, povieme aj B. V modelovom rade nájdete tiež displeje s rozlíšením 4K, ktoré sú podľa nás pri 15-palcových notebookoch zbytočnosť. V hrách vyššiu ostrosť oproti FullHD prakticky nespozorujete, ale masívny úbytok výkonu áno.

Rozdiel je iba v tom, že 4K displeje radu podporujú DolbyVision HDR a majú vyššiu svietivosť. My však vítame variant s displejom FHD, ktorý nám výrobca poskytol na testovanie. Má matný povrch a zrejme aj vďaka podsvieteniu IPS má dobrú čitateľnosť, keď naň zasvieti priame slnečné svetlo.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 09

Kombinácia procesora Intel Core i5 a 8 GB RAM neohúri ani neurazí. Opäť však nenápadne pokukujeme na cenovku a prívlastok Extreme, s ktorými tieto parametre veľmi neladia.

Na ukladanie zvolil výroba 256 GB SSD, čo je fajn, aj keď v tejto kategórii a určení by sme očakávali dvakrát vyššiu kapacitu. V rámci modelového radu je však podporovaná kapacita až do 4 TB vo dvoch slotoch, takže si zrejme za príplatok možno tento parameter vylepšiť.

Skúsenosti z testovania

S ThinkPadom X1 Extreme sa nám po recenzovaní lúčilo pomerne ťažko. 🙂 V praxi sme si užívali nízku hmotnosť a príjemný materiál konštrukcie na dotyk.

Výrobca sľuboval 14-hodinovú výdrž v prevádzke na batériu, čo sa nám pri testovaní nepotvrdilo. Pochopiteľne, že výdrž veľmi závisí od typu a dĺžky záťaže, akému stroj vystavíte. Nám sa nepodarilo dosiahnuť viac ako približne 8 hodín výdrže.

Je to stále slušný parameter, keďže aj v dnešnej dobe je bežná o polovicu kratšia výdrž notebookov. Nabíjanie je rýchle a v priebehu pol hodiny sa vám nabije značná časť kapacity, takže ak sa chystáte na rýchly odchod a notebook máte vybitý, rýchlo problém zažehnáte.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 11

Čo však považujeme za mínus, je veľmi zvláštne riešenie koncovky nabíjačky. Zrejme kvôli univerzálnosti obsahuje nástavec, ktorý je taký široký, že zaberie v zásuvke dve miesta.

Určite musíme spomenúť aj konektivitu. Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 je natoľko štíhly model, že výrobca musel obetovať eternetový port. Nie však celkom.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 05
Port medzi HDMI a jackom je na špeciálnu redukciu na pripojenie eternetového kábla.

Pokiaľ nemôžete či nechcete využívať Wi-Fi, v balení nájdete špeciálnu, asi 10-centimetrovú redukciu, ktorá robí z koncovky eternetového kábla o dosť menšiu koncovku. Je to dosť nepraktické riešenie a koncovku môžete kdesi “zapatrošiť”, no tragédia to nie je a notebook je aj vďaka tomuto detailu štíhly a ľahký.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 12

Pokiaľ máte strach z hacknutia, určite oceníte v praxi aj fyzický kryt na webkameru nad displejom. Stačí ho jednoducho posunúť a jej objektív prekryjete.

Prepracované chladenie

Jedna z najväčších výhod notebooku je prepracovaný systém chladenia. Zrejme to má na svedomí použitie technológie Max-Q. Vďaka nej vznikajú notebooky, ktoré sú výkonné, kompaktné a vhodné na využitie napríklad v kombinácii s headsetom na virtuálnu realitu.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 teplota CPU

V tomto prípade pripočítame k dobru chladenie CPU i GPU. Ako môžete vidieť na priložených meraniach, oboje je chladené na relatívne nízke hodnoty. Pri notebookoch nebýva výnimkou teplota procesora nad 90°C, dokonca aj nad 95°C a grafického čipu nad 80°C. Tu sme namerali do 71°C na jadrách CPU a maximálne 66°C na grafike, a to aj po dlhšej silnej záťaži.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 teplota GPU

Asi by ste čakali, že vám také účinné chladenie odfúkne ofinu až do susedov. Tu však prichádza príjemné prekvapenie v podobe nízkej hlučnosti.

Pochopiteľne, že hlučnosť možno ovplyvniť zmenou záťaže a výkonu, no v porovnaní s konkurenciou má tento model jednoznačne navrch.

Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2 recenzia 10

Nedá nám však nespomenúť, že sa teplota dosť výrazne dostáva na povrch v časti medzi displejom a klávesnicou. To je trochu škoda, no súčiastky vo vnútri stroja sú chladené dobre, takže sa notebook nestratí ani v tepelne náročnejších podmienkach.

Verdikt Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen 2

ThinkPad X1 Extreme v druhej generácii je veľmi kompaktný, ľahký a dobre použiteľný notebook. Pri jeho testovaní v nás neustále rezonovalo slovo “príjemný”, takže možno konštatovať, že si dal výrobca záležať na praktických aspektoch používania. Zďaleka nie pri každom recenzovaní máme pocit, že ide o produkt, ktorý by sme si kúpili. V tomto prípade oň ide. K dokonalosti mu chýba iba lepšia cena. Vďaka vysokej odolnosti si zrejme musíme priplatiť, no konštrukcia schopná odolať náročným podmienkam a výnimočne prepracované chladenie prinesú mnohým profesionálom hodnotu, ktorá stojí za to. Na druhej strane, pre obyčajného smrteľníka zvýšená odolnosť asi nestojí za takúto vysokú cenu.

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • veľmi nízka hmotnosť
  • konštrukcia príjemná na dotyk
  • pevná displejová časť
  • vysoká odolnosť podľa armádnych noriem
  • slušný výkon v hrách
  • mimoriadne tiché a účinné chladenie
  • displej sklápateľný do uhla 180°
  • touchpad aj s tlačidlami

Nevýhody:

  • nízka odolnosť voči odtlačkom a nečistotám
  • pomer ceny a úžitku
  • nešikovné pripájanie k eternetu cez redukciu
  • koncovka nabíjačky zaberá dve miesta

Parametre: Intel Core i5-9400H (2,50-4,30GHz), 15,6″ FHD 1920x1080px matný IPS LED LCD, 8GB DDR4 2666MHz, M.2 PCIe SSD 256GB, NVIDIA GTX1650 4GB GDDR5, WiFi, BT 5.0, FPR, USB 3.1, USB 3.1 Typ-C, HDMI, bez optickej mechaniky, Windows 10Pro 64-bit (SK+CZ), farba čierny karbón a horčík, hmotnosť 1,7 kg

Cena: 2 138 eur / 57 847

Notebook na recenziu zapožičala spoločnosť Lenovo.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár