Chrome má kritickú bezpečnostnú dieru – takto ju zaplátate

Google Chrome

Pár dní od vydania verzie 81 prehliadača Chrome Google oznámil, že obsahoval kritickú chybu v zdrojovom kóde. Google to rieši v najnovšom update. Všetci používatelia by si ju mali čím skôr nainštalovať!

Tento problém je vyriešený už s verziou 81.0.4044.113 – ak ju nemáte ešte naištalovanú, mali by ste tak spraviť čím skôr.

Ako na to?

Je dobré spomenúť, že Chrome sa snaží updaty robiť automaticky na pozadí, keď otvárate a zatvárate prehliadač. No aj tak je dobré si skontrolovať, či ten najnovší už máte.

How to update Google Chrome

  1. Skontrolujte si akú verziu Google Chrome máte kliknutím na ikonu troch vertikálnych bodiek vedľa vášho profilu a nasledovaním do Help -> About Google Chrome.
  2. V tomto okne by mal Chrome automaticky vyhľadať aktualizácie. Ak budú najdené, objaví sa vám tlačidlo “Relaunch” (spustiť znova). Kliknite naň, prehliadač sa znova spustí a mali by ste mať najnovšiu verziu.
  3. Či všetko prebehlo v poriadku si môžete skontrolovať opätovným nasledovaním prvého kroku. Ak tam máte verziu 81.0.4044.113, alebo novšiu, ste v bezpečí.

Google sa ohľadom tejto chyby presne nevyjadril, no update indikuje, že ide o problém s technológiou rozpoznávania reči.

Viac informácií o verzii 81

Verzia 81 pre Google Chrome bola pôvodne naplánovaná na 17. marec, no v dôsledku aktuálnej situácie vo veci koronavírusu bola odložená na neskôr. Napokon vyšla pár dní dozadu.

Táto verzia prináša dve veľké inovácie – zlepšenú podporu pre WebXR (technológia rozšírenej reality) a prvotnú podporu pre Web NFC štandard.

Naplánovaných inovácií bolo viac, no boli odložené – redizajn políčok formulára nie je ešte pripravený, odstránenie podpory pre šifrovacie protokoly TLS 1.0 a TLS 1.1 bolo preložené na Chrome 84. Rozhodnutie preložiť tieto zásadné zmeny mala na svedomí tiež aktuálna pandémia COVID-19.


Ultrabook Razer Blade Stealth 13 bude mít 120 Hz displej


Vypustenie verzie 81 bolo jedno z najťažších v histórii prehliadača. Nie len preto, že veľa plánovaných funkcií muselo byť preložených na ďalší update, no táto verzia vyšla o 3 týždne neskôr, čo narušilo pravidelné 6-týždenné updaty Google. Podľa všetkého, ďalšou verziou bude Chrome 83, teda verzia 82 sa preskočí.

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár