Gigabyte predstavil nové dosky AORUS Z490

AORUS Z490

Minulý štvrtok Gigabyte streamoval event AORUS Direct 2020, kde predstavil nové základné dosky. Aké? Rad Z490 plný noviniek.

O tom evente sme vás nedávno informovali. Gigabyte predstavil nový modelový rad dosiek Z490 podporujúcich 10. generáciu desktopových procesorov Intel s chipsetom Z490, podľa ktorého dostali aj pomenovanie. Nový modelový rad ponúka niečo pre každého. Či už pre hráčov, tvorcov obsahu alebo nadšencov do hardvéru.

Okrem podpory pre nové procesory Intel, dosky ponúkajú aj vylepšené technológie a nové možnosti. Medzi ne patrí:

  • Extreme Power Design, ktorý využíva 90 A výkonové stupne, Intersil PWM ovládač a 16 fáz vo svojom regulátore napätia VRM. Všetky tieto funkcie dokážu spoločne vytvoriť 1440 A pre váš procesor, čo bolo zatiaľ neslýchané. S týmto výkonom dokážete vytiahnuť z vášho procesora čo najviac bez strachu, že nemáte dosť energie. Okrem toho, rozšírené kondenzátory s tantalovým polymérom na niektorých z týchto dosiek dokážu znížiť riziko výkyvov napätia o 22% a vedia sa tak postarať o to, aby váš systém bol po celý čas stabilný.

AORUS Z490

(Autor: Gigabyte)

  • XTREME MEMORY od Gigabyte, ktorý kombinuje systém DIMM s tieneným zapojením pamäte a kondenzátory s tantalovým polymérom. Dosky s touto technológiou tak dokážu podporovať rýchlosti RAM od 4800 MHz a viac. Gigabyte na evente AORUS Direct taktiež spomenuli, že spolupracovali s viacerými výrobcami modulov pamätí RAM, aby sa uistili, že budú kompatibilné.

Prečítaj si tiež: Huawei ponúka 20% zľavu na výmenu displeja a základnej dosky


Tieto technológie môžu produkovať veľa tepla. Gigabyte to rieši viacerými vylepšeniami ich chladiacich systémov:

  • Direct Touch Heatpipe bol zväčšený o 33% a zúžila sa medzera v mieste, kde sa rúra a hliníkový chladič stretávajú.
  • Chladiaci systém Fins Array bol taktiež vylepšený užšími kanálmi, ktoré prepúšťajú viac vzduchu pre chladič dosky a následne sa tak znižuje množstvo tepla.
  • Mnoho miest na doske dostalo špeciálny NanoCarbon nános a spodný rám Z490 je taktiež vyrobený z tohto materiálu. Tento materiál lepšie odvádza teplo a v porovnaní s inými je údajne o 10% efektívnejší.

Všetky tieto chladiace systémy pokope dokážu znížiť teploty až o 32 stupňov.

AORUS Z490

(Autor: Gigabyte)

Vrámci estetiky dostala každá doska zvláštny, hranatý vzhľad s cieľom vytvoriť “AORUS Universe”, kde každý produkt vyzerá ako z budúcnosti. Použitie kvalitných kovov tento štýl pekne dopĺňa a predlžuje aj životnosť dosky.

Významným krokom je, že Z490 podporujú rýchlosť 5,3 GHz na každé jedno jadro vášho procesora. Pre hráčov to znamená viac FPS a pre tvorcov obsahu zasa zníženie dĺžky času renderovania.


Nuda v karanténe? Assassins Creed 2, Rayman Legends, Child of Light a Mafia 3 sú dočasne zdarma!


Medzi ďalšie zaujímavé funkcie, ktoré väčšina týchto dosiek ponúka patrí kvalitné Hi-Fi vybavenie, podpora pre Intel 2,5Gb eternet a Wi-Fi 6, viaceré NVMe SSD sloty, PCIe 4.0 a Thunderbolt 3.

AORUS Z490

(Autor: Gigabyte)

Ceny sa pohybujú od 190€ (5 126 Kč) pri najnižšej doske z radu pre tvorcov Z490 VISION G až po 750€ (20 232 Kč) pri ich vlajkovej lodi Z490 AORUS XTREME.

Ak by vám toto všetko pripadalo ako málo, dostupné budú aj dve špeciálne dosky. Konkrétne Z490 AORUS XTREME WATERFORCE a Z490 AORUS ULTRA G2 Edition. Prvá zahŕňa možnosť vodného chladenia a druhá zasa unikátny dizajn inšpirovaný partnermi Gigabyte – G2 Esports. Informácie o oboch nájdete na webe výrobcu.

Tento modelový rad je to najlepšie, čo Gigabyte zatiaľ ponúka. Či ste len nadšenec do hardvéru, ktorý chce mať to najšpičkovejšie, tvorca obsahu, ktorý chce pracovať rýchlo a efektívne alebo hráč, ktorý chce poháňať svoje videohry, je tu niečo pre každého z vás.

(Autor titulky: Gigabyte)

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár