Top 5 súčasných trendov v e-commerce

Top 5 súčasných trendov v e-commerce

Online predaj sa neustále vyvíja, reaguje na aktuálnu situáciu a posúva sa vpred. Prvé mesiace roku 2020 poznačila koronakríza a spôsobila aj viaceré zmeny na poli e-shopov. Aby ste ostali v kontakte s najnovšími trendmi, nákupný radca Heureka vám prináša informácie o aktuálnom dianí v e-commerce.

E-commerce aj naďalej rastie

Online predaj v prvom štvrťroku 2020 porástol ešte viac ako vlani. Marcový predaj stúpol až o 54 % a aprílový o 49 %. Za tento nevídaný rast je čiastočne zodpovedná aj prebiehajúca koronakríza. Na internet sa presunuli nielen nakupujúci, ale aj predajcovia. „Aj zavedení kamenní predajcovia teraz hľadajú spôsoby, ako sa dostať k zákazníkom a tak vznikajú nové e-shopy,” hovorí Tomáš Braverman, šéf nákupného radcu Heureka.sk.

Zmenil sa spôsob platby za nákupy v e-shopoch

Koronakríza ovplyvnila aj spôsob, akým platíme za online objednávky. Kým donedávna na Slovensku kraľovala dobierka, čiže platba v hotovosti pri prevzatí tovaru, do popredia sa z hygienických dôvodov dostala platba kartou online. Tá vzrástla až o približne 200 %. „Očakávame, že tento trend sa udrží,“ hovorí Tomáš Braverman a pokračuje: „Akonáhle si to zákazníci vyskúšajú, budú sa k platbe on-line vracať, pretože je extrémne pohodlná, rýchla a hlavne bezpečná.“

Na internete sme obozretnejší

Každý e-shop z takmer 11 000 internetových obchodov na Heureke môže byť ohodnotený zákazníkmi. Na základe pozitívnych hodnotení potom tieto obchody môžu získať certifikát Overené zákazníkmi. Tento certifikát všetkým zákazníkom hovorí, že obchod, v ktorom sa chystajú nakupovať je dôveryhodný a bezpečný. Nakupovanie online teda už nie je lotéria a máme na výber z ponuky skutočne kvalitných obchodov.


Slováci počas karantény “vyhrali” 1. miesto na svete v sledovaní koronavírus porna


Sortiment produktov kupovaných online v rámci e-commerce sa rozšíril

V odpovedi na koronakrízu začali Slováci nakupovať online aj produkty, ktoré doteraz boli skôr výsadou kamenných predajní. Predaj trvanlivých potravín alebo toaletného papiera v e-shopoch narástol rádovo o stovky percent. Popularita čistiacich prostriedkov taktiež stúpla.

Roztrhlo sa vrece s novými e-shopmi

Nákupný radca Heureka registruje v posledných týždňoch obrovský počet novovzniknutých e-shopov. „Je ich až o polovicu viac ako obvykle,“ hovorí Tomáš Braverman. Veľa z nich sú kamenné predajne, ktoré potrebovali presunúť predaj do online prostredia v odpovedi na koronakrízu. Ale mnohé vznikli len s cieľom využiť či dokonca zneužiť súčasnú situáciu a ich sortiment pozostáva len z rúšok či respirátorov. Heureka.sk tieto e-shopy pozorne sleduje a priebežne vyhodnocuje ich dôveryhodnosť.

Top 5 súčasných trendov v e-commerce

Pri nakupovaní online nezabúdajte na obozretnosť. Nakupujte len v obchodoch s certifikátom Overené zákazníkmi alebo cez Heureka Košík. Platba na dobierku, ktorá bola dočasne zrušená, bola reaktivovaná, ale stále radšej využite platbu cez internet. Pri preberaní zásielok vždy noste rúško.

Zdroj: TS

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár