Veľká májová aktualizácia pre Windows 10 je už tu

Windows 10

Už to je niekoľko mesiacov odkedy používatelia Windows 10 dostali poslednú väčšiu aktualizáciu. Niekedy v priebehu nasledujúcich dní, by k nám mala prísť aj sľubovaná májová aktualizácia, ktorá prinesie veľké zmeny.

O tejto aktualizácii sme si niečo povedali už dávnejšie v tomto článku. Ide o verziu 2004 s drobnými vylepšeniami, no najmä novými funkciami a lepším výkonom na staršom hardvéri. Poďme sa pozrieť na všetko, čo update prináša.

Zmeny a novinky v aplikácii Nastavenia

Odteraz budete mať možnosť vybrať si, ktoré aktualizácie chcete, a ktoré nechcete nainštalovať. Tie budú označené ako “nepovinné”. Ich súčasťou ale často budú rôzne ovládače pre vašu klávesnicu, myš a podobne.

Taktiež budete mať možnosť obmedziť rýchlosť sťahovania aktualizácií a služieb z Microsoft Store na absolútnu hodnotu v Mbps (megabit za sekundu).

Myslelo sa aj na obnovu systému, ktorú ste doteraz mohli vykonať pomocou obrazu ISO na rôznych diskoch ako USB či CD. Najnovšie vám Windows pri obnove systému ponúkne aj možnosť obnovenia cez cloud. Táto možnosť stiahne najnovšiu verziu operačného systému od Microsoftu a nainštaluje ju za vás.

Popracovalo sa aj na sekcii Stav siete. Tá odteraz zobrazuje všetky dostupné pripojenia ako aj využitie siete.

Bluetooth

Nová aktualizácia prináša aj podporu pre Bluetooth A2DP, ktoré bolo súčasťou ešte Windows 7, no podpora sa zrušila s príchodom Windows 8. S touto technológiou v podstate dokážete premeniť váš počítač na Bluetooth reproduktor a prehrávať na ňom hudbu priamo z vášho telefónu.

Desktop

Mení sa tiež párovenie cez Bluetooth, ktoré už nemusíte vykonávať cez spomínanú aplikáciu Nastavenia. Microsoft predstavil riešenie cez notifikácie.

Lepší výkon, vyhľadávanie a správca úloh

Ak ešte stále používate ako úložisko HDD namiesto rýchlejších SSD, nová aktualizácia by vám mala trochu pomôcť v zrýchlení vášho systému. Dosiahli to tým, že opravili Windows Search, ktoré pri vyhľadávaní veľmi zaťažovalo váš disk a procesor. Ak ale bežíte na SSD, veľký rozdiel v rýchlosti nepocítite.

Čo sa diskov týka, správca úloh odteraz zobrazuje aj typ disku, buď SSD alebo HDD a teplotu vašej grafickej karty, no len ak máte dedikovaný model s ovládačom podporujúcim WDDM 2.4.

Taktiež ste si možno všimli, že ak ste doteraz niečo napísali do vyhľadávania zle, nevrátilo vám to žiadne výsledky. Preto Windows Search po novom dostane vstavanú kontrolu pravopisu. No nebojte sa, bude sa sústreďovať len na malé preklepy.

Potešia sa aj vývojári

Windows Subsystem pre Linux (WSL) bol predstavený ešte s Windows 10 Anniversary aktualizáciou v roku 2016, no nebežal na skutočnom jadre Linuxu. Výsledkom bolo to, že vývojári nemohli poháňať určité kernel moduly ako napríklad ovládače zariadení vo Windows Subsystem pre Linux.

Coder

WSL2 prináša svoje vlastné jadro, čo by malo zlepšiť aj výkon, a súbory Linuxu môžu byť umiestnené v rámci koreňového súborového systému Linuxu. Zároveň sa k týmto súborom na virtuálnom Linux disku dostanete aj cez Windows Prieskumníka.

Cortana

Minulý rok sa Cortana, Windows asistent, rozviedol s Windows Search. Odteraz bude ako osobitná aplikácia z Microsoft Store s novým vzhľadom a možnosťou dostávať požiadavky nielen hlasové, ale aj textové.

Špecializované displeje a DirectX 12

Novinkou sú takzvané “špecializované displeje”. Táto funkcia vám umožňuje využiť váš druhý monitor čisto len na špecifický účel s tým, že odstráni notifikácie, pozadie a iné prvky, ktoré by ste tam bežne mali. Na monitore tak budete mať napríklad len náhľad videa z vášho video editora.

To, ktorý displej sa má takto správať, nastavíte v nastaveniach a čo na ňom má byť už cez určitú aplikáciu, ktorú tam chcete mať.

Májová aktualizácia prináša aj podporu pre nové funkcie DirectX 12, ako Raytracing stupňa 1.1, Mesh Shader a Sampler Feedback.

Kaomoji

Na základe spätnej väzby od testerov, sa Microsoft rozhodol pridať do Windows 10 ešte viac Kaomoji (japonské emotikony) do emodži panelu – ten v systéme nájdete po zadaní kombinácie Win + .

Vylepšené Windows Hello, režim tablet a virtuálne plochy

Pri vstupe do takzvaného “Safe Mode” sa odteraz môžete prihlásiť pomocou Windows Hello, funkciou Windows, ktorá využíva biometrické údaje na prihlásenie. Mnohí z vás sa ňou isto už aj teraz bežne prihlasujú do operačného systému, či už pomocou tváre, odtlačku prsta alebo PIN kódu.

Zlepšila sa aj používateľnosť režimu pre notebooky, ktoré sa dokážu premeniť na tablet. Ide o jemné úpravy UI, ako aj rýchlejšie prepínanie medzi klasickým režimom a režimom tabletu.

2-in-1 laptop

Rovnako operačný systém už dlhšie ponúka virtuálne plochy, teda rôzne plochy, kde každá môže mať otvorené iné aplikácie. Medzi nimi dokážete, samozrejme, aj prepínať. Po novom môžete dať každej vlastné meno.

Sieťové kamery

Najnovšia aktualizácia vám umožní pridať si sieťové, alebo IP kamery medzi vaše zariadenia a zachytávať tak videá či fotky pomocou vstavanej aplikácie Fotoaparát.

Automatické reštartovanie UWP aplikácií

Aplikácie Universal Windows Platform (UWP) sa odteraz dokážu automaticky reštartovať s vypnutím počítača. Pri vypnutí sa vypnú a pri zapnutí, alebo prihlásení, sa samostatne zapnú naspäť.

Skicár, WordPad a Poznámkový blok sú odteraz voliteľné

Skicár, WordPad či Poznámkový blok boli odjakživa neoddeliteľnou súčasťou operačného systému Windows. Síce ste ich vždy vedeli nahradiť aplikáciami tretej strany, nemohli ste ich však odinštalovať. Takúto možnosť už ale máte, keďže sú pridané do zoznamu voliteľných aplikácií.


Všetky tieto zmeny by mali spraviť Windows 10 znova o čosi rýchlejší, krajší a proste lepší. Síce mnohým z vás ešte táto aktualizácia pravdepodobne nedorazila, Microsoft ju vypustil 27. mája, tak snáď sa jej čoskoro dočkáme všetci.

Zdroj: windowslatest.com

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár