Kupino.sk a Kupi.cz: Nákupný poradca vo vrecku – recenzia

Kupino.sk titulka

Všetci to poznáme. Chystáte sa na nákup, no konto v banke neprekypuje peniazmi a rozhodujete sa, do ktorého obchodu to vlastne chcete ísť. Vyskúšali sme Kupino.sk a Kupi.cz, službu, ktorá rieši práve tento problém.

Niekde majú lacnejšie pivo, niekde šunku a možno obehnúť dva či tri supermarkety spôsobí, že ušetríte celkom slušnú sumičku. Keď to takto budete robiť vždy, na konci roka nasporíte na čosi zaujímavé. To už je na vás a vašich potrebách, či to bude nová myš k počítaču alebo bicykel.

Prvý krok

Najpraktickejšie je nainštalovať si mobilnú aplikáciu (alebo český variant), no služba existuje rovnako aj vo webovej verzii a rozhranie je v podstate zhodné. Rozdiely nájdete skôr medzi českou a slovenskou verziou.

Primárna odlišnosť je v tom, že v českej aplikácii si môžete zaregistrovať aj vernostné kartičky, takže ich už nebudete musieť nosiť so sebou. Budete ich mať v mobile a ak v ňom máte aj čip NFC, môžete ním prípadne platiť pri pokladni a celé nakupovanie od A do Z tak zvládnete s mobilom v ruke.

Kupino.sk

Slovenský variant služby ponúka v hornej časti tematicky rozdelené menu. Takže si môžete zvoliť podľa toho, či idete nakupovať povedzme obuv, lieky či nábytok. Následne si môžete vybrať podľa vami preferovaného obchodu a Kupino.sk vám pritom dáva vedieť, v ktorej predajni aktuálne nájdete leták, a v ktorých pre vás momentálne nemá nič nové.

Pokiaľ dáte skôr na vizuálnu voľbu, na úvodnej stránke nájdete letáky konkrétnych predajcov rozdelené opäť aj podľa kategórií. Táto možnosť sa nám zdá praktickejšia než horné menu, keďže väčšina zákazníkov asi má svoje obľúbené predajne a týmto spôsobom nájde ten „svoj“ leták vždy rýchlo a ľahko.

Web Kupino.sk
Web Kupino.sk

Úvodná stránka webu tiež ponúka články s tipmi do domácnosti a súvislosťami s nakupovaním. Napokon vám bude odporúčať najčastejšie nakupovaný konkrétny tovar. Takže sa dozviete napríklad, že kdesi majú pivo či čokoládu v akcii za dobrú cenu, a to aj bez toho, aby ste sa museli prehrabávať v ponukách.

Zaujímavé je, že web po rozkliknutí daný typ tovaru aj cenovo porovnáva. Budete hneď vedieť, či sa oplatí kúpiť si cesnak v Bille alebo povedzme v Tescu.

Verdikt Kupino.sk

Kupi.sk na nás pôsobí vo verzii webu aj aplikácie ako ucelený šikovný nástroj pre každého. A to skutočne v pravom zmysle slova, keďže pravidelné nákupy asi neobchádzajú nikoho z nás. Nekúpite si kačicu na nedeľný obed lacnejšie, keď môžete? Vďaka rôznym možnostiam vyhľadávania si tu každý nájde svoj spôsob, ktorý bude potom pravidelne využívať pred každým nákupom.

Zdôrazníme, že množstvo možností vyhľadávania je výhoda, no objavili sme aj malý priestor na zlepšenie. Pri prvom pohľade môže rozhranie pôsobiť tak trochu neprehľadne a možno do sekundy nebudete vedieť, kam ťuknúť či kliknúť. To je však daň sa doslova stovky letákov na jednom mieste. Svoje obľúbené si určite rýchlo nájdete.

Pri prehliadaní webovej verzie nám trochu chýbala možnosť listovať v letákoch šípkami klávesnice, no pochváliť musíme naozaj široký výber predajní. Nájdete tu letáky reťazcov a predajcov, o ktorých možno ani neviete, že vo vašom okolí pôsobia. A možno práve vďaka tomu objavíte skvelú akciu.

Hodnotenie: 93%

Kupi.cz

Česká verzia služby pôsobí o čosi prehľadnejšie, aj keď v princípe ide takmer o to isté. Nájdete tu rozdelenie podľa toho, či vás zaujímajú letáky, konkrétne akcie alebo magazín. V ňom objavíte články na témy nakupovania, vedenia domácnosti a dokonca aj recepty.

Nechýba ani okienko na fulltextové vyhľadávanie, čo je podľa nás na takomto webe či v aplikácii veľmi dôležité a praktické. Mnohí isto využijú aj to, že pokiaľ ste prihlásení vo svojom účte na Seznamu, budete automaticky prihlásení aj na Kupi.cz. Prihlásiť sa môžete tiež pomocou Facebooku, a to vám poslúži na pridávanie letákov či akcií do zoznamu obľúbených.

Web Kupi.cz
Web Kupi.cz

Používateľov určite poteší možnosť vytvárať si nákupné zoznamy, pričom podobne ako ostatné funkcie, je to podmienené prihlásením. Ani web Kupi.cz nedáva možnosť listovať v letákoch pomocou šípok klávesnice, no potešilo nás priame prepojenie na karty konkrétnych tovarov v e-shopoch.

Ďalšiu možnosť, ktorá nás zaujala asi najviac, sme spomenuli už v úvode. Okrem sledovania akcií a letákov si môžete totiž pridať vernostné kartičky jednotlivých predajcov. To je ďalší krok k tomu, aby ste pri nákupe potrebovali čisto len svoj smartfón. Stačí oskenovať pri pokladni kód karty na jeho displeji a vernostné bodíky či kupóny sa už hrnú.

Verdikt Kupi.cz

Na Kupi.cz vidno, že už je vo vývoji o čosi ďalej ako Kupino.sk, no veríme, že výhody ako možnosť pridávať si vernostné kartičky a vytvárať nákupné zoznamy pribudnú aj do slovenského variantu. Usporiadanie rozhrania pôsobí o kvapku prehľadnejšie a páčila sa nám aj možnosť vyhľadávania pomocou kliknutia na najčastejšie hľadané výrazy ako „máslo v akci“ či „OBI Praha“.

Hodnotenie: 96%

Záver

V dnešnej dobe vítame snahu odľahčiť životnému prostrediu od kvanta papierových letákov, ktoré sa ocitajú každý deň v našich schránkach. Kupino.sk a Kupi.cz ponúka komplexnú službu, ktorá zjednodušuje život a zároveň pomáha ekológii.

Existuje pritom aj v mnohých ďalších variantoch, takže aj keď nežijete v Česku či na Slovensku, nájdete si aplikáciu alebo web, ktorý sa týka vašej krajiny. K letákom susedných krajín sa ľahko dostanete aj bez nutnosti inštalovať si ich aplikáciu. Sú totiž súčasťou ponuky, takže ak chodíte napríklad na nákupy do Rakúska či Poľska, tu si prídete na svoje.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár