The Last of Us: Part II – Čo sme doteraz nemohli prezradiť

Keďže The Last of Us: Part II bolo rozoslané recenzentom zhruba 2 týždne pred oficiálnym vypustením hry, boli sme usmerňovaní niekoľko-stranovým zoznamom toho, čo smieme a čo nesmieme v recenziách prezradiť.

Dnešným dňom sa uvoľňuje ďalšia úroveň embarga, a to nám dovoľuje napísať niekoľko riadkov o veciach, ktoré v predošlom článku chýbali, no pre lepšie priblíženie príbehu sú priam nevyhnutné. Prvú recenziu som písala úplne bez spoilerov, upozorňujem však, že v tomto článku sa pár spoilerov nájde (a jeden z nich dosť zásadný, je označený červenou farbou). Napriek tomu vedzte, že aj po prečítaní tohto článku vám ostane veľa informácií utajených a príbeh bude naďalej otvorený.

Navigácia:AbbyKampaň prváKampaň druháKontroverziaGlitch-eVerdikt

Zoznámte sa… Abby

The Last of Us: Part II


*POZOR! NASLEDUJE SPOILER* Ak si nechcete nechať vyzradiť nič z príbehu, tento odsek preskočte!

V recenzii som písala, že motívom The Last of Us: Part II je predovšetkým pomsta a uvedomenie si, kedy je načase „nechať to tak“. Ale pravda je taká, že nejde o jednu pomstu, resp. o pomstu jedného človeka. Nebudem teda chodiť okolo horúcej kaše a vyvalím to hneď! V úvode hry, asi v druhej hodine gameplayu narazíte na oddiel organizácie WLF. Keď zistia, že jeden z vás je Joel Miller, nemilosrdne a brutálne ho pred očami Ellie a brata Tommyho utlčie na smrť baseballovou pálkou samotný Arnold Schwarz… ehm, Abby. Zabije ho nejaká Abby.

*KONIEC SPOILERU*


Takže do deja vstupuje neznáma žena maskulínneho typu menom Abby, ktorá má bicepsy veľké ako Ellie stehná a hrudník kulturistky. Proste Arnie vo filme Alien vs. Predator s copíkom ako vyšitý.

Je zrejmé, že sa pozeráte na svojho arci-nepriateľa pre celý ďalší priebeh hry. Stojím si za svojím tvrdením, že som ju takmer od začiatku hry nenávidela a nevedela som sa dočkať dňa, kedy ju s Ellie nájdem a zakrútim jej krkom. A myslím si, že presne túto reakciu od vás scenáristi chcú dostať. Ale poďme pekne poporiadku.

Príbeh trošku detailnejšie

Po odohraní celej hry musím uznanlivo pokyvkávať hlavou nad tým, ako zaujímavo poňali scenáristi formu, akou nám dej The Last of Us: Part II naservírovali. Keď som v recenzii povedala, že príbeh je priamočiary a bez nejakých šialených plot-twistov, tak tento názor zdieľam aj po dohraní celej hry. Dej je zaujímavý skôr tým, ako vás dokáže oklamať zdanlivým ukončením. Keď sa zamyslím, tak až štyrikrát som sa počas hrania ocitla v situácii, kedy som si myslela, že hra končí. Možno nie úplne super dobrým koncom, ale že je proste na konci.

Hru by som však rozdelila na dve kampane a epilóg.

Prvú kampaň hráte, ako inak, za Ellie. Po návrate do Jacksonu po strete s vlkmi je Ellie značne otrasená. Napriek odhováraniu okolia sa spolčí s Tommym, aby sa vydali po stopách vlčej skupiny. Svoj skutočný cieľ cesty sa jej čiastočne podarí prekryť zámienkou, že musí domov dotiahnuť Tommyho. On totiž, beťár, sľúbil Ellie, že pôjdu spolu, no vytratil sa z mesta skôr a sám.

Kampaň prvá

Príbeh Ellie je definíciou priamočiarosti a prvoplánovosti. Hráte niekoľko dní v Seattli, pričom každý deň je samostatnou menšou kapitolou. Zaujímavejšia ako priebeh jednotlivých dní je skôr zmena jej osobnosti a priorít v priebehu deja.

Zo začiatku Ellie zúfalo túži po krvi a zahmlieva jej to zrak. Videla tváre členov vlčej skupiny a rad radom sa ich snaží všetkých zlikvidovať. Dosiahnutie čohokoľvek menšieho, ako úplného zavŕšenia jej pomsty je chápané ako neukončené dielo. Vo viacerých zlomových momentoch, keď bude mať Ellie možnosť si povedať, že už stačilo, sa rozhodne opačne. Dokonca ani vidina pokojného a spokojného života nie je postačujúcim motivačným prvkom.

The Last of Us: Part II

W.L.F.

Počas svojej cesty sa stretáva na striedačku s infikovanými a s hliadkami vlkov. Aby nedošlo k nedorozumeniu, že tu po vás budú skákať svorky hladných šeliem, tak upresním, že vlci sú označením militantej organizácie Washington Liberation Front, skrátene WLF. Práve pre nápadnú podobnosť WLF so slovom wolf im prischla táto prezývka.

WLF od udalostí prvého dielu nabrali na sile, porazili ostatné zoskupenia a v súčasnosti ovládajú väčšinu Seattlu. Sú to predovšetkým bývalí vojaci, a to sa odzrkadľuje aj na ich štýle boja. Preferujú strelné zbrane, bomby a novinkou budú aj hliadky so psami, ktoré dokážu Ellie vystopovať podľa pachu aj v úkryte.

The Last of Us: Part II

Serafiti

Zanedlho zistíte, že dominancia vlkov nie je neotrasiteľná a čoraz viac musia o udržanie si svojich teritórií bojovať s novým nepriateľom – serafitmi. Serafiti sú členovia kultu, ktorý sa hlási ku slovám nejakej martýrky, ktorá šírila lásku a dobro. Po jej smrti si nasledovníci očividne nejaké z múdrych viet prekrútili na svoj obraz a proti vám budú stáť sfanatizovaní boží bojovníci proti bezvercom.

Ich viera spočíva aj v návrate k matke prírode a zriekaní sa moderných technológii. Najzreteľnejšie to vidíte samozrejme v boji, kde používajú predovšetkým luky a boj nablízko. Občas sa však u nich nájdu aj strelné zbrane. Niektorí vojaci majú asi pre výdobytky vedy a techniky udelenú výnimku.

Kampaň druhá

Na konci jedného z dní sa stane niečo naozaj nečakané. Pokračovanie príbehu za Ellie sa v jednej z cutscén zastaví a prehodí vás do role Abby Anderson. V príbehu nepokračujete, ale vrátite sa o niekoľko dní späť a odohráte si rovnaký čas z inej perspektívy. Spočiatku sa mi to nepáčilo, ale s odstupom času rozumiem, prečo sa k takémuto kroku Naughty Dog odhodlali.

Cieľ je zámerne vo vás vyvolať čo najsilnejšie antipatie k postave, aby vás následne tvorcovia začali pozvoľna masírovať kadejakými dôvodmi, prečo jej konanie nebolo až také nepochopiteľné. Ba dokonca odvážne dúfajú v to, že postavu lepšie spoznáte, pochopíte a začnete mať radi…

No dobre, posielam ľuďom v Naughty Dog jeden vztýčený prostredník s odkazom, že nie všetko sa im zadarilo. Tak veľmi som ju ľúbila, až som ju občas zámerne nechala len tak zomrieť. Napríklad skokom do rieky, z budovy alebo som ju len tak nechala zomrieť v boji, a áno, tešilo ma to.

Kampaň za Abby začína vo všeobecnej pohode. Úspešný zásah v Jacksone jej dopraje dlhé roky potláčanú túžbu vyrovnať sa s krivdou z minulosti. V hierarchii kempu vlkov je vysoko postavená a uznávaná pre svoje bojové kvality. Pre ňu je to deň ako každý iný. Dostane nové príkazy a hor sa na ne.

Priebeh jej kampane by som popísala, ako zrkadlo príbehu Ellie. Abby nemá žiaden jednoznačný cieľ na konci púte. Skôr naopak, zo začiatku vyzerá byť všetko OK, ale deň po dni zisťuje, že jej umierajú kamaráti a snaží sa zistiť, kto to má na svedomí.


Možno o tom nevieš: Grand Theft Auto V prichádza na konzoly novej generácie


Príbeh kampane Abby sa mi celkovo zdal lepšie napísaný. Jednak je menej predvídateľný a aj postavy, s ktorými sa stretne, a ktoré budú jej spolupútnici, mi boli počas celého hrania akési bližšie a zaujímavejšie. Nepovažujem za veľký spoil, ak poviem, že spojí sily s dvoma odpadlíkmi z radov serafitov.

Navyše, títo odpadlíci sú len deti, a tak jej akosi prirastú k srdcu. Napriek tomu, že patrili do znepriateleného tábora, niekde v hĺbke jej duše sa z ničoho nič objaví kúsok súcitu (alebo materinský pud? Čo, vari nemôže mať aj Rambo rád deti?) a rozhodne sa im pomôcť.

Kontroverzia

Štúdio Naughty Dog dokázalo, že sa nebojí do svojich hier zapájať aj také kontroverzné témy, akými sú homosexualita, nahota, fanatizmus alebo brutalita.

Homosexualita

Už pred samotným vydaním hry unikli informácie, že v The Last of Us: Part II bude zobrazená homosexualita. Túto “šuškandu” potvrdil aj prvý trailer, ktorý nám predstavil Ellie bozkávajúcu sa s inou ženou – Dinou. Musím priznať, že napriek tomu, ako veľa sa popísalo o predmetnej homosexualite prítomnej v The Last of Us: Part II, nebola skoro vôbec zobrazená.

Scény spočítate na prstoch jednej ruky a niekoľko prstov vám aj ostane voľných. Záhadou pre mňa stále ostáva, ako niekomu môže prekážať zobrazenie homosexuality v hre, ale absolútne takýmto osobám nebude prekážať zobrazenie brutality a násilia vo svojich kvetnatých podobách.

Vari je láska medzi osobami rovnakého pohlavia horšia ako bezcieľne zabíjanie ľudí a zvierat?

Ak predsa tvrdíme, že z počítačových hier sa nemôžeme naučiť brutalite, rozhodne nás nenakazí láskou k rovnakému pohlaviu.

Nahota

V hre bola zobrazená aj nahota. Musím sa ale priznať, že sa na nižšie uvedenej scénke bavím doteraz, pretože tvorca postavy Abby jej zrovna v tejto scénke prepožičal telo nejakého švárneho junáka.

Akosi zabudol, že by mala mať prsia, aspoň nejaké. Aj som sa chvíľku bála, že či môžem zverejniť tento obrázok. Ale na druhej strane, takéto veci vidíme pri každej návšteve kúpaliska.


Prečítaj si: Dočkali sme sa – ARK: Survival Evolved je zdarma


Brutalita

Ako sme už uviedli, hra The Last of Us: Part II posúva násilie na inú úroveň, a to doslova. Stretnete sa s lámaním kostí kladivom, roztrhaním infikovanými, či zabíjaním zvierat a tehotných žien. Akýkoľvek spôsob smrti vám napadne, určite je v hre zobrazený.

Fanatizmus

Na moje veľké prekvapenie sa tvorcovia vôbec nebáli načrieť aj do témy náboženského fanatizmu. Preto v určitých častiach hry môžeme sledovať ako si jedna žena, vystupujúca ako prorok, podmaňuje čím ďalej tým viac ľudí prostredníctvom náboženstva. Na vstup to tejto “cirkvi” je jednoduchá vstupenka, zjazvíte si tvár, zanecháte svoj predošlý život a budete biť a vešať všetkých, ktorí neveria v to isté čo vy.

Glitch-e

Finálny verdikt nad The Last of Us: Part II

Vydania hier sa niekedy nezaobídu bez kuriozít. A čím očakávanejší titul, tým väčšia šanca, že sa niekto bude chcieť zviditeľniť proti prúdu. Len pár hodín po vydaní hry dosiahlo The Last of Us: Part II na stránke www.metacritic.com skóre od recenzentov 95, ale skóre od používateľov len neuveriteľných 3,4 (z 10). Naše hodnotenie v recenzii sa však ani po odohratí celej hry nemení, jednoznačne si zaslúži svojich 94%. The Last of Us: Part II je jedna úžasná hra, ktorá vás rozhodne nesklame.

Galéria


Unikla ti naša recenzia na TLoU 2? To musíš rýchlo napraviť!


Pridaj komentár