Koniec Adobe Flash privedie množstvo webov do záhuby

RIP Adobe Flash

Adobe Flash tu bol už nejaký ten čas. Za ten poriadne zostarol a pomaly, no isto, sa blíži jeho koniec. Tento koniec bude katastrofou pre viaceré weby, ktoré ho ešte stále naplno využívajú. Niektoré budú čiastočne nefunkčné, iné zasa môžu úplne zaniknúť.

Ako informuje portál Forbes, Flash to začal mať nie veľmi ružové ešte pred 10 rokmi, kedy Steve Jobs napísal, čo si o tejto technológii myslí. Tá u neho veľmi neobstála a zdôraznil, že Flash nebude povolený na mobilných zariadeniach Apple pre slabý výkon, nedostatky ako nedostatok podpory pre dotykové displeje a vývoj iných, nových, otvorených webových štandardov.

V tých časoch to bol veľmi kontroverzný krok, ktorý unáhlil nástup HTML5 a ďalších technológií. Aj kvôli týmto technológiám, ktoré sú dnes už naplno využívané, sa Adobe v júli 2017 rozhodli definitíve s Flash skončiť.

Kedy skončí a čo to znamená

Ukončenie podpory by sa malo začať realizovať koncom tohto roka a podľa toho, čo Adobe spomenuli vo svojej správe, to bude poriadne surové. Zakážu možnosť stiahnuť si prehrávač Flash a zablokujú všetok Flash obsah na všetkých prehrávačoch, ktoré sú stále aktuálne nainštalované na rôznych zariadeniach.

Flash obsah bude zablokovaný proti spusteniu v Adobe Flash Player po EOL (end of life – koniec životnosti). Klienti by Flash Player po EOL nemali používať, keďže už nebude podporovaný.

vyjadrili sa v Adobe.

Technológia bola za uplynulé roky postupne vstavaná do množstva webových prehliadačov vrátane Google Chrome, Firefox a Microsoft Edge. Viaceré prehliadače ale už dávnejšie technológiu nepodporujú alebo zakazujú, dobrým príkladom je Google Chrome. Z ostatných sa podpora taktiež pomaly vytratí.

Podľa viacerých prieskumov je momentálne na internete približne miliarda webových stránok, ktoré Flash ešte stále využívajú. Jeho koniec im teda veľmi znepríjemní život.

Možnosť prechodu na modernejšie technológie

Čo tieto weby môže zachrániť, by mohli byť viaceré nástroje, ktoré dokážu premigrovať Flash obsah na HTML5. Napriek tomu sa ale nájdu weby, ktoré boli už dávno opustené alebo sa im proste neoplatí namáhať sa s prechodom.

Čo povedať na záver? Všetko má svoje pozitívne, no aj negatívne stránky. Flash síce odíde do technologického neba alebo pekla (to už posúďte sami) a začneme používať niečo modernejšie a efektívnejšie, zanikne nám však množstvo zaujímavých projektov, ktoré na tejto technológii bežia.

Flash, odpočívaj v pokoji.

Zdroj: Forbes.com

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár