Philips 276C8 – 27″, QHD a elegantný dizajn

Philips 276C8 recenzia

Ak sú vaše požiadavky na monitor dostatočná veľkosť, elegancia, vyššie rozlíšenie či pekné a živé farby, Philips 276C8 je jedna z možností. Dnes sa pozrieme na to, aké to je žiť s týmto zaujímavým 27″ modelom, ktorý v roku 2018 získal ocenenie Red Dot Award.

Navigácia:DizajnPripojenieOSD menuErgonómiaAdaptérDisplejVerdikt

Dizajn a konštrukcia

Spomínaná elegancia tu je naozaj výrazná. Tvorí ju hlavne tenká, no robustná kovová konštrukcia. Rámček displeja asi zjedol pes – ten na monitore nenájdete a rovnako tu nenájdete veľa plastových častí. Najskôr si asi všimnete spodnú lištu s logom Philips.

Philips 276C8
Philips 276C8 je naozaj tenký.
Philips 276C8
Bezrámový dizajn

Čo ešte na produkte zaujme, bude netradičný, minimalistický stojan, ktorý je taktiež kovový. Na jeho zadnej strane sa nachádzajú všetky potrebné vstupy a ovládanie OSD menu.

Tým pádom je zadná časť monitora prázdna, čo ešte viac doplňuje tento minimalistický dizajn a pomôže problému, ktorý často riešia majitelia tradičnejších monitorov – káblový manažment. Tu si káble vďaka polohe vstupov nevšimnete a prípadne ich ešte jednoducho stiahnete do jedného zväzku.

Philips 276C8
Ako môžete vidieť na tejto fotografii, kovové časti bude asi trochu ťažšie čistiť.

Na vrchnej časti stojanu sa nachádza aj praktická malá biela LED dióda, ktorú sme našli aj minule pri 243B9 od Philips. Tá vám oznámi, či je zariadenie zapnuté. Tentokrát ale otravná nie je. Aj kvôli svojej pozícii si ju skoro vôbec nevšimnete a nebude vás pri práci rušiť.

Philips 276C8

Pripojenie

Dizajn nie jediná vec, ktorá je minimalistická. To isté totiž platí aj pre počet portov. Nájdete tu vstup pre HDMI 1.4 a HDMI 2.0 HDR, ku ktorému sa ešte dostaneme, USB-C, klasický výstup typu jack a napájanie monitora.

Philips 276C8 vám s malým počtom portov dáva aj málo možností, čo môže byť nevýhoda. To platí najmä vtedy, ak by ste naň chceli pripojiť nejaké zariadenie, ktoré by HDMI či USB-C nemalo. S HDMI to ale až taký veľký problém nie je, keďže to dnes nájdete skoro všade.

Pre praktickosť by sa hodil DisplayPort alebo DVI, čo by sa ale zrejme na stojan nevošlo bez toho, aby ste ho zväčšili a zrušili tak jeho jednoduchosť.

Philips 276C8

Možno vás zaujíma, na čo slúži port USB-C. Pomocou neho dokážete jedným káblom nabíjať a zároveň prenášať obraz z vášho notebooku. Ak by ste sa teda vrátili z práce a chceli pokračovať v práci na väčšej obrazovke, alebo proste využívate notebook namiesto stolového počítača, túto možnosť je dobré mať.

OSD menu

Ovládanie OSD menu sa, ako sme už spomenuli, nachádza vzadu. To môže byť nepraktické, no neznamená to, že ho musíte aj zozadu ovládať. Keďže ide o ovládač v podobe joysticku, dokážete sa k nemu dostať rukou aj spredu a na ovládanie sa dá časom zvyknúť.

Joystick sa hýbe vo všetkých priamych smeroch a jeho podržaním monitor vypnete alebo naspäť zapnete. Pri každom pohybe dostanete citeľnú odozvu.

Menu je prehľadné a podobné, aké nájdete aj u iných modelov výrobcu. Nachádza sa v ňom všetko, čo by ste tam hľadali. Okrem základných funkcií ako nastavenie jasu, kontrastu a podobne, tu nájdete aj šikovné technológie – LowBlue mód, ktorý odstráni modré zložky svetla a zabráni tak únave očí, či SmartResponse, ktorá automaticky upravuje rýchlosť odozvy, aby sa tak prispôsobila rôznym aplikáciám.

Ergonómia

Toto je oblasť, v ktorej monitor jemne zaostáva – zrejme kvôli svojej jednoduchosti. Jediné, čo dokáže, je nahnúť sa 20 stupňov dozadu a 5 dopredu. To je síce možno postačujúce, no nastavenie výšky je určite niečo, čo mu veľmi chýba.

Ak by ste mali chuť otočiť ho na výšku alebo “šupnúť” na externý stojan pomocou VESA, to vás výrobca taktiež sklame.

Philips 276C8
Stojan je pevný a tým pádom nie je odnímateľný.

Adaptér

Namiesto klasického napájacieho kábla dostanete mohutný adaptér s gumenými nožičkami, ktoré pekne zabraňujú kĺzaniu. Na kábli nájdete aj suchý zips na stiahnutie, čo síce nie je nič špeciálne, no predsa praktické.

Philips 276C8

Displej

Dostávame sa k tej najdôležitejšej a najzaujímavejšej časti celého produktu. Philips tu nasleduje moderné štandardy ako IPS či W-LED s dostatočným jasom, kontrastom, pri frekvencii 75Hz, čo je jemne vyššie ako klasických 60Hz, a veľkosťou 27″ s rozlíšením QHD (2560×1440 px).

Philips 276C8

Okrem toho monitor podporuje HDR 10 pomocou HDMI 2.0, ktorý ešte viac vylepší celkový obraz. Ten tu je naozaj dobrý s peknými, živými farbami. Všetko spomenuté ho robí veľmi vhodným skôr pre grafikov, než napríklad pre hráčov.

Ak ste ale menej náročný hráč a chceli by ste okúsiť 27″ QHD s tým, že vám postačí 75Hz, monitor ponúka aj technológiu AMD FreeSync, ktorá by mala zážitok ešte o čosi vylepšiť. Tá spolupracuje s grafickou kartou podporujúcou túto technológiu, aby eliminovala všetky možné vizuálne artefakty ako blikanie, trhanie obrazu či takzvanú input latency pomocou synchronizácie grafického výstupu s frekvenciou obrazovky.

K produktu dostanete aj manuál v podobe CD, čo je síce pekné, no či už ide o moderné počítače alebo notebooky, tie už často CD / DVD mechaniky nemajú a väčšina z nás by si radšej našla manuál niekde na internete – považujeme to teda za zbytočnosť.

Verdikt

Philips 276C8 síce vyhráva v elegancii a parametroch, no trochu stráca v oblasti ergonómie. Môže byť solídnou voľbou najmä pre grafikov a ďalších, ktorí vyžadujú väčší monitor s vyšším rozlíšením a živými farbami. Ak ste ale menej náročný hráč, poslúži vám tiež dostatočne. Možno nespadáte ani do jednej kategórie a chcete ho využívať na každodennú prácu. Vtedy stále prichádza vhod a jeho voľbou neurobíte chybu.

Hodnotenie 90%

Ocenenie Top Produkt - TechGuru.sk

Ocenenie udeľujeme najmä za elegantný dizajn a slušné parametre.

Výhody:

  • elegantný, minimalistický a tenký dizajn
  • kovové vyhotovenie
  • bezrámový dizajn
  • praktická veľkosť
  • slušné parametre, hodné dnešných štandardov

Nevýhody:

  • slabé možnosti prispôsobenia
  • menšie množstvo portov

Parametre: IPS, W-LED, 27″, 16:9, QHD, 75Hz, 109 PPI, 4 ms, 350  cd/m², kontrast 1000 : 1, uhol zobrazenia 178º pri C/R > 10, SmartImage, HDR 10 (HDMI 2.0), 16,7 mil. farieb, FlickerFree, LowBlue, EasyRead, SmartContrast, SmartResponse, sRGB, AMD FreeSync, HDMI 1.4, HDMI 2.0, USB-C 3.2 Gen, 3.5mm jack výstup, naklonenie -5/20 stupňov, trieda energetického štítku B, veľkosť so stojanom 611 x 455 x 185 mm, váha so stojanom 4,26  kg

Cena: 315 € / 8406 Kč

Monitor na recenziu zapožičala spoločnosť Philips.

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár