Honor MagicBook 14 recenzia – ľahký ako pierko

Honor MagicBook 14 recenzia

Zohnať ultraľahký notebook so slušným výkonom a zároveň prijateľnou cenou je ťažká úloha. Značka Honor sa do tejto oblasti vložila a prišla s modelom MagicBook 14, ktorý sme mali tú možnosť vyskúšať.

Navigácia:DizajnKonektivitaKonfiguráciaKameraOdtlačok prstaVerdikt

Honor MagicBook 14

Konštrukcia a dizajn

Najviac asi zaujme dizajnom. Kovová sivá (zvaná Space Grey) s jemným výbrusom do azúrovomodrej pôsobí elegantne a zároveň aj odolne. Ako sme však naznačili v úvode, nie je to žiadny robustný valibuk.

Honor MagicBook 14

Ide o 14″ Full HD ultrabook, ktorý udržíte bez problémov v jednej ruke. Pri skvelej hmotnosti 1,38 kg určite nebude mať nikto žiadne námietky.

Pri klávesnici sme sa nemohli ubrániť dojmu lacného zariadenia. Nebol však taký silný, aby sme to považovali za výrazné negatívum.

Displej má rezervy v oblasti rovnomernosti podsvietenia, ako si môžete všimnúť aj na fotografiách. Je matný, takže odolnejší voči odleskom a oproti konkurencii možno niekomu bude chýbať možnosť jeho dotykového ovládania. Pri koncovej cene MagicBook 14 je to však v poriadku.

Pánty umožňujú vyklopenie displeja o 180°, čo si isto v praxi nájde svoje výhody.

Notebook sa príjemne ovláda pomocou dostatočne veľkého touchpadu a klávesnica je dvojstupňovo podsvietená. Biela farba jej podsvietenia vzhľadovo dobre ladí s celou konštrukciou, intenzita by však potrebovala trochu zlepšiť. Aj na vyššom nastavení sa nám podsvietenie zdalo trochu slabé.

Honor MagicBook 14

Reproduktory sú umiestnené v spodnej časti a dosť ľahko si ich prekryjete, to je však pri takomto type prenosných počítačov pomerne bežný jav.

Konektivita Honor MagicBook 14

Možno ste si už na fotkách všimli, že na bokoch zariadenia nájdete dva klasické USB porty (presnejšie 1 x USB 2 a 1 x USB 3) a nechýba ani USB-C.

Honor MagicBook 14

Ako to pri ultrabookoch býva, eternetový kábel si tu nepripojíte, takže sa budete musieť spoliehať na zabudovaný modul Wi-Fi.

Na pripojenie externého monitora nájdete na ľavej strane port HDMI, takže aj v prípade, že potrebujete čosi odprezentovať či ukázať rodine fotky z dovolenky na veľkom televízore, nebudete mať problém.

Honor MagicBook 14

Konfigurácia

Hlavný pohon má na starosti procesor AMD Ryzen 5 3500 U, ktorý spolupracuje s 8 GB RAM. Notebook má teda dostatok výkonu pre Windows 10, všetko beží svižne a k jeho výkonu nemáme čo dodať. Jeho pomer s cenou notebooku je výborný.

Podľa verzie, ktorú si vyberiete si môžete zvoliť medzi úložiskom v podobe PCIe SSD s 256 alebo 512 GB kapacitou. Oboje určite postačí väčšine používateľov a znova poznamenáme, že pri koncovej cene modelu je to príjemne vyriešené a sme radi, že už nám výrobcovia nevnucujú dávno mŕtve 120 GB SSD.

Honor MagicBook 14

Pop-up kamera a Magic-Link 2.0

V časoch home-office a vzdialeného štúdia je zase praktická kamera, ktorá neuberá priestor na kryte displeja s tenkým rámikom. Dizajnéri Honor ju umiestnili do klávesnice a je typu pop-up. V praxi to znamená, že do nej ťuknete a vysunie sa, stlačíte ju a zasunie sa opäť do tela klávesnice.

Je to originálne, šikovné riešenie, nevýhoda je možno v tom, že vás zaberá kamera príliš zdola a tak budú vaši partneri v komunikácii asi obdivovať aj vaše chlpy v nose. To sa však dá doladiť a pre pointu trochu preháňame.

Napokon spomenieme Honor Magic-Link 2.0. Ponúka možnosť multitaskingu po prepojení notebooku a vášho smartfónu. Malo by to zjednodušiť presun obsahu medzi zariadeniami, zdieľanie aplikácií a podobne.

Píšeme “malo”, lebo sme nemali možnosť funkciu vyskúšať. Na jej využitie je potrebný podporovaný telefón HONOR či Huawei, ktorý sme po ruke nemali. (Konkrétne modely nájdete v zozname na tomto odkaze.)

Čítačka odtlačkov a výdrž akumulátora

Výdrž batérie je určite príjemná. Výrobca sľubuje 10 hodín, a to je asi dosiahnuteľné len pri maximálnom šetrení, ale pravdepodobne sa budete pohybovať medzi piatimi a desiatimi hodinami, nech už ho budete zaťažovať akokoľvek. Palec hore.

Pri testovaní sme mali neustále pocit, že výrobca mieri model vyslovene na študentov. Rozmermi a hmotnosťou sa hodí na prenášanie a aby vám nikto nestrkal nos do vašich záležitostí, nájdete tu čítačku odtlačkov prstov. To však ocení isto nielen študent.

Práve študentov však upozorníme: Ak by ste ho chceli na hry, na to zabudnite, na to nie je model vôbec určený. Grafika Radeon Vega 8 nie je herná.

Verdikt Honor MagicBook 14

Honor MagicBook 14 sa nám celkovo testoval príjemne. Oceňovali sme hlavne jeho kompaktnosť a ľahučkú konštrukciu. Výrobca nezabudol na dobrú konektivitu, škoda, že Magic-Link 2.0 funguje iba s vybranými modelmi smartfónov. Výkon a svižnosť chodu určite ocení každý používateľ, no podľa nás sa model ideálne usadí hlavne v rukách študenta, ktorý potrebuje za ľudovú cenu ultraprenosný notebook.

Hodnotenie: 91%

Ocenenie Top Produkt - TechGuru.sk

Ocenenie udeľujeme hlavne za kompaktnosť a elegantný dizajn.

Výhody:

  • kompaktná konštrukcia
  • hliníkové šasi
  • ultranízka hmotnosť
  • elegantný dizajn
  • slušné parametre
  • pop-up kamera
  • dobrá výdrž batérie
  • vynikajúci pomer cena/úžitok

Nevýhody:

  • nízka intenzita podsvietenia klávesnice
  • nerovnomerné podsvietenie displeja
  • kamera umiestnená nízko

Parametre: švtorjadro AMD Ryzen 5 3500U 3,7 GHz, 8 GB DDR4 dvojkanálová RAM, grafická karta Radeon Vega 8, PCIe NVME SSD 256 GB/512 GB, Bluetooth 5.0, kompatibilný s Bluetooth 4.2, Bluetooth 2.1 +EDR, čítačka odtlačkov prstov, pop-up webová kamera, Magic-link 2.01, hmotnosť 1,38 kg, výška : 214.8 mm, šírka : 322.5 mm, hĺbka : 15.9 mm2, Windows 10

Cena: 599 € / 15 990

Notebook na recenziu poskytla spoločnosť Honor.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár