Slovensko skončilo na 30. mieste v prieskume DQL

Digital Quality of Life Index 2020

Prieskum DQL (Digital Quality of Life) sa koná každoročne pomocou spoločnosti na ochranu súkromia Surfshark. Výskumníci v ňom merajú kvalitu, dostupnosť a bezpečnosť internetu v danej krajine. Tento rok skončilo na prvom mieste Dánsko a Slovensko je na 30. priečke. Zároveň sa zistilo, že máme jeden z najlacnejších internetov vo Východnej Európe.

COVID-19 mal podľa prieskumu veľmi závažný dopad na stabilitu internetu. 49 z 85 krajín zažilo poklesy v mobilných a 44 v širokopásmových rýchlostiach vzhľadom na prácu z domu. Ďalej sa zistilo, že 7 z 10 krajín s najvyššou digitálnou kvalitou života sa nachádza práve v Európe.

Veľké rozdiely sú aj v dostupnosti internetu. Ľudia v 75% z preskúmaných krajín musia pracovať ťažšie ako globálny priemer, aby si internet mohli dovoliť.

DQL 2020

Technologický pokrok každej krajiny a online zážitok používateľa majú jasné spojenie s ekonomickým potenciálom krajiny a celkovým blahobytom obyvateľstva. Aby sme túto spojitosť vysvetlili, pokračujeme v našom každoročnom prieskume Digital Quality of Life, ktorý skúma viaceré faktory ovplyvňujúce online zážitok ľudí,

vysvetľuje Dom Dimas, hlava prieskumu DQL spoločnosti Surfshark.

Prieskum sa snaží prehliadnuť súčasný stav digitálnej predprípravy krajín a vytvoriť akýsi základ na hlbšiu konverzáciu riešení.


Zaujímajú ťa čísla? HONOR zaznamenal 32% medziročný nárast predajov


Najlepšie umiestnené krajiny

Výskumníci zistili, že najkvalitnejší internet majú v Singapure, Švédsku a Holandsku, no najlacnejší zas v Izraeli, Kanade a Azerbajdžane. Spojené kráľovstvo, Francúzsko a Litva sú krajiny s globálne najlepšou elektronickou bezpečnosťou a Singapur, Spojené štáty americké a znova Spojené kráľovstvo vedú v pokroku elektronických služieb vlády. Spojené arabské emiráty, Švédsko a Dánsko sú zasa globálny lídri v rozvoji elektronickej infraštruktúry.

Slovensko však v oblasti e-goverment zaostáva. Skončilo na 47. mieste, horšie, ako iné európske krajiny.

DQL 2020

Prieskum Digital Quality of Life ukázal, že žiadna z preskúmaných krajín neprekročila prah hodnoty 0.8 a žiadna z krajín sa nedostala do tretice najlepších vo všetkých kategóriách. Preskúmaných bolo 85 krajín a dokopy niečo cez 6,3 miliardy obyvateľov. Prieskum čerpal informácie z Organizácie Spojených národov, Svetovej banky, organizácie Freedom House, Medzinárodnej telekomunikačnej únie a ďalších verejných zdrojov.

Bližšie o prieskume sa dozviete na tomto odkaze.


Nenechaj si ujsť SÚŤAŽ: Videorecenzia reproduktorov Creative T100, ktoré môžeš vyhrať v našej Letnej súťaži s Creative!


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár