ASUS TUF Gaming A15 preview recenzia

ASUS TUF Gaming A15 preview recenzia titulka

Ak sledujete naše recenzie pravidelne, asi sa čudujete, že tentokrát prinášame preview. V ASUSe nám totiž na dlhšie zapožičali testovací notebook TUF Gaming A15, ktorý by mal byť mimoriadne odolný a zároveň herný.

Ide o tzv. inžiniersky kus, ktorý sa líši od “ostrého” a výrobca nám zakázal riešiť benchmarky práve z tohto dôvodu.

Asus TUF Gaming A15

Konfigurácia ASUS TUF Gaming A15

V konfigurácii, v akej sme testovali, model zrejme u nás nezoženiete. No tie, ktoré kúpite, sa budú líšiť len minimálne.

ASUS TUF Gaming A15 preview recenzia

V duchu aktuálneho trendu ústupu procesorov Intel má hlavný pohon na starosti CPU od AMD, konkrétne 8-jadrový Ryzen 7 4800H v spolupráci s 32 GB RAM (ostrá verzia má 16). Ako úložný priestor slúži SSD s kapacitou 1 TB a grafická karta NVIDIA RTX 2060 sa stará o herný výkon.

Dizajn a konštrukcia

Ide o 15″ model, takže nepatrí medzi tie najľahšie, ale na to, že máme v ruke herný stroj, je hmotnosť prijateľná. Možno má na tom podiel plast, z ktorého je vyrobená spodná časť, kovový je iba vrchný kryt displeja.

Dizajnéri vytvorili vzhľad, ktorý pôsobí agresívne, no zároveň aj trochu elegantne. Jednotlivé ostré línie a spodný kryt v tvare včelieho plástu dávajú najavo, že sa s notebookom možno predvádzať na herných eventoch. No logo TUF Gaming a imitácia skrutiek v tmavosivom kryte displeja pôsobia skôr sebavedomo v otázke výkonu, ako okázalo.

Zaujala nás klávesnica, ktorá má numpad a hrá všetkými farbami, takže si môžete zvoliť farbu a intenzitu podsvietenia. No nielen to, sú tu aj rôzne efekty, takže ak chcete, bude podsvietenie pulzovať, blikať či inak machrovať pred obecenstvom.


Nenechaj si ujsť našu SÚŤAŽ o HiFi repráky: Creative T100 


Skúsenosti z testovania

Užívali sme si vysoký výkon modelu a aj keď nemáme dovolené povedať vám presné čísla, asi nikto nebude mať nič proti, keď povieme, že má notebook parádny herný výkon.

Grafika nádherne stíha aj náročné hry v plných detailoch na FullHD vo vysokých, bližšie nešpecifikovaných, frameratoch. 😉 Displej má navyše 144 Hz, takže vysokú obnovovaciu frekvenciu aj využijete.

V praxi sa nám trochu nepozdávali neveľmi sýte farby displeja. Je však možné, že ostrá verzia má celkom iný zobrazovací panel. Chladenie patrí medzi naozaj hlučné a zvuk ventilátorov neznel vôbec kultúrne. To je však pravdepodobné, že šlo len o chybu inžinierskeho kusa.

ASUS nám zapožičal čisto nový kus, takže sme si batériu používaním naformátovali a vydržala asi 3-4 hodiny bežnej práce (čiže nie vysokej záťaže). To je podľa nás stred, ani veľká výdrž, ani primalá, aj keď sľubovaných sme mali 6 hodín.

Zvuk a chladenie

Zvuk je na tom dobre, no pravdepodobne budete aj tak používať slúchadlá, keďže je chladenie hlučné. Trochu nám tiež vadilo, že jeden z prieduchov vedie teplo na pravú stranu, kde má asi väčšina používateľov ruku na myši. Au!

Chladiaci prieduch fúka na ruku používateľa, ak ju neumiestni ďalej.

Čo sa však týka efektivity, hlučnosť je vykúpená dobrým chladením a notebook sa nemusíte obávať položiť na citlivé povrchy, neprehrieva sa.


Už odoberáš e-mailové novinky TechGuru NEWS?


Verdikt ASUS TUF Gaming A15 FA506IV

S vyrieknutím verdiktu sme v tomto prípade opatrní a radšej nehodnotíme ako zvyčajne. Šlo o testovanie inžinierskeho kusa, ktorý sa odlišuje od ostrej verzie, ktorú kúpite v obchode. Zopár drobností sa nám nepozdávalo, no všetko bolo vykúpené veľmi vysokým výkonom v hrách. Konštrukcia je odolná, netrieskali sme do nej kladivom, no bolo to vidno napríklad aj v otázke prachu a nečistôt. Cena nie je práve najnižšia, no za svoje peniaze dostávate naozaj výkonný, štýlový a odolný notebook v jednom.

Kód konfigurácie: FA506IV-HN186T

Cena: 1 549 EUR (cca 40 722 Kč)

Notebook zapožičala spoločnosť ASUS.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár