Robotický pes Samsung M-1 by sa uplatnil ako strašiak

Ten nadpis sme mohli mať aj miernejší, ale videli ste už fotky? Toto stretnúť na ulici, tak si mnohí z nás cvrknú (alebo aj horšie) do textilu. Samsung prišiel s robotickým psom M-1, ktorý vyzerá ako vystrihnutý zo sci-fi hororu.

Isto nie je ľahké vymyslieť dizajn, ktorý by vyhovoval každému a v robotike treba myslieť v prvom rade na praktickú stránku. Takže keď vymýšľate nehumanoidného štvornohého kamaráta, asi budete myslieť hlavne na jeho stabilitu, plynulosť pohybu, umelú inteligenciu a schopnosť zvládnuť aj ťažší terén či schody.


V Ázii už robotických psov Spot aj reálne nasadili. Viac sa dozvieš v tomto článku.


Nuž… ale nemusel by ani evokovať čosi desivé. Ako aj v článku vyššie, opäť pripomenieme epizódu populárneho seriálu Black Mirror, ktorá v mnohých divákoch vytvorila možno až fóbiu z budúcich robotických asistentov pripomínajúcich štvornohé zvieratá.

Najlepší priateľ človeka? Samsung M-1! Alebo nie… ?

Zvyčajný význam robotického psa by mal byť v napodobnení tých reálnych správaním a užitočnosťou, napríklad štekaním pri narušení bezpečnosti obydlia. M-1 od Samsungu sa to určite darí v oblasti zastrašovania potenciálneho narušiteľa, ale skôr vzhľadom. Namiesto hlavy má robot displej, ktorý má ukazovať emócie.

Má byť úplne autonómny, takže aj schopný naučiť sa nové triky. Či už budete chcieť, aby aportoval (bez robotickej papule to asi veľmi nepôjde, no môže naháňať loptičku) alebo prišiel na zavolanie. Po dlhšej dobe vás na hru vyzve aj sám a vraj by mal ovládať veci, ktoré skutočný pes nedokáže. Otázka znie, či budú stáť za to.

Štvornohý M-1 má končatiny pokryté materiálom na báze silikónu, ktorý má byť údajne flexibilný aj odolný. Čo pri pobiehaní vonku bude nepochybne potrebné.


Už si sa zapojil do našej Letnej súťaže s Creative o reproduktory T100 v hodnote 110€? Nie?! Tak šup na tento odkaz na Facebook


Kedy má robot prísť do reálneho použitia, či nejde len o koncept a koľko by mal stáť, zatiaľ nevieme. Ak sa to dozvieme, budeme vás informovať.

Robotický pes Samsung M-1

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár