Facebook sa zbláznil! Preháňa to s korektnosťou

Facebook sa zbláznil! Preháňa to s korektnosťou

VAROVANIE! Tento článok vás môže naštvať. Možno ste si všimli, že Facebook v poslednom čase sprísňuje kontrolu obsahu. Iste, najväčšia sociálna sieť je plná balastu, falošných správ, agresie a iného nevhodného obsahu. Treba s tým niečo robiť. Podľa nás to však zašlo priďaleko.

Veríme, že je Facebook ako spoločnosť pod veľkým tlakom zo strany politikov a úradov. V minulosti už čelil množstvu žalôb, regulácií a opatrení. Zakladateľ Mark Zuckerberg dokonca vypovedal pred Kongresom Spojených štátov.

V poslednej dobe sa s tým firma ani netají, že vyhlásila vojnu politickej nekorektnosti, nenávisti voči akýmkoľvek menšinám a falošným správam. To je dobré a to treba podporovať.

Musí sa to však robiť s rozumom a v správnej miere, a to sa podľa nás nedeje.

Ako funguje cenzúra na Facebooku

V prvom rade treba vysvetliť, že vždy keď dostanete na tejto sociálnej sieti ban alebo varovanie, nemôže za to iba ľudský faktor. Na kontrolu príspevkov sa využívajú externé firmy, ktoré najímajú kontrolórov. Pri množstve príspevkov, ktoré musí denne sieť pojať je však nemožné všetko skontrolovať manuálne, aj keby kontrolórov boli milióny.

Takže sa využíva aj umelá inteligencia, ktorá sa snaží detegovať škodlivý obsah a zároveň ho obmedzovať (zobrazí sa menšiemu množstvu ľudí, ak ide o falošné správy) alebo vyhľadávať jeho ďalšie výskyty.

V oboch prípadoch je to na posúdení človeka či stroja, či je váš príspevok v poriadku. A tu narážame na problém – nevieme, aké sú interné predpisy v spoločnosti, no v poslednej dobe sme si všimli, že sa rozdávajú postihy na základe kľúčových slov.

Stačí ak použijete slovo, ktoré kdesi niekto označil za nevhodné a je jedno v akom kontexte ho použijete, môžete očakávať ban.

Facebook sa zbláznil

To znamená, že sa pomaly prestáva posudzovať kontext. Nemôžete sa vyjadriť ani obrazne či citovať niekoho iného, pretože za to budete postihovaní. Proti rozhodnutiu sa môžete odvolať, no väčšinou bude tím Facebooku na svojom podivnom rozhodnutí trvať.

Dvojitý meter

Popri tom “úžasnom” boji za korektnosť je tiež úsmevné, ako Facebook používa dvojitý meter. Pokiaľ zverejníte obrázok, na ktorom sú prsia aj s viditeľnými bradavkami, posudzuje sa, či sú ženské alebo mužské. Ženské bradavky sa nesmú zobrazovať, mužské sa môžu. Áno, je to až takéto absurdné a sieť vás na to doslova upozorní.

Nehovoriac o tom, že na kráse nahého ľudského tela nie je nič škodlivé. Pochopiteľne, že väčšine populácie nevyhovuje, ak budú jej deti vystavené zobrazovaniu sexuálnych aktivít, aby sa vyhli ich zvedavým otázkam. Na druhej strane Facebook má pravidlo, podľa ktorého deti do 13 rokov na jeho stránkach nemajú čo hľadať… A cenzurovať napríklad aj umelecké diela či vtipy pre nahotu je podľa nás choré.

Čo je ešte zaujímavejšie, k násiliu sa sieť stavia oveľa tolerantnejšie, ako k nahote. Na vlastnej koži sme sa viackrát presvedčili, že nahlasovať príspevky, na ktorých je na človeku či zvierati páchané násilie, je väčšinou zbytočné.

Príde vám odpoveď, že “ste urobili dobre, že ste príspevok nahlásili, ale neporušuje Normy komunity”. Nabudúce teda už nič nenahlásite, len pokrčíte ramenami a povzdychnete si nad nespravodlivosťou sveta.

Čo to znamená pre budúcnosť

V praxi to znamená hlavne tri veci:

1. Ľudia, ktorí sa cítia utláčaní, budú mať v prostredí Facebooku – dúfajme – príjemnejšie prostredie. To je to pozitívum, za ktoré isto treba bojovať. Fenomén modernej doby je rozsievať nenávisť a zakončiť to formulkou “môj názor”, akoby to čosi menilo na fakte, že ste hovoriaca kopa hnoja. Extrémizmus nie je názor a nezaslúži si priestor, nech už diskriminuje rasu, pohlavie či iné aspekty.

2. Sloboda slova dostáva na frak. A teraz nemyslíme slobodu slova, ktorú si neustále berú do úst extrémisti, keď sa snažia presadiť svoje choré, skutočne diskriminačné myšlienky. Máme na mysli obyčajného človeka, ktorý už nemôže vyjadriť svoj názor slobodne a naplno. Stačí, aby s niečím nesúhlasil alebo použil slovo, ktoré sa v bežnej reči používa, no niekto ho považuje za urážlivé a môže očakávať sankciu.

3. Nevhodný a škodlivý obsah si nájde iné cesty.

Preto tvrdíme, že sa Facebook zbláznil. Z anarchie postupne prechádza na režim prísnej diktatúry. Mal by sa viac zamerať na extrémistické skupiny, ktoré si vymieňajú svoj obsah, než na obyčajných bežných neškodne konverzujúcich ľudí. Viac posudzovať kontext, či šlo naozaj o škodlivé vyjadrenie a menej “visieť” na kľúčových slovách.

Aj to, že sa pristúpilo k posudzovaniu príspevkov v skupinách, ktoré sú nastavené ako súkromné, považujeme za dvojsečnú zbraň. Na jednej strane sa tak bráni aj v podstate neškodnému obsahu, lebo by potenciálne kdesi niekoho mohol urážať (na čo potom do takej skupiny ten urážlivý človek lezie, všakže?). No na druhej strane to azda zastaví tých uchylákov a maniakov, čo zdieľajú skutočne nebezpečné materiály.

Ľudia sa chcú hádať a vyhľadávajú konflikty

Keď už sme tú tému nahryzli, dokončíme ju. Je pravda, a to nie je chyba Facebooku, že ľudia sa od nástupu krízy s koronavírusom trochu zmenili. Sú akýsi viac podráždení a mnohí vyslovene vyhľadávajú konflikty. Hádajú sa za hlúposti, vymýšľajú si zámienky ku konfliktom a bojujú vo virtuálnych bojoch, ktoré by tam bez ich paranoje ani neboli. Chcú nájsť niečo čo ich uráža a uraziť sa.

Máme pocit, že to vytvára tlak nielen na Facebooku, ale na celom internete. Každý sa snaží tejto podráždenej časti populácie vyhovieť, a práve to smeruje k prehnanej cenzúre a snahe o politickú korektnosť za každú cenu.

Záver

Treba povedať aj to, že ide o súkromnú spoločnosť a dožadovať sa akejkoľvek regulácie jej činnosti je nezmysel. Bez ohľadu na jej veľkosť a rolu v spoločnosti. Takže keď sa vedenie rozhodlo, že chce mať zo siete prísne kontrolované prostredie, v ktorom najviac rozruchu spôsobí ženská bradavka, ale obrázok napríklad mučenia šteniatka či zaživa zjedenej chobotnice je OK, majú na to úplné právo. My však máme právo nesúhlasiť a protestovať.

Je celkom možné, že za tento článok nás bude takisto sieť postihovať, ale nám to nevadí. Pravda odznela a ak s nami bude ľud súhlasiť, bude článok zdieľať. Takže ako sa vraví “Sdielajťe praudu kím nesmažú!!1!” 🙂

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár