Adventúra Polda 7 vyzbierala viac ako milión korún

Adventúra Polda 7 vyzbierala viac ako milión korún

Starší hráči si isto spomenú na klasickú českú adventúru Polda s podtitulom “…aneb s poctivostí nejdřív pojdeš” z roku 1998. Popri sérii Horké Léto možno konštatovať, že na našom a českom trhu šlo v tých časoch o popredné adventúry. Napriek popularite iných žánrov, ktoré adventúry zatlačili kdesi do úzadia to Polda dokázal a prežíva dodnes.

V roku 2014 sme sa dozvedeli, že po dlhšej prestávke po uvedení piatej hry (Polda 5 vyšiel v roku 2005 a 6ka až v r. 2014) sa séria vráti na naše displeje so šiestym pokračovaním. Bola to skvelá správa a aj keď nás subjektívne nový diel nebavil až tak ako tie minulé, stále držíme oba palce hore. Najskôr si však zaspomíname, aby ste vedeli, prečo by aj vás mohla potešiť správa o siedmom pokračovaní.

Polda, aneb s poctivostí nejdřív pojdeš

V 90. rokoch boli v našich končinách adventúry mimoriadne populárny žáner. Hlavne point&click adventúry bez 3D grafiky, kde ste sa pohybovali z jednej takmer nehybnej scény do druhej, zbierali a používali predmety a odmenou bol pokrok v príbehu.

Adventúra Polda 7 vyzbierala viac ako milión korún
Takto vyzeral prvý Polda

Tieto hry väčšinou nevyžadovali výkonný počítač (vtedy získať výkonný počítač bolo o čosi náročnejšie ako dnes) a všetky sľubovali hodiny a hodiny zábavy. Tá bola založená hlavne na špecifickom humore, ktorý by sa vprípade lokálnych titulov často asi ani nedal preložiť do iných jazykov ako slovenčiny a češtiny.


Mohlo byť a zaujímať: Video DOOM Eternal 4K na špičkovej grafike GeForce RTX 3080


Tu poznamenáme, že hodnotenia renomovaných herných médií neboli sérii Polda mimoriadne naklonené. Najčastejšie sa hodnotenia pohybovali medzi 60-70%, no hráči rozhodli, hru majú radi a hotovo.

Nie veľmi inteligentný a nie veľmi šikovný polda Pankrác si získal ich hráčske srdcia riešením policajných prípadov, ktoré boli naozaj netradičné. Od klonovania ľudí cez cestovanie časom v Poldovi 4 až po ukradnutie zoznamu víťazov Oscarov v zatiaľ ostatnej časti série.

Polda 4 bol o cestovaní časom

Profesionálny dabing Luďka Soboty v role Pankráca a ďalších známych českých hercov dodal hre unikátnu atmosféru. Práve na tú sa azda môžeme tešiť aj v siedmom pokračovaní. Veríme, že sa zachová tiež špecifický humor, ktorý možno neosloví každého, no zjavne má svoju fanúšikovskú základňu. Autor tohto článku dodnes spomína na scénku v Poldovi 5 s prakticky infantilnou slovnou hračkou, ktorá však v tej situácii vyvolala úsmev. Pankrác sa mal dostať cez strážcu priechodu, ktorý na neho vybafol “Stát!” a polda na to “Česká republika, proč se ptáte?”. 🙂

Mobilný Polda

Pokiaľ si chcete hru vyskúšať, dnes je už možné väčšinu série zadrviť aj na mobile či tablete s Androidom. V obchode Play nájdete celú sériu Polda a druhý diel je dokonca dostupný aj v angličtine pod názvom Awesome cop. Len upozorníme, že zadarmo si možno zahrať vždy iba úvodnú časť a následne si treba zaplatiť. Nejde však o nič drahé, preverili sme cenu prvého dielu a je to 79,99 Kč, čiže približne 3 eurá.

Adventúra Polda 7 vyzbierala viac ako milión korún
Polda 6

Ak vlastníte zariadenie od Apple, nemusíte klesať na duchu. Séria Polda je dostupná okrem piateho dielu aj v App Store.

Polda 7 vznikne vďaka crowdfundingu

Petr Svoboda, ktorý sa stal šéfom vývoja od šiesteho dielu série tvrdí, že verejnému zbieraniu peňazí cez crowdfunding na HitHit neveril. Napokon bol však príjemne prekvapený, keď sa Polda 7 stal jednou z najúspešnejších kampaní v Česku.

Vývojári si dali za cieľ vyzbierať 400 000 Kč, vedeli pritom, že to nebude stačiť. No nakoniec sa vďaka nostalgicky verným a možno aj novým fanúšikom vyzbieralo až 359% tejto sumy. To je pôsobivých 1 437 011 Kč (cca 54 266 €). Prispelo presne 1 208 ľudí a to stačilo na to, aby sa vývoj hry stal celkom reálnou vecou a rozbehol sa naplno.

Polda 6
Polda 6

O priebehu kampane nás informoval moderátor Jarda Klátil z PRD News na YouTube v spolupráci s Petrem Svobodou. Mimochodom, PRD je skratka z Police Risk Detective. 🙂

Medzi balíčkami, ktoré si prispievatelia mohli vybrať bola napríklad aj zberateľská soška Pankráce v limitovanej edícii, možnosť stať sa vedľajšou postavou podľa vlastného výberu priamo v hre pomocou jej nadabovania, účasť na pizza párty s autormi, tričká, karty a ďalšie odmeny. Ak by ste si boli zvolili ten najvyšší balíček za 49 999 Kč (cca 1 887 €), stali by ste sa plnohodnotnou postavou v hre aj vo svojej vlastnej podobe (resp. ako karikatúra).

soška Polda


Tip na zaujímavý článok: Návrat do školy s notebookmi ASUS VivoBook


O čom bude Polda 7?

Zatiaľ toho nevieme veľa. Pozrieme sa na Celebritycon, čo má byť udalosť, kde sa stretnú najväčšie celebrity sveta. Budeme tam riešiť záhadu akéhosi zvláštneho mimozemského stroja a to je všetko. Viac sme sa zatiaľ nedozvedeli, okrem toho, že hra má uzrieť svetlo sveta v septembri 2021, takže si ešte rok počkáme.

Scenár Polda 7 bol hotový už od roku 2015, no pokračovaniu chýbalo prefinancovanie. Zdá sa, že crowdfunding bol správna voľba, keďže sa potrebné peniaze vyzbierali v priebehu niekoľkých dní.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár