Deti by zarobili tisíce eur za ajťácku pomoc rodičom

Deti by zarobili tisíce eur za ajťácku pomoc rodičom

Množstvo rodičov má s technológiami problém. Často nejde len o počítač či telefón, ale aj o úkony, ktoré treba vykonávať online a nástroje, ktoré používajú v práci či v podnikaní. Koho si zvyčajne zavolajú na pomoc ako prvého? No predsa svoje deti!

Spoločnosť Prolifics Testing vykonala prieskum na vzorke 2 664 teenagerov vo veku od 13 do 18 rokov. Vzala pritom do úvahy úlohy, s ktorými najčastejšie pomáhajú deti svojim rodičom a koľko hodín pri tom strávili za posledných 12 mesiacov (september 2019 až august 2020).

Následne prepočítali, koľko by na tom deti zarobili, keby šlo o reálnu pomoc ajťákov, ktorí sa týmito činnosťami živia. Čerpali pritom zo známeho servera UpWork.com.

Čo sa zistilo?

Deti najčastejšie pomáhajú rodičom so sociálnymi sieťami. Do toho spadá nahrávanie fotiek, videí, pomoc so zdieľaním príspevkov a používaním hashtagov. Teenageri strávili za posledný rok priemerne 32 hodín vysvetľovaním týchto súvislostí a keby za to mali byť platení, privyrobili by si až 562, 56 €.

Ďalšia činnosť, s ktorou dospelí často potrebujú pomoc je práca s e-mailom. Teenageri trávia v priemere 29 hodín ročne pomáhaním s posielaním hromadných e-mailov, radami o práci s prílohami, tvorbou skupín kontaktov, plánovania správ a radia tiež s úpravou vzhľadu e-mailov. Na trhu freelancerov sa za to účtuje úctyhodných 751,68 €.

Deti by zarobili tisíce eur za ajťácku pomoc rodičom

Na treťom mieste tróni úprava videí. Pri pomoci s týmto orieškom trávia deti 27 hodín ročne. Pomoc pritom zahŕňa okrem jednoduchých činností strihu aj synchronizáciu zvuku s obrazom a pridávanie hudobných podmazov. keby si na to rodičia museli volať profíka, zaplatili by údajne 572,60 €.

Napokon spomenieme, že rodičia vyhľadávajú pomoc svojich potomkov aj pri predaji predmetov na online službách ako eBay či Facebook marketplace. Mládež pritom pomáha s tvorbou popisov, filtrovaním vyhľadávania, skúmaním kľúčových slov a úpravou fotiek. Tieto služby zvyčajne stoja 12,76 € za hodinu, takže pri 18 hodinách ročne strávených touto činnosťou by detváky zarobili 229,68 €.

Čo ešte hovoria čísla

Podľa spomínaného prieskumu by teenager mohol zarobiť poskytovaním IT pomoci svojim rodičom ročne priemerne až 4 567,91 €. A to už znie ako veľmi slušné vreckové. Firma sa detí spýtala tiež na to, s ktorými činnosťami ich rodičia potrebujú pomôcť najčastejšie. Dopadlo to takto:

  1. Nastavovanie videočetu cez Zoom/Skype – 67 %
  2. Generovanie odkazu s pozvaním pre ostatných na konkrétne stretnutie cez Zoom/Skype – 64 %
  3. Umlčanie zvuku počas stretnutia cez Zoom/Skype – 59 %
  4. Vypínanie a zapínanie kamery v rovnakej situácii – 55 %
  5. Nastavenie hromadného videohovoru cez WhatsApp – 52 %
  6. Nastavenie konferenčného hovoru na smartfóne – 48 %
  7. Nastavenie skupinového četu na WhatsApp – 43 %
  8. Posielanie textovky viac ako jednému prijímateľovi – 40 %

Pozor, je to dvojsečná zbraň!

Aby ste hneď nebežali za svojimi rodičmi s registračnou pokladňou v ruke a výkrikom “Mama, ja som TechGuru! Zaplať mi!”. Treba dodať, že keby vám oni predložili účet za bývanie, jedlo a ďalšie veci, asi by ste rýchlo stíchli. 🙂

Zdroj: prolifics-testing.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár