Playstation 5 sa ešte nepredáva a už je vypredaná

Playstation 5 sa ešte nepredáva a už je vypredaná

Fanúšikovia hernej konzoly od SONY zrejme čakali na to, kedy si budú môcť novú Playstation 5 predobjednať. Či už ste trpezliví alebo nie, ak sa vám nepodarilo predobjednávku uskutočniť, budete si musieť počkať.

Netrvalo to ani 24 hodín

Hneď po oficiálnom ohlásení príchodu konzoly na trh a jej parametrov začali poprední svetoví predajcovia prijímať predobjednávky. Problém však nastal už v priebehu niekoľkých minút. Napriek tomu, že sa údajne SONY zásobilo viac ako pri uvedení PS4, nestačilo to.

Špekulovalo sa o tom, že sa prvá várka konzol znižovala z 15 miliónov na 11 miliónov kusov. No to podľa výrobcu nebola pravdivá informácia. Nech už to bolo akékoľvek číslo, predajcovia odporúčajú skúsiť to znova v deň uvedenia na trh. To má byť 19. november 2020, no podľa niektorých nemenovaných predajcov na slovenskom a českom trhu sa nepredpokladá, že by ďalšie zásoby Playstation 5 mohli prísť skôr ako vo februári 2021.

Playstation 5 sa ešte nepredáva a už je vypredaná

Prečo je taký enormný záujem o Playstation 5?

Nuž, aj aktuálna PS4 bola v očiach používateľov oveľa úspešnejšia, než konkurencia. O tom ste sa mohli dočítať aj v tomto článku, kde spomíname aj konkrétne čísla. Dalo sa teda predpokladať, že rovnako pri novej generácii bude spočiatku obrovský záujem, aj keby eventuálne Xbox neskôr konkurenčný boj vyhral.


Tak toto ťa dostane: Ubisoft sa ospravedlnil za hrnčeky s uškom vo vnútri


Pravdepodobne najviac láka používateľov možnosť zahrať si hry v rozlíšení 4K až na frekvencii 120 Hz, a pritom zachovanie úplnej spätnej kompatibility. Na PS5 si teda zahráte aj tituly z PS4. Procesor novej konzoly AMD Zen 2 je osemjadrový a jeho maximálna frekvencia je 3,5 GHz. K tomu 16 GB RAM GDDR6 a grafika s výkonom 10,28 TFLOPS, založená na architektúre RDNA 2 nenechá nikoho chladným.

Jadro grafiky pracuje na frekvencii 2,23 GHz a aby mohla konzola zdatne konkurovať PC, nechýba jej podpora ray tracingu a dokonca aj rozlíšenia 8K. Úložisko typu SSD s kapacitou 825 GB je síce fajn, ale pri požiadavkách moderných hier ho isto rýchlo zaplníte. Je tu však podpora externých diskov, takže to azda nebude až taká tragédia.

Playstation 5 sa ešte nepredáva a už je vypredaná

Koľko tá “sranda” stojí?

Asi si už chystáte obličky na predaj, no tu vás hneď zastavíme. Štandardná verzia Playstation 5 stojí 499 € a digitálna 399 €. Takže to nie je nič, čo by si obyčajný smrteľník nemohol dovoliť.


Čo si prečítať ďalej: Deti by zarobili tisíce eur za ajťácku pomoc rodičom


Rozdiel vo verziách je iba v prítomnosti optickej mechaniky. Štandardná PS5 má 4K UHD Blu-ray mechaniku pre tých, čo si potrpia na fyzické médiá. Ak však máte radi svoje účty na Steam, Uplay, GOG a podobne, možno vám postačí digitálna verzia. Ušetríte pri tom 100 €, a to už určite stojí za úvahu.

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár