Notebook: Na čo si dať pozor, aby prežil? Koľko stoja opravy?

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis

Každý z nás by bol najradšej, ak by mu jeho notebook slúžil od kúpy čo najdlhšie, no 20 ročné skúsenosti spoločnosti D.Media, s.r.o. ukazujú, že opak je pravdou. Zhrnuli preto pre vás zopár jednoduchých rád a tipov pred kúpou, počas jeho používania, ale aj dostupné riešenia v prípade vzniknutej poruchy, ktoré vedia vyriešiť.

Hoci notebook, ktorý ste si kúpili ešte pred vyše desiatimi rokmi dodnes funguje, nie je to už, bohužiaľ, pravidlo. Dôvod je principiálne jednoduchý a to, že z notebooku sa stal spotrebný tovar, ako je to u mnohých iných druhov elektroniky. Neprihliada sa proste pri jeho návrhu a výrobe na dlhú životnosť. Výnimkou sú samozrejme prémiové produkty, ktoré sú konštrukčne oveľa lepšie navrhnuté, ale ktoré samozrejme nesprávnym používaním, trpia rovnako.

Navigácia:ZakúpenieNesprávne používanieNajčastejšie poruchy a ich opravaZáver

Na čo si dať pozor pred kúpou

Ak nie ste dostatočne technicky zdatní a nerozumiete technickým parametrom, poraďte sa s vaším priateľom, či známym. Hoci tá „krásna červená“ alebo podobné dizajnové vychytávky predávajú, nepozerajte v prvom rade na dizajn! Stále platí, že nie je všetko zlato, čo sa blyští! Posudzovanie dizajnu by malo preto prísť na rad až po zhodnotení jednotlivých parametrov. Najmä preto, že na trhu nájdete najmä v nižších cenových kategóriách množstvo notebookov, ktoré „vyprázdňujú sklad“. Nemožno teda u nich vravieť o kvalite a už vôbec nie o spoľahlivosti…

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Kvalitný notebook spoznáte napríklad podľa podsvietenej klávesnice.

Ako to je v iných oblastiach, tak aj v tejto oblasti pevná konštrukcia zaručuje dlhú životnosť. Je dôležité pod touto skutočnosťou vnímať fakt, že by ste mali dať prednosť kompozitným materiálom, hliníkovým krytom a iným pevným materiálom. Najbežnejšie sa totižto stretnete s používaním plastu krehkej povahy. Takáto plastová konštrukcia totiž nedokáže ochrániť citlivé komponenty, ako sú napríklad displej alebo základná doska, natoľko, aby nedošlo k ich poškodeniu. Často sa stáva, že veľmi výkonné komponenty „odeté“ do lacných plastových konštrukcií strácajú hodnotu fatálnym poškodením. Je to hlavne veľmi dôležité, ak notebook často prenášate! V konečnom dôsledku je to asi ako keby ste si kúpili liter mlieka v priesvitnom igelitovom sáčku alebo plechovke… každý si hneď domyslí s čím zájde ďalej.


Prečítaj si tiež: ASUS ocenený ako top značka notebookov za rok 2020


V neposlednom rade je veľmi dôležité, aby ste si notebook kúpili od renomovaných výrobcov. Investujte radšej zopár eur viac, ako by ste potom investovali v prípade servisu oveľa vyššiu sumu. Stretávame sa však posledné roky s faktom, že nízka cenová kategória predstavuje riziko aj u renomovaných výrobcov a vyslovene nákup takýchto notebookov neodporúčame! Príkladom je nie tak dávno prijatý notebook na servis, ktorý bol síce od poctivého výrobcu, ale patril pri kúpe do cenovej kategórie do 300€. Ak prehliadneme fakt, že z krehkého plastu bolo všetko, čo byť mohlo, jeho stav pri bežnom používaní po 2 rokoch bol nasledovný – zlomený pánt a plasty okolo displeja, mechanicky poškodený harddisk, nefunkčná batéria a vadné pixely na displeji. Mali by ste sa preto poobzerať pri kúpe nového notebooku po modeloch s dolnou hranicou okolo 500€. Na druhej strane pri kúpe repasovaných notebookov s dolnou hranicou približne 400€.

Ako sa poškodzuje notebook nesprávnym používaním

Ak si samozrejme odmyslíme situácie, keď notebook spadne, vypadne, šmykne sa alebo ním niekto hodí v zápale zúrivosti (áno, aj to niektorí ľudia robia), je tu niekoľko vecí, ktoré si pri jeho používaní ani neuvedomujeme:

Nesprávne otváranie notebooku

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Zlomený pánt a prasknutý kryt z dôvodu nesprávneho otvárania.

Znie to možno ako nepodstatný detail, ale notebook by sme mali vždy otvárať uchytením krytu displeja za stred a nikdy nie zboku! Poviete si, že niečo to musí vydržať a že vám sa to určite nestane, ale opak je pravdou a opravy spojené s týmto úplne bežným zlozvykom siahajú neraz aj do 200€! Problémom je jednostranne namáhaná konštrukcia. Vzhľadom k tomu, či je používateľ viac „ľavicovo“ alebo „pravicovo“ orientovaný, presne na tej „jeho“ strane spôsobí hlavne popraskanie plastov. Následne aj zlomenie pántov, úchytov krytov a v neposlednom rade prasknutie displeja, čo je najnákladnejšia položka.

Poliatie notebooku tekutinou

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Poliatím poškodený konektor (vľavo) a bezchybný konektor (vpravo), ktorý mal „šťastie“.

Bohužiaľ, toto je najčastejšia a bežne aj najfatálnejšia chyba, ktorou prídete o záruku. Servis potom častokrát z dôvodu veľmi nákladnej opravy nemá zmysel. Stáva sa však, našťastie, vzhľadom od množstva rozliatej tekutiny, že to poškodí iba klávesnicu alebo touchpad a základná doska ostáva nepoškodená. Je však nesmierne dôležité aby ste poliaty notebook ihneď vypli a zaniesli do servisu! Tam ho rozoberú, vysušia a vyčistia – je to to jediné, čo vám v danej situácii zachráni notebook, ak už nie je neskoro.

Používanie notebooku v prašnom prostredí

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Prachom zanesené rebrovanie chladiča – chladič v tomto stave je takmer zbytočný.

Určite si mnohí z vás hneď predstavia dielne alebo priemyselné priestory… Je tu však okrem nich ešte jeden celkom bežný zdroj prachu a tým je „lenivosť používateľa“. Možno si pod tým predstaviť používanie notebooku na rôznych textíliách, ako sú deky, obliečky, koberce a podobne. Na tie sa notebooky bežne ukladajú pri používaní v ležérnejších polohách. Najideálnejšou podložkou pre notebook je však rovná tvrdá plocha ako je napríklad stôl alebo iný nábytok. Ten nezamedzuje prúdeniu vzduchu v notebooku a neuvoľňujú sa z neho tak vťahované prachové častice.


Možno ťa tiež zaujme: Ako vybrať slúchadlá?


Čo je však spojené s prachom? Prehrievanie komponentov základnej dosky z dôvodu nedostatočného alebo nepriechodného chladiaceho systému notebooku. Takmer vždy to spôsobí jej fatálne poškodenie! Je preto dôležité, aby ste mysleli na to, kde notebook najbližšie položíte. Ak už však máte sklony k leňošeniu, mali by ste ho zaniesť vyčistiť do servisu.

Najčastejšie poruchy a ich oprava

Keďže je bežných servisných úkonov hneď niekoľko, budeme sa ich snažiť následne stručne kategorizovať ako môžete poruchy najľahšie identifikovať:

Hlučný alebo náhodne sa vypínajúci notebook

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Výsledok zanedbanej údržby – na kameň vysušená pasta, ktorá má byť tekutá.

Je úplne bežnou praxou, že zanesením chladiča prachom a následným vysušením teplovodivej pasty na čipoch je v konečnom dôsledku nenávratne poškodená základná doska. Z dôvodu nedostatočného chladenia sa tak vyskytne veľmi nákladná oprava! Dá sa tomu však predísť ak spozorujete, že váš notebook je veľmi hlučný alebo, že sa vám spontánne vypína. Je to spôsobené tým, že notebook sa snaží zvyšovaním otáčok ventilátora znížiť teplotu komponentov. To sa mu však nedarí kvôli nepriechodnému rebrovaniu chladiča z dôvodu usadenej vrstvy prachu.

Následne ak teplota komponentov dosiahne kritickú hodnotu, notebook sa z bezpečnostných dôvodov vypne. Stáva sa však, že už ho funkčný nezapnete a základna doska je nenávratne poškodená. Čistenie chladiacej sústavy a jej samotný repas výmenou teplovodivej pasty a podložiek nie je možné vykonávať počas záručnej doby notebooku. Avšak po jej uplynutí je to veľmi dôležité ak chcete predísť fatálnemu poškodeniu. Takýto servisný úkon predstavuje sumu od 10€ do 30€ a je vysoko rentabilný oproti možným následkom zanedbanej údržby!

Rozbitý alebo nefunkčný displej

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Rozbitý displej – jediný dôvod, prečo by ste si na svoj notebook nemali sadnúť…

Že máte rozbitý displej dokážete posúdiť hneď jediným pohľadom, najmä ak dvíhate spadnutý notebook zo zeme a hodnotíte svoju nešikovnosť. Sú však aj situácie, keď displej nie je rozbitý, ale inými faktormi (nesprávne otváranie, výrobná vada… ) proste prestane fungovať. Je to najmä ak sa zobrazia nesúvislé pásy alebo obrazce, prípadne ak je celý displej vyplnený súvislou bielou plochou. Výmena displeja sporadicky predstavuje sumu od 50€ do 100€.

Displej funguje iba v jednej polohe

Tento jav je taktiež veľmi bežný a súvisí s poškodeným káblom, ktorý sa nachádza medzi displejom a základnou doskou. Polohovaním displeja preto ľahko určíte príčinu vášho problému. Výmena nie je nákladná a je bežne v cene od 30€ do 40€.

Displej je po zapnutí čierny

Ak sa vám na displeji vôbec nič nezobrazí, je to najčastejšie závada spojená so základnou doskou. Príčin je tu hneď niekoľko, a to ako chybná napájacia časť, tak aj veľmi časté vadné grafické čipy alebo procesory. Veľmi často tieto závady notebook dokáže signalizovať blikaním rôznych kontroliek.


Zapoj sa do našej súťaže o slúchadlá LAMAX Base 1!


Čo sa týka samotných úkonov, najmenej nákladná je výmena napájacieho konektora, pokiaľ nie je súčasťou základnej dosky. Jeho výmena predstavuje 10€ až 20€ avšak bežnejšie to je vadný RAM modul v cene 30€ až 40€. Dosť často sa vyskytuje vadný grafický čip, ktorého výmena nie je rentabilná a mení sa celá základná doska v cene opravy 80€ až 140€ v závislosti od úrovne modelu notebooku.

Zlomený pánt alebo polámané plasty

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Ulomený roh plastového krytu z dôvodu nadmerného opotrebovania.

Veľmi časté sú aj polámané/popraskané plasty alebo zlomené pánty displeja. Táto oprava sa vykonáva výmenou za nové komponenty a v prípade pántov predstavuje sumu od 20€ do 30€. Pri plastových krytoch je to od 40€ do 120€ v závislosti od úrovne notebooku.

Nefunkčná batéria alebo napájací adaptér

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis
Nefunkčné batérie – spotrebný materiál dnešnej doby.

To, že máte nefunkčnú batériu vám zvykne hlásiť notebook alebo si to všimnete sami, že ho proste bez napojenia do siete nezapnete. Stáva sa však, že problém nie je spôsobený batériou, ale samotným adaptérom, kde sa najčastejšie zlomí konektor alebo kábel rozhryzú naši štvornohí domáci miláčikovia. Výmena batérie sa sporadicky vykonáva na počkanie po objednaní adekvátneho modelu. Jej cena predstavuje sumu od 30€ do 60€ podľa kapacity a použitých článkov. Napájacie adaptéry je tiež možné aj opraviť výmenou kábla v cene od 10€ do 15€ alebo výmenou adaptéra za nový kus v cene od 20€ do 30€.

Nefunkčná klávesnica alebo touchpad

Ako sme spomínali vyššie, najčastejšou príčinou vzniku tejto poruchy je ich poliatie tekutinou. Stáva sa však, že komponenty nadmerným používaním odmietnu poslušnosť a je nutná ich výmena, keďže sa nedajú opraviť. Výmena touchpadu aj klávesnice prebieha niekedy v podobe jedného kusa a je sporadicky v cene od 30€ do 60€. Bežnejšie je to však osobitne od 20€ do 30€ za jednotlivý komponent.

Veľmi pomalý chod systému

Ak spozorujete, že váš systém je veľmi pomalý alebo, že má pridlhé odozvy a veľmi spomalené reakcie, je veľmi pravdepodobné, že váš harddisk je nadmieru opotrebovaný. Hoci je v dnešnej dobe snaha výrobcov inštalovať, novšie, SSD disky, ešte stále sa stretávame s klasickými harddiskmi. Tie sú založené na princípe čítania rotujúcej platne/platní a po zapnutí sa neustále točia. Prenášaním notebookov počas chodu sa preto veľmi poškodzujú. Tento jav je úplne bežný a je veľmi kritický v oblasti ochrany vašich dát. Preto ak spozorujete, že váš systém je veľmi pomalý, nechajte si ho u nás otestovať a prípadne aj vymeniť diskkým nebude neskoro! Poškodený disk totižto vo väčšine prípadov znamená stratu všetkých údajov! Jeho výmena predstavuje sumu od 40€ do 80€.

Notebooky – najčastejšie poruchy a ich servis

Záver

Touto cestou sme vám poskytli cenné informácie z 20-ročnej praxe servisu notebookov spoločnosti D.Media, s.r.o., ktorá sa momentálne mimo servisu zaoberá aj digitálnou veľkoformátovou tlačou.

Ak ste spoznali niektorú z uvedených porúch u vášho notebooku alebo by ste chceli vykonať údržbu, neváhajte spoločnosť kontaktovať a oni vám radi pomôžu. Kontaktné údaje a ďalšie informácie nájdete na webovej stránke – www.dmedia.sk.


Sleduj nás aj na Facebooku, Instagrame, YouTube a Twitteri.


O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár