Technológia, ktorá stojí za úspechom kasínových hier. Ako fungujú a dá sa na nich vyhrať?

Technológia, ktorá stojí za úspechom kasínových hier. Ako fungujú a dá sa na nich vyhrať?

Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa. V skutočnosti však každý hráč, bez ohľadu na to, čo hrá, túži zvíťaziť. Hranie v kasínach nie je výnimkou. Mnoho hráčov sa teda snaží zistiť, ako kasínové hry fungujú a ako v nich vyhrať.

Ako funguje online ruleta?

Na to, aby sme vôbec o výhre mohli uvažovať je potrebné vedieť, ako dané hry fungujú. V prípade rulety sa jedná o stolovú hru, ktorej základom je plátno s 37 číslami. Jedným z nich je aj číslo 0, v ktorom spočíva celý trik. Kurzy sú totiž nastavené tak, ako keby bolo na plátne iba 36 čísiel. Číslo 0 teda predstavuje pre kasíno tzv. House edge, čo si môžeme predstaviť ako formu provízie pre kasíno.

Samotné čísla ktoré v rulete padnú, sú generované náhodným generátorom čísiel. Je to počítačový program, ktorý zabezpečuje náhodnosť padnutých čísiel. Hráč má možnosť staviť si na rôzne kombinácie, napríklad na tretinu plochy, na párne a nepárne číslo, prípadne farbu. Taktiež je možné si staviť na samostatné číslo. V prípade, že si hráč staví na samostatné číslo a uhádne ho, vyhráva 36-násobok stávky. V prípade že staví na farbu a jeho stávka je vyhrávajúca, získava 2-násobok stávky. Rozličné stávky sa môžu aj kombinovať.

Technológia, ktorá stojí za úspechom kasíno hier

Akú rolu teda zohráva na rulete číslo 0? Predstavte si, že stavíte naraz na červenú aj čiernu farbu. V ideálnom prípade by ste nemali nikdy prehrať a vaša výhra by mala byť vždy rovnaká ako výška vkladu. Čo ak vám však padne 0, ktorá má zelenú farbu? Stávku v takom prípade prehráte. To isté platí pri stávke na pár / nepár, alebo pri stávke na tretiny.

Čo sa týka stávky na samostatné čísla, keďže je na plátne 37 čísiel, za uhádnutie konkrétneho čísla by ste mali získať výhru v podobe 37-násobku vkladu. Matematicky máte totiž šancu pri každom zatočený 1 k 37, že padne práve vaše číslo. Reálne však v prípade že padne číslo na ktoré ste stavili, získate 36-násobok výhry. Číslo 0 sa totiž do pravdepodobnosti pri výpočte výhry nezarátava.

Takto opísané pravidlá platia pre európsku ruletu. V prípade americkej rulety je na plátne číslo 0 až dva krát a tým pádom sa provízia pre kasíno ešte viac zvyšuje.

Dá sa teda na rulete dlhodobo vyhrávať? Na internete môžete nájsť viacero stratégií a ´´zaručene výherných´´ systémov ako vyhrať v rulete. Najznámejšie z nich sú Shaunov systém, Parlay stratégia, Fibonacciho systém a Martingale systém. Všetky tieto systémy však počítajú so šťastím, alebo sa iba snažia znížiť riziko prehry. Matematika sa totiž oklamať nedá. Výhra v rulete je založená na šťastí a kasíno bude mať vždy matematickú výhodu oproti hráčovi.

Ako je to v prípade hracích automatov?

Čo sa týka hracích automatov v online kasínach, tu je situácia pre hráčov ešte komplikovanejšia. Na tvorbe moderných hracích automatov sa v dnešnej dobe podieľajú tímy odborníkov. Okrem grafikov a herných dizajnérov sú to aj matematici. Ich úlohou je vytvoriť hry, ktoré sú zábavné a udržia hráčov hrať pokiaľ možno čo najdlhšie pri zachovaní matematickej výhernosti.

Aj hracie automaty podobne ako ruleta, fungujú na princípe náhodného generátora čísiel. Výherné zatočenia sú následne náhodne rozložené medzi množstvo zatočení. Z matematického hľadiska je dôležitý ukazovateľ teoretickej návratnosti hráčom, tzv. RTP (return to player). Ten sa vypočítava na veľké množstvo zatočení, napríklad na 100 000. Matematicky sú hry navrhnuté tak, že v prípade 100 000 zatočení, pri ktorých je každé zatočenie v rovnakej hodnote, je výsledná návratnosť hráčovi nastavená napríklad na 96%. To znamená, že ak začnete hrať na účte so sumou 10 000 eur a urobíte 100 000 zatočení po 0.1 eur, čo predstavuje celkový obrat 10 000 eur, na konci tohto cyklu budete mať na účte 9600 eur.

Ukazovateľ RTP však nie je počítaný na každého hráča zvlášť, ale je počítaný na konkrétny automat. Keďže na danom automate hrá počas spomínaných teoretických cyklov viacero hráčov, niektorí hráči môžu skončiť v pluse, napríklad na RTP 108%, zatiaľ čo iní hráči môžu ukončiť cyklus s RTP 90%.

Technológia, ktorá stojí za úspechom kasíno hier

V prípade hracích automatov sa dá v podstate povedať, že hráči hrajú proti sebe a kasíno si vždy zoberie len svoj stabilný podiel na obrate. Ak totiž je niekto na hraní automatov v pluse, musí byť zaručene iný hráč v mínuse. Tým sa zabezpečí dodržanie matematického nastavenia RTP hry.

Hrajte pre zábavu

Ak ste sa teda rozhodli zahrať si niektorú z hier v kasíne myslite na to, že kasíno má vždy určitú matematickú výhodu oproti hráčom. Hranie je teda potrebné považovať iba za formu zábavy a relaxu a nie za zárobkovú činnosť. To by sa vám totiž mohlo vypomstiť.

Čo týka samostatnej ponuky online kasín, začiatkom tohto roku spustili legálne svoje online kasíno viaceré stávkové spoločnosti pôsobiace na Slovensku. Pridali sa tak k štátnemu Tiposu, ktorý dovtedy mohol ako jediný prevádzkovať online kasíno na našom území. Ponuka slovenských online kasín je pomerne široká a je zameraná prevažne na hracie automaty. Nájdete v nich však aj niekoľko ruliet či kartových hier.

Článok vznikol v spolupráci s oficialnekasina.sk

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár