Bluetooth: moderné zariadenie so starovekým menom

Čo má spoločne staroveký kráľ Vikingov a moderná technológia Bluetooth? Viac ako si myslíte. Táto technológia bezdrôtovej komunikácie medzi zariadeniami je totiž pomenovaná podľa Haralda „Bluetootha“ Gormssona, panovníka, ktorý zjednotil staroveké Dánsko.

Bezdrôtová technológia Bluetooth pomaly ale isto nahradzuje kabeláž a stáva sa neoddeliteľnou súčasťou našich životov. Málokto však vie, že v sebe nesie aj kus histórie – konkrétne v mene. To nesie po starovekom vikingskom kráľovi Haraldovi „Bluetoothovi“ Gormssonovi (dánsky Harald „Blåtand“ Gormsen). Pýtate sa prečo? Tento významný muž bol panovníkom Dánska a Nórska približne v druhej polovici 10. storočia. Ako vieme, veľká časť Európy sa vtedy stávala kresťanskou.


Zapoj sa do našej súťaže o bezdrôtové slúchadlá LAMAX! Už zostáva iba niekoľko hodín!


Harald sa narodil kráľovi Gorm Starému a Thyre Dannebod. Kým jeho otec bol zástancom pohanského náboženstva, jeho mama pochádzala z územia dnešného Nemecka a bola kresťankou. Možno to bola jedna z hlavných hnacích síl toho, že sa mu ako vládcovi podarilo zjednotiť dánske kmene, nájsť medzi nimi spoločnú reč a nechať voľnú ruku šíreniu tohto nového náboženstva. Neskôr sa stal aj kráľom Nórska, nechal sa pokrstiť a započal tak novú kresťanskú éru v kraji.

Podoba kráľa sa zachovala na reliéfe z 13. storočia, zobrazuje jeho krst.

Za Bluetooth stojí Jim Kardach

Jeho prezývka „Blåtand“, teda Bluetooth, inšpirovala Jima Kardacha. Kardach je inžinier stojaci za vznikom a pomenovaním tohto vynálezu. Jeho víziou bolo vytvoriť technológiu, ktorá zjednotí komunikáciu rozličnej elektroniky podobne, ako to urobil kráľ Harald so svojimi poddanými. Podľa historických zdrojov je viacero verzií, prečo tento významný panovník dostal takúto prezývku. Jedna z nich tvrdí, že mal pokazený, odumretý „modrý“ zub.

„Harald zjednotil Dánsko a pokresťančil Dánov! Zdalo sa mi, že to bude dobré pomenovanie pre tento program,“ uviedol Kardach.

„V tom čase som tiež vytvoril slide v prezentácií s verziou kameňa s runovým nápisom, na ktorom Harald držal mobil v jednej ruke a notebook v druhej a keď sa tie runy preložili zneli: „Harald zjednotil Dánsko a Nórsko“ a „Harald si myslí, že mobil a notebook by mali plynulo komunikovať,“ dodal.

Toto zariadenie má v súčasnosti širokospektrálne využitie.

Bluetooth: moderné zariadenie so starovekým menom
Logo je vytvorené kombináciou runových písmen H a B podľa kráľa Haralda.

Vyvinul ho tím vedcov vo firme Ericsson Mobile v meste Lund v roku 1994. Bluetooth spadá do kategórie Personal Area Network a jeho aktuálna verzia je 5.2, a to už od 31. decembra 2019. Zväčša sa využíva na prepojenie bežnej používateľskej elektroniky ako notebook, smartfón, slúchadlá či reproduktor, no nájde využitie aj v medicíne, napríklad pri napájaní načúvacieho zariadenia.


Možno ťa zaujme: Panasonic SC-TMAX10 recenzia – svet audiozábavy v jednom


Zdroje: ancient-origins.net, Wikipedia, haraldgormssonbluetooth.weebly.com

Pridaj komentár