Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenzia

Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenzia

Do redakcie zavítala limitovaná edícia hernej myši SteelSeries Sensei Ten. Má názov Neon Rider a láka hlavne na výrazný dizajn, ktorý je venovaný hráčom CS:GO. Vlastne nielen to, láka tiež senzorom, ktorý má rozlíšenie až 18 000 CPI. A to nehovoríme o tom, že s príchodom Cyberpunk 2077 to bude skvelý vianočný darček.

Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenzia

Dizajn

Rozmerovo patrí model medzi trochu väčšie myši. Asi si ju nikto z vás nekúpi k cestovnému notebooku, s výnimkou hráčov. Pre tých je totiž zjavne určená a dĺžkou vyše 12 cm sa hodí do stredne veľkej či väčšej ruky.

Povrch je zaujímavý. Zdá sa hladký, a to nielen vo vrchnej časti, ale aj po bokoch myši. Napriek tomu však po uchopení dobre priľne k ruke aj prstom používateľa.

Hmotnosť nie je práve mušia (92 g), no pri rozmeroch 12,6 x 6,3 x 2,1 mm je to tak akurát.

Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenzia

Výrazný motív a bočný nápis Neon Rider sú čosi, čím môžete machrovať pred kamarátmi či na herných eventoch. Okrem toho však výrobca vytvoril dve RGB zóny – v koliesku a v zadnej časti. V tej ide o logo SteelSeries, ktoré vidno len keď nemáte myš v ruke. V oboch prípadoch si možno nastaviť ľubovoľnú farbu, no trochu prekvapí, že tu nie sú žiadne efekty ako “dýchanie”, farebné prechody či blikanie.

Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenzia

Považujeme to skôr za pozitívum, keďže takto myš vyzerá o čosi serióznejšia a dospelejšia.

Programovateľné tlačidlá

Tlačidiel je celkovo 8, no okrem toho, že môžete ľubovoľne priradiť ich funkcie, to isté možno urobiť aj s pohybom kolieska. Napríklad si nastavíte, že jeho pohybom vpred budete akoby stláčať kláves F…

Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenziaVďaka tomu si môžete celú myš prispôsobiť aj na použitie vo vašej obľúbenej hre či aplikácii. Navyše je dizajn symetrický, takže je jedno či zariadenie ovládate pravou alebo ľavou rukou. Dve funkčné tlačidlá sú vľavo a dve vpravo, takže nikto nebude ochudobnený.

Aplikácia SteelSeries Engine 3

Prevádzkovať hernú myš bez obligátnej aplikácie by bol tak trochu nezmysel. V tomto prípade ide o softvér SteelSeries Engine 3, ktorý Sensei Ten deteguje (a celkom presne zistí, že ide o limitovanú edíciu Neon Rider). Okrem už spomínaných nastavení programovacích tlačidiel tu nájdete tiež nastavenie citlivosti senzora, ktoré je asi najdôležitejšie.

SteelSeries Engine 3 Sensei Ten

Základné prepínanie, ktoré sa vykonáva tlačidlom za kolieskom myši, má päť stupňov. Okrem toho si však môžete citlivosť jemne doladiť na svoju ruku v skokoch po 50 CPI. Nechýba ani nastavenie polling rate, akcelerácie a spomalenia. Takže si aj profesionálni hráči ušijú nastavenia presne na mieru.

Aby ste si vytvorili správnu sadu nastavení pre viaceré hry, môžete využiť možnosť tvorby profilov a práve v tituloch ako CSko určite využijete aj makrá. Všetky nastavenia si možno meniť aj v reálnom čase (komu by to nevyhovovalo, je to vypínateľná funkcia).

Skúsenosti z testovania

Pri testovaní sa nám páčilo čo sme spomínali už v úvode, že povrch myši síce pôsobí hladko, no k prstom priľne. Koliesko je príjemne tiché, no občas sa nám ho nechtiac podarilo stlačiť, keďže v tomto smere kladie dosť malý odpor.

Tlačidlo na zmenu CPI počas hry je umiestnené dobre a nebudete si ho stláčať omylom. Medzi ním a kolieskom je biela LEDka, ktorá počtom zablikaní dáva najavo číslo zvoleného rozlíšenia, takže sa v tom nestratíte. Príjemný zlepšovák.

Klzáky sú správne hladké a po priloženej podložke, ale aj hociktorej inej, kĺžu príjemne, bez zbytočného brzdenia ruky. Trochu nás prekvapilo, že kábel je síce dostatočne dlhý, no nie je opletený, takže ak budete chcieť predĺžiť jeho životnosť, asi budete potrebovať mouse bungee či iný spôsob jeho uchytenia.

Podložka SteelSeries QcK Neon Rider

Možno ste si už všimli, že sme spomenuli podložku. SteelSeries nám totiž k myši pribalili aj špeciálnu podložku QcK taktiež z limitovanej edície Neon Rider. Má takmer štvorcový tvar a rozmery 40 x 45 cm, takže sa nezmestí na akýkoľvek stôl a pred kúpou si to musíte dobre zmerať (myslíme stôl!).

Stojí však za to, pretože dopĺňa štýl myši, takže ak máte aj v hre na zbrani skin Neon Rider, všetko bude krásne ladiť.

Okrem toho je dostatočne priestranná a pojala by aj menšiu klávesnicu. Pokiaľ okrem hier robíte napríklad aj s grafikou, takúto podložku určite oceníte. Jej mikrovlákna sú prispôsobené na využitie s optickými a laserovými senzormi a spodná časť má povrch odolný proti kĺzaniu. To sa nám v praxi aj potvrdilo, na stole drží dobre.

Verdikt SteelSeries Sensei Ten Neon Rider Limited Edition

SteelSeries Sensei Ten v limitovanej edícii Neon Rider je povinná jazda pre fanúšikov CS:GO. Podložka QcK s rovnakým motívom ju pritom perfektne dopĺňa, no treba si na ňu vyhradiť dosť priestoru na stole. Samotná myš sadne najlepšie do stredne veľkej či väčšej ruky a jej povrch je príjemný na dotyk. Možnosti softvéru v rámci nastavenia citlivosti a funkcií tlačidiel sú viac ako uspokojivé a jediné, čo nás trochu negatívne zarazilo, bola absencia opletenia kábla. Myš určite odporúčame aj ostatným hráčom, ktorí síce nehrajú CSko, no potrebujú naozaj kvalitnú myš, ktorej mikrospínače (aj keď trochu hlučné na náš vkus) vydržia až 60 miliónov kliknutí.

Hodnotenie: 92%

Ocenenie Top Produkt - TechGuru.sk

Ocenenie udeľujeme hlavne za vysokú citlivosť senzora a štýlový dizajn spolu s podložkou.

Výhody:

  • konštrukcia príjemná na dotyk
  • štýl Neon Rider, ktorý poteší hlavne hráčov CS:GO
  • senzor s citlivosťou až 18 000 CPI
  • široké možnosti nastavenia v SteelSeries Engine 3
  • príjemné klzáky
  • symetrický obojručný dizajn
  • pre niekoho dve RGB zóny
  • LED na indikáciu rozlíšenia senzora

Nevýhody:

  • absencia opletenia kábla
  • trochu hlučné mikrospínače

Cena: 90 € / cca 2 385

Myš a podložku na recenziu poskytla spoločnosť SteelSeries.


Čo si prečítať ďalej? Skús článok Tesla má novú batériu 4680 – poskytne o 500% viac energie

…alebo Bluetooth: moderné zariadenie so starovekým menom


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár