7 aktuálnych trendov v mobilných aplikáciách

Ako vyzerá budúcnosť aplikačného softvéru? Významná britská analytická spoločnosť GlobalData zverejnila správu „Tech, Media,& Telecom Trends 2020″, ktorá nám poodhaľuje smer vývoja. Podľa všetkého tento sektor prechádza intenzívnou zmenou. Zatiaľ čo doteraz ležala hodnota v samotnej apke, po novom sa prejavuje v integrácií rozličných platforiem. Tu je zoznam top trendov v aplikáciách.

1. Cloud

Snáď najznámejší nový spôsob uchovávania dát. Zjednodušene je to možnosť uložiť si svoje dáta na designované miesto na internete, nie na vlastnom fyzickom disku, a mať k nim prístup odvšadiaľ pomocou hesla. Tento „obláčik“ je dôležitým modelom poskytovania IT zdrojov. Rastom aplikačného programovacieho rozhrania sa uľahčilo zdieľanie dát a poskytlo to priestor na nové nápady.

Nová vlna platforiem bude využívať umelú inteligenciu na zvýšenie operačnej efektívnosti a automatizáciu kontroly toku práce. Sofistikovanejšie platformy dokonca umožnia inteligentné aplikácie a zlepšia tak UX (používateľský zážitok).

7 aktuálnych trendov v mobilných aplikáciách

2. Automatizácia procesov

Tento výraz označuje robotickú automatizáciu procesov (RAP). To umožní novým vývojárskym technológiám stabilne podchytiť rozličné fázy v rámci funkčného, resp. životného cyklu aplikácie. RAP využíva umelú inteligenciu, platformy s menej komplikovaným kódom (low code) a softvérovú robotiku na to, aby zautomatizoval inak manuálne procesy. Poskytovatelia priemyselného IT do tejto automatizácie investujú stále viac peňazí.


TIP na vianočný darček: Herná myš SteelSeries Sensei Ten Neon Rider – recenzia


3. Učenie strojov

Vzdelávanie mechaniky je priorita pre podniky na celom svete. Je pomerne málo špecialistov na umelú inteligenciu a vývoj modelu je náročný proces ako na čas, tak aj na zdroje. Trh však dospieva a firmy časom začlenia dáta z rozličných zdrojov do modelov, ktoré by mali stroje učiť pracovať.

4. Knižnice umelej inteligencie

Predajcovia navrhujú produkt určený špecificky pre ľudí bez zručností v oblasti dátovej vedy. Takže firma či jednotlivec si bude môcť zakúpiť hotový produkt v podobe „knižnice umelej inteligencie“, ktorú využije vo svoj prospech. Ide o prekladacie systémy, prevod reči na text, generovanie prirodzeného jazyka, rozpoznanie obrázkov či analýzu videa. Dáta sa stanú kľúčovým rozlišovacím prvkom a firmám poskytnú možnosť zhromažďovať informácie a zbierať z nich štatistické údaje.7 aktuálnych trendov v mobilných aplikáciách

5. Konverzačné platformy

Tieto platformy využívajú rozličné technológie umožňujúce interakciu s počítačovým systémom, ktoré pripomínajú interakcie so skutočným človekom. Virtuálni osobní asistenti ako Alexa od Amazonu či Google Assistant môžu na základe hlasových príkazov plánovať schôdzky, informovať o počasí či spustiť želanú pesničku. V súčasnosti sa pracuje na vývoji používateľského rozhrania, ktoré by umožňovali aj pokročilejšie konverzačné platformy.

6. Open source umelá inteligencia

Umelá inteligencia sa do veľkej miery spolieha na open source (OS) technológie. Štruktúra strojového učenia od Google, či TensorFlow sú primárnymi ukážkami tohto trendu. Práve TensorFlow, uvedený na trh v roku 2015 cez licenciu Apache OS, je v súčasnosti k dispozícií vývojárom na väčšine verejných cloudových platforiem. Investície do OS umelej inteligencie napredujú závratným tempom, predovšetkým v radoch predajcov ponúkajúcich rovnako otvorené ako aj trademarkové technológie.


Tiež zaujímavý článok: Bluetooth: moderné zariadenie so starovekým menom


7. Rozšírená realita

Rozšírená realita umožňuje používateľovi vidieť skutočný svet prekrytý vrstvou digitálneho obsahu. Po tom, čo sa v roku 2016 vďaka hre Pokémon Go dočkala svetovej pozornosti, budú pravé najbližšie dva roky kľúčové. O tom, či sa dostane k masovým konzumentom a na korporátne trhy rozhodne viacero faktorov. Medzi ne bude patriť rozvoj aplikácií pre smartfóny, príchod okuliarov „all in one“ a najmä rozmanitosť toho, čo samotná rozšírená realita dokáže poskytnúť.

Zdroj: GlobalData

Pridaj komentár