Štúdia ukázala, že hráči stratia 912 hodín spánku ročne

Štúdia dokázala, že hráči stratia 912 hodín spánku ročne

Podľa webu GambingDeals.com je v Británii 32 miliónov hráčov hier a toto číslo stále rastie. Na vzorke 7 933 z nich uskutočnili prieskum, v ktorom sa malo ukázať, koľko priemerný hráč hrá, oddychuje a či má dostatok spánku. Áno, aj my sa pri tej vete sarkasticky usmievame. 🙂

Čo hovoria o spánku hráčov čísla?

  • Priemerne sa vraj bežný hráč zahrá medzi piatimi a šiestimi hodinami, čo znamená 35 – 42 hodín gamingu týždenne a 1 820 hodín ročne.
  • 21% hráčov uviedlo, že najviac ich udržiava pri obrazovke Minecraft.
  • 52% hráčov kvôli hrám už zmeškalo či celkom vynechalo dôležité udalosti, ako je práca či škola.
  • A neuveriteľných 76% priznalo, že už mali kvôli dlhému hraniu nočné mory.

Ďalšie výsledky

U nás by asi boli čísla dosť odlišné, no v tejto britskej štúdii sa na prvom mieste ako herný stroj umiestnila PlayStation so 41% hráčov, ktorí ju vlastnia. Nasledoval Xbox s 38%, PC dosiahlo iba 17% a 4% ďalšie herné platformy.

Medicínske organizácie sa zhodujú na tom, že dospelý človek potrebuje denne 7 až 9 hodín spánku. 51% účastníkov prieskumu však uviedlo, že denne spia 5 až 6 hodín, čo znamená, že im chýba až 912 hodín spánku ročne!

Alex Ion, špecialista projektu The Dozy Owl, ktorý sa zaoberá kvalitou spánku, tieto čísla okomentoval nasledovne:

Je šokujúce, že ľudia strácajú tisíce hodín spánku len kvôli herným návykom – hlavne, keď uvážime, aké zdravotné riziká sa s nedostatkom spánku spájajú. Pravda je taká, že bezsenné noci, hlavne ak ide o opakovaný návyk, môžu spôsobovať poruchy nálady a sústredenia sa.

Pravidelné vynechávanie spánku zvyšuje aj ďalšie zdravotné riziká vrátane obezity, srdcovocievnych ochorení a cukrovky – to znamená, že si môžete skrátiť život.

Hry, pri ktorých majú hráči najmenej spánku

Podľa spomínanej štúdie sú britskí hráči najčastejšie “priklincovaní” k svojmu kreslu týmito titulmi:

  1. Minecraft – 21%
  2. Rust – 17%
  3. Fortnite – 14%
  4. Among Us – 12%
  5. Call of Duty: Warzone – 10%

Štúdia dokázala, že hráči stratia 912 hodín spánku ročne

Následky, ktoré účastníci štúdie priznali boli taktiež dosť alarmujúce. Až 73% pripustilo, že trpí nespavosťou a 76% má po dlhom hraní nočné mory. Okrem toho dosiahli nezanedbateľné čísla aj tieto problémy:

  • bolesť chrbta – 30%
  • suché oči – 26%
  • kŕče v rukách – 18%
  • bolesť hlavy – 11%
  • problémy s koncentráciou – 8%

Napokon bola účastníkom položená otázka o tom, či majú pocit, že počas lockdownu začali ešte viac hrať. Až 80% uviedlo, že denne hrajú o 2 až 3 hodiny dlhšie.

Náš komentár

Čo z toho vyplýva pre nás Slovákov a Čechov? Ako sme už naznačili, u nás by asi boli niektoré ukazovatele iné. Najmä v otázke herných strojov si myslíme, že tu stále kraľuje PC.

S nadsádzkou by sme mohli povedať, že remeslo hráča je tvrdé a platí sa zaň krutá daň, ale stojí to za to.

V skutočnosti si však treba uvážiť, či to naozaj stojí za to a či nie sú aj iné činnosti, ktoré by vás nielen počas lockdownu dostatočne zabavili a nepriniesli by so sebou zdravotné riziká.

Môžete si napríklad naplánovať 10 minútovú prestávku po každej hodine hrania. Cvičiť a posilňovať sa dá aj doma a vďaka niektorým aplikáciám na to nepotrebujete ani žiadne náradie a stačí váha vlastného tela. Časy, kedy boli hráči neduživé a šikanované bytosti sú dávno preč. Aspoň dúfame…

Zdroj štúdie: GamblingDeals.com

O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár