POZOR! Táto tapeta dokáže zabiť telefón s OS Android

Táto tapeta dokáže zabiť telefón s OS Android

Poznáte to, keď vám niekto povie, že niečo nemáte za žiadnych okolností skúšať, no vaše túžby skúsiť to začnú byť také silné, že to aj naozaj urobíte? Presne to sa stalo viacerým používateľom OS Android, ktorí si ako tapetu na svojom telefóne nastavili “prekliatu” fotografiu. Táto tapeta dokáže doslova zabiť váš telefón. A nie, nejde o vtip ani hoax.

Za týmto problémom stojí úplne nevinná fotka St. Mary Lake v Montane, USA, od vedca a amatérskeho fotografa menom Gaurav Agrawal vyfotená fotoaparátom Nikon, editovaná v Adobe Lightroom a následne nahraná na sieť Flickr bez akéhokoľvek zámeru niekomu uškodiť.

Používateľ @UniverseIce sa snažil na sociálnej sieti Twitter varovať ľudí, aby si túto fotografiu nesťahovali a nenastavili ako tapetu na svojom telefóne. Napísal:

POZOR!!! Nikdy si túto fotografiu nenastavte ako tapetu, hlavne ak vlastníte telefón Samsung. Váš telefón sa zrúti! Neskúšajte to! Ak vám niekto túto fotku pošle, ignorujte to prosím.

Samozrejme, že ľudí to neodradilo, ale práve naopak inšpirovalo vyskúšať to. Veď prečo nie, že? Niektorí to považovali za vtip či hoax a @UniverseIce pokračoval ďalším tweetom:

Nejde o vtip, prosím neskúšajte to. Dúfam, že niekto pochopí, prečo sa to deje, aby sa vyhol škodám, ktoré dokáže narobiť táto fotografia. Prosím vývojárov, aby to začali skúmať…

Ako presne táto tapeta zabije váš Android?

Používatelia, ktorým pokušenie nedalo spať, zaznamenali po nastavení fotografie ako tapety efekt zvaný “bricking” (brick = tehla). Bricking nastane, ak váš telefón alebo iné elektronické zariadenie začne byť kompletne nepoužiteľné a neschopné fungovať, zvyčajne už navždy.


TIP na zaujímavosť: Na autách Tesla si zahráme titul Zaklínač 3


Stane sa tak po vážnom fyzickom poškodení, zlom nastavení či chybách hardvéru alebo softvéru. Z tohto vyplýva aj názov, kde po niektorom z týchto poškodení začne byť zariadenie sotva použiteľné ako obyčajná tehla. Ak ale máte takýchto zariadení viac, tak si z nich pokojne môžete postaviť dom.

A prečo sa to deje?

Problém je údajne vo farebnom systéme tejto špecifickej fotografie. Zvyčajne totiž Android zobrazuje sRGB, no táto fotografia používa iný RGB farebný systém a to môže viesť k spomínanému brickingu. Najviac sa tento problém vyskytol na Samsungoch a smartfónoch od Google s Androidom 10. Používatelia Androidu 11 podobné problémy nezaznamenali.

Android Authority to vysvetlili viac “polopate”:

Tento problém je zapríčinený farebným profilom fotografie, ktorý prekračuje hranice toho, čo Android dokáže zvládnuť. Tým pádom sa tento problém netýka len tejto konkrétnej fotky, ale môže sa stať aj s hocijakou inou fotografiou, ktorá bude mať podobný problém s farbami.

YouTuber MrWhoseTheBoss zas vo svojom videu povedal, že to je spôsobené jedným pixelom v obrázku, ktorý dohnal niektoré Android telefóny s Google Image enginom do chybového cyklu. Fotografia síce bola zakódovaná v ProPhoto RGB formáte, ktorý má väčší rozsah ako sRGB používané na Androidoch, no toto ale podľa neho samo o sebe nie je problém.

Myslí si, že sa to stáva kvôli limitácii farebného systému Androidu, ktorý dokáže dosiahnuť hodnotu svietivosti maximálne 255. Spomínaný jeden pixel doviedol premenné obrázka na hodnotu svietivosti 256, čo je viac ako podporovaná hranica 255, a donútil tak zariadenia spadnúť.

Neodolal som, čo mám teraz robiť?!

O tomto čase by už mal byť tento problém vyriešený, no ak ste aj tak naleteli a dokašľali si telefón, nezúfajte. Na niektorých zariadeniach s Androidom by ste sa po boot loope (opakovanom neúspešnom zapínaní), ktorý pravdepodobne nastane, mali vedieť dostať do takzvaného safe režimu a vedeli tam odstrániť tapetu alebo úplne vymazať fotografiu zo zariadenia.


Čože?! Razer: inteligentný respirátor s RGB a herné kreslo


Ak sa ale do safe režimu ani po viacerých boot loopoch nedostanete, stále vám ostáva možnosť nasilu obnoviť výrobné nastavenia. To ale vymaže všetky vaše súbory a údaje z telefónu, keďže sa mobil dostane do pôvodného stavu ako keď bol nový. Keď ste sa už dostali do tohto štádia, tak vám srdečne a samozrejme ironicky gratulujeme, mali ste počúvať!

Autor fotografie Gaurav Agrawal v interview s BBC povedal:

Dúfal som, že sa moja fotka stane virálnou z dobrého dôvodu, tak snáď inokedy.

Dúfame, že nebudete rovnako hlúpi ako tisíce ľudí, ktorí si pravdepodobne kvôli jednej tapete obnovili celý telefón a prišli tak o množstvo údajov. Ak sa vám však táto fotka veľmi pozdáva a chcete si ju dať na tapetu, je tu vždy jedna možnosť a tá je spraviť jej screenshot a ten aplikovať ako tapetu. Len prosíme vás pekne, nesťahujte originálnu fotografiu!

O autorovi

Ján Ďuraš
Ján Ďuraš
Prezývaný Johnko, sa venuje grafike, horskej cyklistike a filmmakingu. Jeho záľubou sú taktiež indie hry a simulátory.

Pridaj komentár