Mortal Kombat 11 Ultimate Edition – megarecenzia Ivo Ninja Edition

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Začiatky 90-tych rokov boli v mnohých oblastiach zaujímavé. Na trh prichádzali prvé osobné počítače 286, 386, 486 a neskôr aj prelomové rady Pentium. Zároveň začali vychádzať aj rôzne typy hier, ktoré sme dovtedy poznali len z herných automatov. A tak v roku 1992 na PC (386) uzrel svetlo sveta úplne prvý Mortal Kombat.

Som vďačný za to, že som celé toto obdobie vývoja PCčiek, herného hardwaru, herných konzol vrátane samotného vývoja hier mal možnosť zažiť od úplného počiatku. Ako fanúšika bojových hier si ma spomedzi všetkých získal najviac práve Mortal Kombat. Získal si ma prevažne vďaka svojej výbornej hrateľnosti, grafike, dynamike a nepochybne jedinečnej brutalite, ktorá nemala a dodnes nemá u tohto herného žánru obdobu.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Keby mi v tej dobe niekto povedal, že takmer o 30 rokov neskôr vyjde v poradí už jedenásty Mortal Kombat a táto značka bude i naďalej existovať, prekvitať a navyše bude oveľa úspešnejšia a obľúbenejšia ako kedykoľvek predtým, určite by som tomu neuveril. Za tieto takmer 3 dekády Mortal Kombatu sa toho samozrejme veľa zmenilo, avšak samotný základ tu ostal. Presne to, čo fanúšikov tejto značky vždy bavilo – hrateľnosť, brutalita a nekončiaca zábava.

Stovky hodín v Mortal Kombat 3

Zo všetkých doposiaľ vydaných dielov som v minulosti najviac času trávil pri Mortal Kombat 3 (vydaný v 1995). Hlavne preto, že šlo o prvú edíciu MK, ktorú bolo možné hrať aj po sieti na samostatných PC a nie len v rámci jednej klávesnice, kde sa vtedy pri dvojhre mnohé klávesy navzájom nepríjemne rušili, resp. blokovali. V MK3 som mal odohraných niekoľko stoviek hodín (hrával som ho denne so živými súpermi – kamarátmi). Časom sme vzájomne už dokázali predpovedať každý následný pohyb súpera.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Väčšina hry tak spočívala v úskokoch a blokovaniach, málokedy došlo k ostrému nevyblokovanému úderu. Až tak sme boli dokonalo vytrénovaní. Spomínam si taktiež na obdobie niekdajších IT výstav Cofax v bratislavskej Inchebe (česť pamiatke tejto skvelej výstave). Tam ma nejeden náhodný hráč vyzval na súboj v MK 3. Ten následný výraz v tvári po jeho prehre s mojím tzv. dokonalým víťazstvom (Flawless victory) vždy stál za to 😊. Naozaj môžem skonštatovať, že som v tej dobe patril medzi majstrov tejto hry – konkrétne za môjho obľúbeného bojovníka Sub Zero. Aby som však neostal len pri spomienkach, presuňme sa do reality a povedzme si, čo sa za ten dlhý čas u Mortal Kombatu zmenilo a kam sa odvtedy posunul.


Nech ti neunikne príležitosť: Vyhraj Motorola moto g9 power v našej SÚŤAŽI!


Čo tu máme po 30 rokoch

Mortal Kombat 11 na trh dorazil v roku 2019, presne 4 roky od vydania MK X. Príbehovo jedenástka prináša ukončenie troch častí. Reštart samotného príbehu začal počnúc deviatym vydaním. Kampaň je u MK 11 famózne prepracovaná a kto nemá záujem bojovať so živým súperom, určite si príde na svoje práve u spomínanej príbehovej kampane. Samotná kampaň tak vzdialene pripomenie niekdajší film Mortal Kombat z roku 1995 v kinách (ktorého som v tom čase bol taktiež obrovským fanúšikom, o čom svedčila aj moja návšteva kina a tohto filmu 3x po sebe 🙂 ).

Za úspešnosť značky hovorí aj niekdajší seriál Mortal Kombat a taktiež chystaný úplne nový film, ktorý má ohlásenú premiéru na 16. 4. 2021. V samotnej hre mali autori z NetherRealm Studios, samozrejme, viac priestoru na prerozprávanie príbehu, v rámci ktorého si zahráte za viaceré známe postavy. Kampaň je akýmsi 5 hodinovým filmom, do ktorého osobne zasahujete v 12 kapitolách prostredníctvom rôznych bojovníkov. Príbeh priamo nadväzuje na MK X, takže pokiaľ ste v Mortal Kombat nováčik, na začiatku budete trošku tápať, neskôr však príbeh poodkryje jednotlivé súvislosti.


Prečítaj si tiež: Ohrievajte svoju kuracinu a mastite pri tom hry – KFConsole


Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Na scéne sa objavuje nová postava – bohyňa Kronika, ktorá patrí medzi najsilnejšie postavy vo svete Mortal Kombat. Keď Kronika nie je s niečím spokojná, začne si vesmír formovať prostredníctvom reštartu času podľa svojej chuti. Keďže Kronika, ako úhlavný nepriateľ, je strážcom času, vrátite sa v hre aj do minulosti s čím sa prinavrátia aj staršie mierne pozabudnuté postavy. Stretnú sa tu tak staršie verzie postáv so svojimi mladšími ja, ako napr. Sonya Blade, Johnny Cage a pod. Fanúšikovia si tak prídu na svoje, pretože si pripomenú históriu, kde mladšia Sonya bude akoby vystrihnutá z prvých Mortal Kombat hier. Príbeh je dostatočne pútavý a určite vás vtiahne a udrží až do konca.

DLC v Mortal Kombat 11 Ultimate Edition

V dnešnej dobe mnoho herných vývojárov doluje zo svojich titulov väčší balík peňazí práve vďaka tzv. DLC-čkam, za ktoré si nechajú aj adekvátne zaplatiť. Spomínam to z toho dôvodu, že od vydania Mortal Kombat 11 sa hra rozšírila o ďalšie DLC v podobe Kombat Packu 1, 2 a Aftermath Expansion. Pokiaľ ste si ich prikupovali postupne, zaplatili ste pochopiteľne najviac. Finálna verzia Mortal Kombat 11 Ultimate Edition napokon priniesla celý tento balík spolu za jednotnú a najvýhodnejšiu cenu. Aftermath prináša ďalšie príbehové rozšírenie hry, do ktorého vstupuje čarodejník Shang Tsung, patriaci medzi hlavné postavy aj v prvom filme Mortal Kombat.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Do príbehu sa spolu s nim prinavráti aj štvorruká Sheeva a boh vetra Fujin. Príbehová linka Aftermath je síce výrazne kratšia ako tá hlavná (cca v dĺžke filmu v kine), no napriek tomu stojí za to. Plynule nadväzuje na prvotnú hlavnú príbehovú linku a určite vám ju taktiež odporúčam si zahrať. Zároveň priniesol okrem spomenutých 2 postáv ešte jednu mimo-príbehovú, no taktiež obľúbenú postavu z filmu z konca 80tych rokov – Robocop.


Uuups: Štúdia ukázala, že hráči stratia 912 hodín spánku ročne


Treba podotknúť, že všetky postavy nielen vyzerajú autenticky, ale ako svoje špeciálne útoky používajú všetky svoje legendárne zbrane, takže napr. Robocop pre niektoré kombá okrem svojej ikonickej pištole vytiahne pušku Cobra alebo zavolá na pomoc robota ED-209.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Kombat Pack 1 priniesol nové postavy Terminator T-800, Spawn, The Joker, Nightwolf, Shang Tsung a Sindel. Kombat Pack 2 napokon priniesol ďalšie 3 nové postavy, ktorými sú Rambo, Rain a Mileena. MK Ultimate Edition tak celkovo spolu vrátane všetkých DLC obsahuje veľmi slušných 37 postáv. Okrem iných si to nezvyčajne môžu proti sebe rozdať hlavní rivali z akčných filmov 90tych rokov – Arnold Schwarzenegger proti Sylvestrovi Stallone v podobe Terminatora a Ramba. Pokiaľ vás zaujímajú všetky postavy v Ultimate Edition, tu je ich zoznam: Rambo, Rain, Mileena, Robocop, Sheeva, Fujin, Spawn, The Joker, Jade, Erron Black, Kabal, Kung Lao, Sub-Zero, Scorpion, Cetrion, Frost, Baraka, Raiden, Shao Kahn, D’Vorah, Jax Briggs, Geras, Kano, Terminator T-800, Nightwolf, Cassie Cage, Kotal Kahn, Skarlet, Sonya Blade, Shang Tsung, Johnny Cage, Noob Saibot, Kollector, Kitana, Jacqui Briggs, Liu Kang, Sindel. Pfiu, no uznajte, je ich fakt dosť! 😊

Minulosť vs. súčasnosť na PlayStation 5

Naviac poteší, že hru si je možné updatnuť (za cca 5-6 eur) o tzv. Klassic MK Movie Skin Pack. Ten postavy Sonya Blade, Johnny Cage, Raiden a Shang Tsung zmení vzhľadovo podľa hercov z prvého Mortal Kombat filmu a navyše im dodá aj ich pôvodné hlasy, keďže ich nahovorili priamo herci z vyššie menovaného filmu (Christopher Lambert ako Raiden, Linden Ashby ako Johnny Cage, Bridgette Wilson-Sampras ako Sonya Blade a Cary-Hiroyuki Tagawa ako Shang Tsung).

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Aby som ale prezradil, na čom som hru vlastne testoval. Ako kedysi zarytý PCčkar som hru napokon hral na konzole. Pôvodný základný MK 11 som prvotne odohral na Playstation 4 Pro. Neskôr som pri MK 11 Ultimate Edition presedlal priamo na Playstation 5. I keď tento titul nebol primárne vyvíjaný pre next-gen, nechýba tu patch. Ten aj na PS5 hru čiastočne vylepší, hlavne čo sa týka plynulosti na 60 FPS a zároveň 4K rozlíšenia.


Máš telefón s Androidom? Toto si prečítaj: POZOR! Táto tapeta dokáže zabiť telefón s OS Android


Hlavnou výhodou vďaka vstavanému SSD disku je rýchlosť načítania hry. Reč je doslova o sekundách. Práve čas loadingu vedel pri PS4 verzii MK 11 pomerne dosť frustrovať. Samotný loading teraz na PS5 trvá cca 5-6 sekúnd. Animácie sú na PS5 detailnejšie a plynulejšie. Detailnejšie sú vykreslené aj okolité kulisy či spomalené filmové sekvencie. Určite tak má význam tento titul hrať už priamo na PS5.

Po predošlých edíciách MK ostala hrateľnosť aj u 11ky výborná a dynamická ako sme u MK hier zvyknutí. No predsa len menšie zmeny tu nastali. Súboje sú teraz o niečo pomalšie, animácie sú však krajšie a celkovo lepšie zvládnuté. Kombinácie pohybov, tzv. kombá, sa vykonávajú z môjho pohľadu ľahšie. Dokonca je možné si pohyby alebo len niektoré z nich nechať vysvietené na ploche, aby ste si ich ľahšie počas hrania zapamätali, resp. sa ich naučili. To sa občas hodí, obzvlášť keď chcete urobiť napr. záverečné Fatality. Tie sú pravdepodobne najbrutálnejšie zo všetkých edícií MK. Krvou a brutalitou sa tu naozaj nešetrilo a mám pocit, že MK 11 aktuálne patrí medzi najbrutálnejšie hry.

Fatality, Brutality a iné -tality…

To je možno aj jeden z dôvodov, prečo má takú veľkú základňu fanúšikov. Z hry je tentokrát vynechaný beh, čo je škoda, ten som mal totiž rád. Autori asi chceli hru zámerne trošku spomaliť pre nováčikov. Novinkou je tu tzv. Fatal Blow (nahradil X-RAY útoky z predošlých 2 dielov), ktorý sa vám nabije akonáhle sa dostanete na kritickú hranicu svojho zdravia (t.j. pod 30%). V boji ho môžete použiť len raz, keď vám ho však súper zvládne vyblokovať, o chvíľu ho budete mať k dispozícii opäť. Zároveň tu nechýba Krushing Blow, ďalší tzv. cinematický útok, ktorý nepriateľovi uberie slušnú časť zdravia. Ten sa vám aktivuje až vtedy, keď splníte určité požiadavky pre daný útok.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Samozrejme, že Mortal Kombat by nebol Mortal Kombatom, keby tu chýbali Fatality či Brutality (ktoré sa prinavrátili). Pochopiteľne nechýbajú, no z príbehovej časti boli vyňaté. Spomedzi zakončovacích útokov sa vrátili aj mnohé ďalšie, napr. Stage Fatality, Friendship či Mercy. Blokovanie bolo taktiež upravené prostredníctvom novej Flawless Block mechaniky, ktorú viete využiť pri blokovaní so správnym načasovaním. Väčšia zmena v hrateľnosti je zložená v dvoch ukazovateľoch energie a to na obranu a na útok.


Tiež zaujímavý článok: Razer: inteligentní respirátor s RGB a herní křeslo


Pomôcky pre nových hráčov a herná mena

Pre nováčikov je tu naozaj špičkovo prepracovaný tutoriál. Je taký vyšperkovaný, že podľa môjho názoru vás hra dokáže naučiť natoľko dobre bojovať, že urobí aj z úplného amatéra skúseného bojovníka. Nechýba tu tréning aj na fatality či practice mode. Jednoducho všetko to, o čom sme pri prvých edíciách MK mohli len snívať a pohyby si museli sami skúšať a pracne dohľadávať. Tu sa ich viete ľahko naučiť. Keďže si hru môžete kedykoľvek zapauzovať a načítať si v menu jednotlivé pohyby. Prípadne si ich pripnúť ako viditeľné priamo počas súboja.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Ďalším malým bonusom je virtuálna MK mena. Tieto peniaze viete získavať za prechádzanie jednotlivých častí hry (vrátane tutoriálu). Za túto menu si viete neskôr kupovať rôzne vylepšenia. Napr. rôzne skiny postáv, takže môžete mať časom povedzme Scorpiona v 3 rôznych podobách, pokiaľ ide o celkový vzhľad/oblečenie. Keď už spomínam úpravy postáv v hre, je tu naozaj obrovská škála možností, ktorú by ste pri hre tohto typu ani nečakali. Nielen, že si viete meniť samotný vizuál postavy, ale aj samotné fatality, brutality, dokonca iné schopnosti, samotné správanie, príchod na bojovú plochu alebo oslavu.

Profily a krypta

Toto všetko si viete ukladať pod vlastnou ikonou, menom a vytvárať tak rôzne profily. Nie všetky položky sú, samozrejme, odomknuté. Samotné odomknutie je nutné riešiť potom v krypte. Tzv. krypta je ďalší herný režim, kde viete našetrené mince rozumne minúť. Krypta je priestor, v ktorom sa pohybujete za neznámeho bojovníka z pohľadu tretej osoby. Nachádzate sa tam na malom ostrove Shang Tsunga plnom rôznych debničiek, ktoré dokážete otvárať za poplatky.

Niektoré sú lacné, niektoré zase poriadne drahé. V rámci tejto krypty sa viete prechádzať, rozbíjať steny, nájsť nové mince, uzatvárať rôzne obchody a pod. Je to niečo úplne nové v rámci sveta MK, akoby taká hra v hre. Neskôr si všimnete, že tu nechýbajú aj mikrotransakcie, mnohými hráčmi nenávidené. Nemusíte sa však obávať, sú tu naozaj nevtieravo zabalené a pokiaľ si chcete hru dôkladne užiť, nebudete ich vôbec potrebovať. Určite sa však nájdu aj takí, ktorí si radi cestu uľahčia, urýchlia a teda i radi priplatia. 😊


Vieš o tomto? Na autách Tesla si zahráme titul Zaklínač 3


Ďalším herným režimom sú tzv. veže aka Towers. Prvý variant je Tower Of Time, ktoré bežia online a striedajú sa tu rôzne výzvy, bojovníci a taktiež dostávate rôzne odmeny. Tie môžete neskôr využiť v krypte. Najprv však bude potrebné prejsť štyrmi vežami tutoriálu. Následne, pre fanúšikov príbehovej linky sú tu klasické veže. Tu dostanete dodatočné vysvetlenie príbehu za každú postavu, s ktorou vežu dokončíte. Príbeh po ukončení za danú postavu prezradí, čo sa s ňou napokon stalo po ukončení kampane.

Na výber je tu zároveň z viacerých veží – proti 5 bojovníkom, proti 8 a ako šampión proti 12 bojovníkom. Pre náročných tu nechýba možnosť nekonečného boja. Ak vás však zaujíma hlavne samotný príbeh, postačí bojovať v najľahšej a zároveň najrýchlejšej prvej veži. Príbeh však nie je doplnený o animovaný film, ale obohatený len o komentár vášho bojovníka sprevádzaný sériou art obrázkov.

Multiplayer online a grafika

V rámci herných režimov nechýba možnosť online hrania, ktoré som si taktiež vyskúšal. Až tu si dôkladne preveríte svoje schopnosti. Predsa len človek rozmýšľa odlišne ako počítač. Narazil som tu na množstvo skutočne kvalitných hráčov, ktorí mi dali poriadne zabrať (ale verím, že aj ja im 🙂 ). Každý hráč, ktorému sa dostane MK pod kožu pochopí, že táto bojovka nie je o bezhlavom stláčaní všetkých tlačidiel čo najrýchlejšie. Je o premýšľaní a správnom naplánovaní, resp. načasovaní si útoku či obrany. Preto je dobré naučiť sa jednotlivé pohyby a kombá a mať ich neustále na pamäti.

Ako ďalší bonus, ktorý by som chcel spomenúť je tzv. AI Battle, v ktorom síce priamo nebojujete, ale nastavíte si svoj team, ktorý pošlete bojovať proti teamu súperiaceho hráča. Napokon už samotný súboj len sledujete, taká príjemná oddychovka 😊. AI je dobre využiteľné aj v upravovacom režime a i keď to isto neosloví všetkých, svoju skupinu nadšencov si to určite nájde.

Hra vyzerá po vizuálnej stránke naozaj famózne a o to väčšie prekvapenie pre mňa bolo, keď som zistil, že nebeží na najnovšom Unreal Engine 4, ale len na UE 3. Evidentne z neho vyžmýkali vývojári maximum. Hra je výborne optimalizovaná a beží veľmi plynule a to dokonca aj na základnej PS4.

Verdikt Mortal Kombat 11 Ultimate Edition – flawless victory?

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition je z môjho pohľadu majstrovské dielo a momentálne jednoznačne najlepšou bojovou hrou na hernom trhu. Uvedomujem si, že stále existuje aj konkurencia v podobe Tekkena či Street Fightera. Tieto tituly sa však vydali pomerne odlišnou cestou než si razil Mortal Kombat. Keď hodnotím spracovanie celej hry, či už samotné menu, herné režimy, fotorealistickú doslova top notch grafiku, skvelý soundtrack, prepracovaný príbeh, vylepšovanie postáv a podobne, vychádza mi jediné. Autori z tohto titulu spravili do detailu vyladenú hru, ktorá vás bude baviť skutočne dlhé a dlhé hodiny.

Mortal Kombat 11 Ultimate Edition - megarecenzia Ivo Ninja Edition

Prežijete ju vo zvrátenom a krvavom svete plnom ninjov, kyborgov, čarodejov či hollywoodskych hercov. Navyše je tu aj skvelá znovu-hrateľnosť. Tímu ľudí, ktorý nadizajnoval jednotlivé Fatality, Brutality, fatal moves a pod. jednoducho nejde nevzdať hold, lebo toľko brutálnej kreativity sa len tak skutočne nevidí. A to je koktejl, ktorý vám okrem Mortal Kombatu naleje málokto. Mortal Kombat tak opätovne dokázal, že medzi legendy žánru patrí oprávnene.

Ak teda patríte medzi tých, čo si pri popíjaní červeného vína z vypreparovanej lebky púšťajú záznamy z pitevne, tu budete zaručene v siedmom nebi. Navyše, je to výborná hra na odreagovanie alebo ideálna na chvíle, keď k vám príde návšteva a chcete si zahrať niečo proti sebe. Škoda len, že z mojich posledných návštev som už vymlátil prakticky všetkých. A tak už MK so mnou nikto nechce hrávať. 😊 Ak ste navyše fanúšikom série MK ako ja, pokojne si pridajte aj vyššie hodnotenie. Za mňa dávam úctyhodných 95% a už teraz sa teším na nové filmové vyhotovenie Mortal Kombat a snáď v budúcnosti aj na 12. edíciu hry. FIGHT!

Hodnotenie: 95 %

Platformy: PC, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, Stadia, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Cena: Mortal Kombat 11 Ultimate Edition 43 € / 1 109 Kč

Hru na recenziu poskytla spoločnosť Cenega.


Zapoj sa do našej SÚŤAŽE o smartfón Motorola moto g9 power!

Odpovedz na súťažnú otázku na Facebooku, na Instagrame alebo na oboch sieťach pre väčšiu šancu na výhru.


O autorovi

Ivo Ninja

Pridaj komentár