Ženy tvoria iba 18 % podiel odborníkov na IKT v Európe

Ženy v ére digitálnych technológií

Spoločnosť Huawei oslávila Medzinárodný deň žien diskusiou o rodovej rovnosti, diverzite a inkluzivite v odvetviach digitálnych technológií a v spoločnosti celkovo. Debaty s názvom „Ženy v digitálnej ére: potenciál ženských talentov pre silnejšiu Európu“ sa zúčastnili poslankyne Európskeho parlamentu, zástupkyne európskych agentúr a priemyselných združení, no aj vedúce reprezentantky spoločnosti Huawei.

Je to fantastický spôsob, ako osláviť Medzinárodný deň žien. Nemohli sme vymyslieť lepší spôsob, ako túto príležitosť osláviť. Blahoželám spoločnosti Huawei k tejto iniciatíve,“ uviedla hlavná rečníčka Maria da Graça Carvalho, europoslankyňa, ktorá sa venuje najmä agende odstraňovania rodových rozdielov v digitálnom sektore.

Ženy v ére digitálnych technológií

Podľa M. Carvalho je problémom najmä nedostatok ženských vzorov v digitálnom sektore, ktoré by mladé dievčatá inšpirovali práve pri takomto výbere kariéry:

Musíme odstrániť prekážky brániace účasti žien v digitálnej ekonomike. Nemôžeme si dovoliť, aby sa digitálny sektor stal novým rodiskom diskriminácie, musíme konať. V Európe tvoria ženy iba 18% všetkých odborníkov pracujúcich v oblasti IKT. Iba 17% študentov predmetov súvisiacich s IKT sú dievčatá. Menej ako 3% dievčat vo veku od 6 do 10 rokov chcú pracovať v IKT, keď vyrastú. Dôležitosť vzorov je neodškriepiteľná.“


Prečítaj si tiež: 10 výrazných zmien, ktoré prináša Android 11


Naším konečným cieľom je inšpirovať budúcu novú generáciu žien, aby sa aktívne zapájali do formovania našej budúcnosti. Na to najprv musíme vybudovať dobré základy,“ povedala Berta Herrero, jedna z popredných manažérok spoločnosti Huawei pre verejné záležitosti v EÚ. Herrero v rámci diskusie moderovala dva panely: Účasť žien na oživení Európy“ a „Ženy v kybernetickej bezpečnosti“.

Sophie Batas, riaditeľka spoločnosti Huawei pre kybernetickú bezpečnosť a ochranu údajov v Európe:

Kybernetická bezpečnosť je multidisciplinárnym odvetvím. Práca v ňom vyžaduje rôzne typy ľudí a veľmi špecifické zručnosti, ako napríklad záujem o iných, schopnosť rýchlej a presnej komunikácie, vyjednávacie schopnosti, vnímanie širokej škály súvislostí alebo schopnosť pohotovo reagovať. Myslím si, že všetky tieto schopnosti sú prirodzene zakomponované v DNA žien.“

 

Nina Hasratyan z Európskej organizácie pre kybernetickú bezpečnosť (ECSO) a koordinátorka nadácie Women4Cyber:

Dúfame, že ženy, ktoré sú dnes úspešné v oblasti kybernetickej bezpečnosti inšpirujú mladé generácie a ukážu im to množstvo otvorených možností. Iba 11% pracovníkov v oblasti kybernetickej bezpečnosti na svete sú ženy; iba 7% v Európe. To je veľmi sklamaním, no práve preto sme vytvorili Women4Cyber.

Zdroj: TS


Aj toto je zaujímavé: moto g9 power: plná nádrž na 2 a pol dňa


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár