O2 útočí na hoaxy pomocou deepfake videa

Rúška a očkovanie nemajú význam. Týmito slovami sa divákom prihovára známa tvár Zlatice Švajdovej Puškárovej. V skutočnosti však nejde o moderátorku Markízy, ale o falošné video vytvorené pomocou umelej inteligencie (tzv. deepfake).

Puškárová sa vo videu postupne mení na herečku Kristínu Tormovú, ktorá vysvetľuje, že sa nedá veriť všetkému. Takýmto spotom odštartovala najnovšia celospoločenská iniciatíva operátora O2, ktorá varuje ľudí, že hoaxy môžu ublížiť im aj ich blízkym. Zákazníci, ktorí si na webe datujzodpovedne.sk prejdú kvízom mediálnej gramotnosti, získajú neobmedzené dáta na deň. Vybrané nové zariadenia predávané O2 budú opatrené šípkou “Zdieľaj s rozumom” a Férová nadácia O2 podporí nápady, ako vrátiť rozum na internet sumou 60 000 eur.

O2 útočí na hoaxy pomocou deepfake videa

“O2 je známe tým, že celospoločenské témy rieši dlhodobo. Uvedomujeme si, že technológie vedia byť dobrý sluha, ale aj zlý pán. Umožňujú nám byť v kontakte s blízkymi, no slúžia aj na šírenie hoaxov, dezinformácií a konšpiračných teórií, ktoré vďaka širokej dostupnosti internetu a sociálnych sietí narástli do alarmujúcich rozmerov,” vysvetľuje motivácie O2 jeho generálny riaditeľ Igor Tóth.

Kampaň pokračuje v duchu dlhodobej iniciatívy Dátuj zodpovedne, v rámci ktorej O2 prinieslo kampaň #Nebuďpirát, ktorá upozorňovala ľudí na riziká používania mobilu za volantom a motivovala ich k bezpečnejšej jazde.


Prečítaj si tiež: 4 problémy, které můžou za globální nedostatek čipů


Dnes sa O2 zameralo na výskyt hoaxov, dezinformácií a konšpiračných teórií na internete a upozorniť na potrebu overovania si informácií. Rovnako ako v minulosti o probléme nechce iba hovoriť, ale prinášať aj konkrétne riešenia.

“Z nášho prieskumu vyplynulo, že približne pätina ľudí na Slovensku verí v zásadných témach, akými je napríklad pôvod covidu alebo očkovanie, skôr konšpiračným médiám. Naviac, ďalšia pätina neverí v týchto témach žiadnym médiám – ani mainstreamu, ani takzvanej alternatíve. So znepokojením sledujeme rozklad dôvery ľudí vo fakty a overené informácie,” hovorí I. Tóth.

“Cítime spoluzodpovednosť za to, ako ľudia používajú mobilné dáta. Chceme urobiť, čo je v našich silách, aby sme na internet vrátili rozum, posilňovali kritické myslenie a pomáhali kultivovať informačné prostredie na Slovensku,” dodáva I. Tóth.

Ako chce O2 vrátiť rozum na internet:

1. Prvý deepfake ukazuje, aké ľahké je dnes manipulovať ľudí

Kampaň odštartovala na webe Markízy falošným videom s moderátorkou Zlaticou Švajdovou Puškárovou. Jej tvár, mimika a hlas však nevzišli z nakrúcania, ale sa ich naučila verne napodobniť umelá inteligencia na základe množstva videozáznamov Televíznych novín.

Falošnú Zlaticu vo videu “ovláda” influencerka Kristína Tormová, ktorá sa počas videa “vynorí” spod Zlatice a vysvetlí, že manipulovať ľudí je dnes až nebezpečne ľahké a treba sa mať pred hoaxami na pozore.

Tvorcom algoritmu, ktorý napodobňuje hlas, je slovenský informatik, softvérový vývojár a popularizátor umelej inteligencie Martin Spano, ktorý stál aj na začiatku idey vytvorenia deepfake videa. Deepfake video produkovalo štúdio Ekran na open-source platforme Faceswap.


Hľadáš slúchadálá? Slúchadlá Creative Outlier Air Sports V2 recenzia


Aj keď Zlatica Švajdová Puškárová vo videu neúčinkovala, vzniklo s jej súhlasom aj so súhlasom TV Markíza.

2. Nové zariadenia s varovnou šípkou a neobmedzené dáta pre tých, ktorí si prejdú testom

Video odkazuje ľudí na web datujzodpovedne.sk, kde nájdu jednoduché tipy a rady, ako sa nedať nachytať, ako aj krátky test mediálnej gramotnosti. Po jeho absolvovaní získajú aktivačný kód na neobmedzené mobilné dáta na deň. Ak do testu pozvú aj známeho, môžu získať ďalší aktivačný kód. Kvíz si môžu spraviť aj ľudia, ktorí nie sú zákazníkmi O2. Na krátky kvíz nadväzuje aj náročnejší rozšírený kvíz.

“Naši zákazníci si môžu urobiť taký malý ‘vodičák na internet’. Kvízom chceme otestovať a zlepšiť ich kritické myslenie. Za to, že takto prejavia záujem dátovať zodpovedne, im dáme dáta zadarmo,” hovorí Lucia Petrášová, riaditeľka úseku značky a komunikácie O2.

O2 zároveň umiestni symbol kampane – šípku “Zdieľaj s rozumom” – na vybrané nové mobily a ďalšie zariadenia predané v kamenných predajniach.

3. Nie je hanba naletieť, hovoria bývalí konšpirátori aj influenceri

“Našou kampaňou sa v žiadnom prípade nechceme vysmievať z ľudí, ktorí uverili hoaxu. Zdôrazňujeme, že nie je hanba naletieť, ale nepoučiť sa,” vysvetľuje L. Petrášová. “Na webe, sociálnych sieťach aj v predajniach komunikujeme príbehy ľudí, ktorí v minulosti verili nepodloženým informáciám alebo rôznym konšpiračným teóriám, no dokázali sa z toho poučiť a prehodnotiť svoj postoj na základe faktov.”

Príbehy bývalých konšpirátorov dopĺňajú rady, ako kriticky myslieť od psychologičky SAV Vladimíry Čavojovej a tipy na to, ako sa baviť s konšpirátormi a “trollmi” od psychológa a experta na riešenie konfliktov Dušana Ondrušeka.

O2 útočí na hoaxy pomocou deepfake videa

Kampaň na svojich sociálnych sieťach a v médiách podporia okrem Zlatice Švajdovej Puškárovej a Kristíny Tormovej aj ďalší influenceri, okrem iných Fero Joke, Veronika Cifrová Ostrihoňová, Mária Čírová, Lucy Pug alebo Kveta Horváthová, ktorá sa sama nedávno nevedomky stala obeťou falošnej kampane, kedy jej tvár a meno bez jej súhlasu použil predajca produktov na chudnutie.


Nech ti neunikne: Zbohom televízia, prichádzajú hologramy


4. Návrat rozumu na internet podporí Férová nadácia 60 000 eurami

Férová nadácia O2 vypisuje verejnú výzvu a hľadá digitálne vzdelávacie projekty, platformy a iniciatívy pôsobiace v oblasti mediálnej gramotnosti a formovania kritického myslenia detí, mladých a ich učiteľov. Taktiež podporí projekty zamerané na kultiváciu informačného priestoru, vyvracanie hoaxov, publikovanie overených informácií a potláčanie nenávistných prejavov.

Projekty môžu žiadatelia prihlasovať do 19. 6. 2021. Podmienkou je, aby boli zamerané na širokú cieľovú skupinu, mali verejnoprospešný charakter a ich realizácia bola plánovaná najneskôr do 31.12.2021.

Podrobnejšie informácie a online prihlášku nájdu uchádzači na kampaňovom webe datujzodpovedne.sk a na webe Férovej nadácie.

Zdroj: TS


Čo si ešte prečítať? Prvý monitor Huawei prichádza na Slovensko


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár