200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia

Vo svete hier sa neustále zvyšuje možná obnovovacia frekvencia displejov. Či to k nim pripojené zariadenia aj stíhajú, to je iná otázka, no jedno je isté – honba za čo najvyšším frame rate má svoj zmysel a 35″ monitor Agon AG353UCG nás o tom presvedčil v praxi. Aké bolo jeho testovanie?

Ťažký kaliber zaváži… doslova

Model je skutočne mohutný, mierne zaoblený, 35-palcový a budete naň potrebovať veľkú porciu miesta na stole. Pri tejto uhlopriečke musíte jednoducho počítať s tým, že sa vám nezmestí na stolík, ktorý mala predtým vaša babička na vázu s kvetmi.

200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia

Napriek tomu, že samotný monitor je dosť ťažký, inštaláciu by mala zvládnuť jedna osoba. Výrobca sa snažil všetko čo najviac zjednodušiť a v podstate ide len o spojenie základňovej časti s pivotom a jeho následné zacvaknutie v zadnej časti monitora. Zvládnete to aj bez skrutkovača, no chce to silu v rukách alebo viac osôb.

200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia
Lepšej predstave o veľkosti adaptéra pomôže prítomnosť klávesnice…

Adaptér, ktorý toto zariadenie napája, zodpovedá jeho rozmerom a energetickým požiadavkám. Je tiež veľký a budete mu musieť vymyslieť vhodné miesto.


Nech ti neunikne: Kingston premenúva HyperX na Kingston Fury


Wow efekt a skúsenosti z testovania

AG35UCG sme testovali dlhodobo, celé mesiace sme hra… ehm… starostlivo pracovali. Ale čo si budeme klamať. Hrali sme na ňom hry, pozerali seriály a hokejový šampionát. A bola to paráda.

Počas slnečných dní sme oceňovali vysokú svietivosť panelu. Ak naň zasvietilo slnko a bolo príliš silné, stačí prepnúť na iný, jasnejší nastavovací profil a problém je vyriešený.

V spodnej časti monitora a vzadu v podobe kruhu sú umiestnené RGB LEDky, ktoré dotvárajú atmosféru. Efekty a farbu si môžete klasicky upraviť. Spodné LED premietajú na stôl a zadný kruh na stenu za monitorom.

200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia
Káble môžete viesť otvorom v pivote stojana.

Menu monitora je fajn, nájdete v ňom obrovské množstvo možností, ako si obraz prispôsobiť. Jediná nevýhoda spočíva v tom, že nastavovanie jednotlivých hodnôt prebieha opakovaným stláčaním príslušného tlačidla. Ak chcete napríklad nastaviť jas z hodnoty 30, na 15, musíte 15 x stlačiť príslušné tlačidlo, nestačí ho podržať stlačené.

Rozmery panela najviac ocenia hráči. Hry, ktoré podporujú ultraširoké monitory (dnes je to už samozrejmosť) vám poskytnú mimoriadne široký uhol pohľadu. To môže dokonca prinášať výhodu v tom, že v boji nepriateľa uvidíte skôr, než ktosi s menším monitorom.


Prečítaj si tiež: Čo si zahrať? Toto sú tie najlepšie príbehové hry


200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia
Ten široký rozhľad vás prosto pohltí.

Pri filmoch a na herných konzolách budete mať po stranách tmavé pásy, keďže ani nová generácia konzol (otestovali sme Xbox Series X aj PlayStation 5) nedokážu takýto parádny panel naplno využiť. Rozlíšenie WQHD 3440 × 1440 je pre ne neznámy pojem.

Čo však dokážu konzoly aj PC, je využitie HDR v kombinácii s vysokým rozlíšením a frekvenciami do 200 Hz. A to je ten najväčší trumf tohto monitora! Skutočne vás vtiahne do atmosféry hry. Najmä pri exteriérových výhľadoch si budete užívať široký rozhľad.

200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia
Joystick v strede slúži na prácu s menu, ale diaľkový ovládač je praktickejší.

Diaľkový ovládač a G-Sync Ultimate

Spomínané prepnutie profilu je pri modeli AG353UCG veľmi jednoduchá vec. K monitoru je dodávaný kruhový káblový diaľkový ovládač, na ktorom je niekoľko tlačidiel na nastavovanie menu a tlačidlá na prepínanie profilov nastavení.


Možno ti unikla táto téma: Práce na Woven City, meste budúcnosti, zahájené


Môžete si teda vytvoriť napríklad sadu nastavení pre určitý typ hier alebo na konkrétne svetelné podmienky (deň/noc).

Diaľkový ovládač je dobre vymyslený a zvyšuje komfort používania.

Aby monitor čo najmenej unavoval oči, nechýba mu podpora technológie G-Sync a to s prídavkom Ultimate. Znamená to, že NVIDIA model testovala a potvrdila, že patrí medzi tie, ktoré poskytujú najlepší herný zážitok z pohľadu vernosti farieb, obrazovej kvality, obnovovacej frekvencie, HDR a svietivosti.

Technológia G-Sync sama o sebe znamená, že sa na grafických kartách od NVIDIA bude synchronizovať obraz vychádzajúci z karty do monitora. Výsledok je vyššia stabilita obrazu, menej únavy očí a redukovaný input lag (čas medzi vašou reakciou a jej spracovaním v počítači či konzole).

Chladenie ako slabina

35″ panel, ktorý zvláda 200 Hz produkuje množstvo tepla. Výrobca sa preto uchýlil k využitiu aktívneho ventilátorového chladenia. Je to pochopiteľné, no tvorí to nevýhodu pri používaní. Chladenie je počuteľné a zariadenie sa dochladzuje ešte asi 15 minút po vypnutí.

200 Hz herný monitor Agon AG353UCG recenzia

Preto ak máte monitor v miestnosti, v ktorej spíte, budete jeho “fučanie” počúvať ešte štvrť hodiny po vypnutí. Takisto to ruší, keď hráte nejakú tichú hru a monitor si pritom veselo odfukuje.

Odvod tepla aj napriek tomu nie je celkom dokonalý a na ľavej strane prístroja teplo sála výrazne asi do vzdialenosti 10-15 cm.

Verdikt Agon AG353UCG

Dlhodobé testovanie monitora Agon AG353UCG sme si užili. Je vhodný na hry, filmy, seriály, sledovanie televízie a čokoľvek vám napadne. Primárne však poteší hráčov, pretože mimoriadne veľký 35″ panel v kombinácii s HDR a vysokým rozlíšením WQHD vytvára výbornú pohlcujúcu hernú atmosféru. Keď sa k tomu pridá ešte vysoká zobrazovacia frekvencia do 200 Hz, je jasné, že s modelom bude spokojný aj e-športový profesionál. Hlavne im je asi určený, keďže cena nie je práve ľudová. Z nášho pohľadu dosť zásadnú nevýhodu sme objavili v aktívnom chladení. Jeho hluk musíte buď prekryť inými zvukmi, používať slúchadlá alebo vás bude rušiť.

Hodnotenie: 88%

Výhody:

  • príjemná inštalácia zvládnuteľná sólo
  • široký panel poskytuje množstvo zobrazovacieho priestoru
  • kombinácia WQHD+HDR+200Hz
  • RGB vychytávky
  • šikovný diaľkový ovládač

Nevýhody:

  • hlučné aktívne chladenie
  • nie celkom praktické menu

Cena: 2 246 € / 58 000

Monitor na testovanie poskytla spoločnosť AOC.


Čo si prečítať ďalej? Skús toto: PlayStation 5 recenzia – oplatí sa nová generácia?


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár