Fractal Design Era ITX: mini dom pre vaše PC – recenzia

Fractal Design Era ITX: mini "dom" pre vaše PC – recenzia

Naši fanúšikovia už vedia, že na Facebooku a Instagrame práve beží SÚŤAŽ s TechGuru o skrinku Fractal Design Era ITX. Aby ste presne vedeli, o čo hráte, pozreli sme sa na ňu prostredníctvom fotorecenzie.

Len upozorníme, že ste si odhlasovali tmavosivú a o tú sa súťaží. My sme recenzovali bledší, strieborný variant a celkovo vyzerá rad Era ITX takto:

Výrobca prispôsobil farbu horného panela farebným variantom skrinky. Sami sme boli na tento panel zvedaví a áno, je to skutočné drevo. Trochu nás prekvapilo, že ceny skrinky sa výrazne líšia podľa farby.

Malá, ale zmestí sa tam všetko

Ako už názov prezrádza, ide o case, do ktorej je potrebné mať základnú dosku miniatúrneho formátu ITX. Celkové rozmery sú iba 325 x 166 x 310 mm. To však neznamená, že sa do nej nezmestí všetko potrebné.

Fractal Design Era ITX

Švédsky výrobca to vymyslel tak, že do nej dokonca môžete namontovať aj zdroj klasických rozmerov (okrem ATX je tu podpora SFX-L a SFX). Stačí vybrať kúsok konštrukcie držiacej na niekoľkých skrutkách.

Fractal Design Era ITX
Konštrukcia je modulárna a treba si ju prispôsobiť komponentom.

Podobne – odňatím časti konštrukcie – prebieha aj montáž disku či diskov. V prednej časti skrinky nájdete tiež šachtu na klasický elektromechanický harddisk. Ak ju nepotrebujete, je odnímateľná. Resp. Pri klasickom napájacom zdroji to budete musieť urobiť.

Dobre vymyslené zatváranie a otváranie bočníc

Páči sa nám, ako je vyriešená manipulácia s bočnicami. V hornej časti je výber, kde jednoducho potiahnete a pri zatváraní zasa zatlačíte. Žiadne skrutkovanie.

Na bokoch má skrinka chladiace otvory, ktoré pôsobia elegantne, no zároveň sa pod nimi ukrývajú filtre. Tie možno odňať a vyčistiť, aj keď to odnímanie mohlo byť o čosi jednoduchšie.

Viacero filtrov a chladenie

Horná časť skrinky je zaujímavá rozšírením, ktoré umožňuje chladenie a pritom použitie krásneho dreveného panelu. Vďaka nemu možno počítač uložiť aj na viditeľné miesto, aby sa stal dizajnovým doplnkom domácnosti.

Ak by ste však potrebovali silnejšie chladenie, napríklad pre spomínaný napájací zdroj, drevený panel môžete odňať. Na mieste drží pomocou silných magnetov a možno ho poľahky nahradiť tmavým dierkovaným panelom. Vyzerá to dobre a lepšie sa to chladí.

Aj tento filtrový panel je magnetický

O túto vynikajúcu skrinku môžeš SÚŤAŽIŤ na našom Facebooku a Instagrame!

>> Ponáhľaj sa, súťaž trvá len do 8. 7. 2021! <<


Era ITX obsahuje aj jeden 80 mm ventilátor v zadnej časti. Ak by ste ho chceli nahradiť väčším, to nepôjde, no je možné jeho posúvanie v rámci chladiacich otvorov.

Keďže sa napájací zdroj umiestňuje do prednej časti, konektor napájania je vnútorne vedený ku zdroju káblom.

Fractal Design Era ITX

Postavím na tom herné PC?

Krátka odpoveď na otázku z podnadpisu je áno. Priestor určený grafickej karte je dlhý 295 mm, široký 125 mm a karta môže mať hrúbku do 47 mm. To je celkom slušná porcia miesta, takže si v skrinke nájde nový domov aj výkonné herné PC.

Ďalšie dôležité čísla

Ak sa rozhodnete pre Era ITX, chladič procesora môže mať výšku do 120 mm, no ak by ste v tých miestach mali zapojený disk, na chladič zostane 91 mm. To treba mať na pamäti.

Ako sme už spomenuli, skrinka poskytuje priestor na viacero diskov, takže to nebude problém. SSD s veľkosťou 2,5″ môžu byť až štyri a k tomu dva klasické 3,5″ pevné disky.

V prípade vodného chladenia si možno zvoliť model s 24-centimetrovým radiátorom. V prípade klasického ATX zdroja to bude 12 cm priestoru na radiátor. Takže za určitých okolností budete musieť robiť kompromisy.

Viacero možností je aj v otázke prídavných ventilátorov. V hornej časti možno pridať dva 12-cm kusy a v spodnej časti dva 14-cm, takže by sa všetko malo dostatočne chladiť aj pri vzdušnom variante. Jediná nechladená strana skrinky je predný panel.

Verdikt Fractal Design Era ITX

Skrinka Fractal Design Era ITX je určená hlavne tým, ktorí potrebujú elegantný vzhľad a miniatúrne rozmery. Montáž komponentov je náročnejšia ako pri bežných skrinkách, no výrobca dobre vyriešil odvod tepla, všade sú odnímateľné filtre a vidno aj dobre premyslené rozloženie komponentov. Množstvo možností, ako komponenty kombinovať je výborne popísané v manuáli. Predný panel je síce trochu jednoduchý, je na ňom iba tlačidlo napájania, tri USB porty a jeden jack, no zachováva sa tým elegantný vzhľad celého PC.

Hodnotenie: 92%

TechGuru SK/CZ - ocenenie top produkt

Výhody:

  • elegantný dizajn
  • množstvo možností kombinácií komponentov
  • bezskrutkové bočnice
  • magnetické úchyty, kde sa dá
  • vkusný drevený horný panel
  • podpora vodného chladenia
  • dostatočný priestor na grafickú kartu pre hráčov
  • USB-C vpredu

Nevýhody:

  • malé rozmery znamenajú občas kompromisy
  • odnímanie bočných filtrov je trochu nešikovné

Cena: od 77,90 do 168,90 € / od 1 999 do 4 459 Kč (podľa farby)

Skrinku na recenziu a do SÚŤAŽE poskytla spoločnosť Fractal Design.


Ešte raz pripomíname SÚŤAŽ o Era ITX: na Facebooku a Instagrame!

Do 8. 7. 2021!


O autorovi

Peter Vnuk
Peter Vnuk
Je celoživotným fanúšikom technológií a pracuje pre niekoľko popredných slovenských médií z tejto oblasti. Okrem produktových recenzií, spravodajstva zo sveta vedy a techniky, sa venuje tiež tematickým článkom na hi-tech témy, ako je umelá inteligencia, robotika, virtuálna realita a pod. Je mu blízka tiež herná sféra, preto recenzuje aj herné príslušenstvo a hry.

Pridaj komentár